Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2018, 13:19
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Študentka bojuje proti osamelosti bratislavských dôchodcov jazdami na rikši. Petre už pomáha aj hromada dobrovoľníkov

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Projekt, akých by na Slovensko malo vznikať oveľa viac.

Už pred rokmi sa na verejnosti aj v školách diskutovalo o koncepte veľkej priepasti medzi generáciami. Nezáleží na tom, ktorú generáciu máme na mysli. Za posledné desaťročia sa situácia v našom svete výrazne zmenila a dnešné deti si ani len nevedia predstaviť hrôzy, ktoré museli zažívať ich starí a prastarí rodičia. Dnes na Slovensku nebojujeme o holé prežitie a nemusíme sa každú chvíľu schovávať pred bombardovaním, lenže naši predkovia to zažívali na pravidelnej báze. Staršia generácia zase nerozumie moderným technológiám a nálady v spoločnosti sa rôznia.

Študentka bojuje proti osamelosti bratislavských dôchodcov jazdami na rikši. Petre už pomáha aj hromada dobrovoľníkov
Zdroj: Michal Tonder

Na prvý pohľad by si možno povedal, že aj v slovenskej spoločnosti sa priepasť medzi staršou a mladšou generáciou len rozširuje. Postupom času na to prišla aj Petra Tamášová. Petra má stále iba 24 rokov, ale po neustálom kontakte s ľuďmi si začala uvedomovať, že mladí ľudia by svoj čas aj vedeli venovať staršej generácii, lenže netušia, ako by to mohli dosiahnuť. Zrejme ti nikdy nenapadlo len tak zájsť do domova dôchodcov, čo by pravdepodobne bolo dosť zvláštne, nakoľko by si tam nemal žiadneho rodinného príslušníka, ale v istej forme by ťa jeho obyvatelia privítali s otvorenou náručou.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Petra si to uvedomila vďaka svojej starej mame. Práve babka žijúca v bratislavskom Ružinove ju inšpirovala k tomu, aby založila projekt Rikshow must go von. Ako samotný názov v podobe trefnej slovnej hračky napovedá, Petra spravila z dopravného prostriedku hlavnú hviezdu celej iniciatívy. Rikše by si v bratislavských uliciach zvyčajne nenašiel, pretože tieto dopravné prostriedky fungujú v masovej forme najmä v Ázii, ale dve rikše v posledných dňoch spríjemňujú dni našim dôchodcom.

Za celým projektom stojí jednoduchá myšlienka. Petra sa nielenže snaží zúžiť priepasť medzi jednotlivými generáciami, ale aj ukázať celej spoločnosti, že život na dôchodku nie je len o vstávaní, braní liekov, umývaní či jedení. Dôchodcovia náhle nestrácajú svoje koníčky a záľuby v momente, keď už viac nemusia pracovať, a aj keď slovenskí seniori vo väčšine prípadov nemajú príležitosti na spoznávanie sveta, veľká časť z nich veľmi rada spoznáva aspoň svoje okolie.

Študentka bojuje proti osamelosti bratislavských dôchodcov jazdami na rikši. Petre už pomáha aj hromada dobrovoľníkov
Zdroj: Nikola Orgoňová

Projekt Rikshow must go von preto začal spolupracovať s občianskym združením Cyklokoalícia a spoločnými silami sa do bratislavských ulíc podarilo zaobstarať dve rikše. Nejde o tradičnú rikšu, ktorú treba poháňať výlučne ľudskou silou, pretože dopravné prostriedky v našom hlavnom meste poháňa sila elektrická.

Už pred pár mesiacmi sa dobrovoľníci stretli, aby si rikše po prvýkrát vyskúšali, ale Peťa nemá o nových dobrovoľníkov žiadny strach, pretože naučiť sa koordinovať ovládanie nie je vôbec zložité. Prvá rikša sa momentálne nachádza v zariadení pre seniorov v Rači, zatiaľ čo domov dôchodcov na Pažítkovej ulici v Ružinove dostal druhý dopravný prostriedok.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Úvodné očakávania mala Petra skromné. Získala síce veľmi pozitívnu spätnú väzbu po prvotných skúškach s dobrovoľníkmi, ale zrejme ani ona sama nečakala, koľko aktívnych ľudí sa nájde v Bratislave. Jej projekt začal fungovať len pred pár týždňami, v polovici apríla, a už dnes sa chcú zapojiť desiatky ľudí, ktorí by radi časť svojho času investovali práve do staršej generácie. Dôchodcovia rikše milujú. Aj keď o vozenie po Bratislave neprejavil záujem každý obyvateľ ružinovského domova dôchodcov, aktívnejší seniori sú z celej iniciatívy veľmi šťastní.

Myšlienka, ktorá celý projekt podčiarkuje, je veľmi jednoduchá. Nikomu zainteresovanému nejde o zisk, nikto sa nesnaží na rikši či dôchodcoch profitovať a ľudia dobrovoľne investujú svoj voľný čas, aby mohli babičky a deduškov zobrať na čerstvý vzduch.

Študentka bojuje proti osamelosti bratislavských dôchodcov jazdami na rikši. Petre už pomáha aj hromada dobrovoľníkov
Zdroj: Nikola Orgoňová

Ružinovský domov dôchodcov, kde je jedna rikša uskladnená, sa nachádza neďaleko parku Andreja Hlinku s nádherným prostredím, a tak stačí zájsť len tam a dôchodcovia si už chvíle na čerstvom vzduchu užijú po svojom. Na oplátku sa už dobrovoľníkom dokonca stalo, že ich babička zobrala na zmrzlinu. Dôchodcovia samozrejme nemajú žiadnu povinnosť akokoľvek sa dobrovoľníkom odvďačiť, ale väčšina z nich si nájde spôsob, ako prejaviť svoju vďaku.

Projekt však svoje vysnívané hranice zatiaľ nedosiahol. Nákup elektrických rikší nie je vôbec lacná záležitosť a Petra to v spolupráci s Cyklokoalíciou zvládla len vďaka rôznym príspevkom a grantom. Nanešťastie, keďže sú v projekte dostupné len dve rikše, jednotlivé jazdy by nemali trvať príliš dlho, pretože hneď po návrate do domova dôchodcov už na svoju šancu čakajú noví deduškovia a babičky.

Odporúčané
REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách 12. apríla 2024, 14:00

Ak by si chcel kúsok svojho času venovať starším ľuďom aj ty, konkrétny proces nie je vôbec ťažký. Stačí sa pridať do skupiny na Facebooku, kde už získaš bližšie informácie o tom, kedy je rikša k dispozícii a zapísať sa do tabuľky, aby mal každý prehľad o svojom časovom horizonte.

Momentálne budeš mať zrejme väčší problém dostať sa do poradia, pretože počet dobrovoľníkov po medializácii skutočne stúpa, ale nikdy ich nie je dosť. Petra si za svoj nápad od nás všetkých zaslúži obrovskú poklonu a nám už zostáva len zaželať si, aby na Slovensku vznikalo oveľa viac podobných projektov.

Študentka bojuje proti osamelosti bratislavských dôchodcov jazdami na rikši. Petre už pomáha aj hromada dobrovoľníkov
Zdroj: Nikola Orgoňová
Domov
Zdieľať
Diskusia