Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2018 o 11:37
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Narodili sa v Európe, sú mladí, odhodlaní uspieť vo filmovej brandži a zaradiť sa do spoločnosti významných mien.

Živiť sa herectvom môžete v akomkoľvek veku bez rozdielu na tom, odkiaľ pochádzate. Stačí nasledovať svoj sen a postupne sa dopracujete k úspechu za veľkou mlákou. Dôkazom toho je 10 šikovných mladých ľudí, ktorí pochádzajú z Európy a našli si svoje miesto aj v Hollywoode. Ak ste sa s nimi ešte nestretli, tak je čas to napraviť.

Vicky Krieps

34-ročná Vicky pochádza z Luxemburska a k herectvu sa dopracovala štúdiom drámy na univerzite v Zürichu. Venovala sa aj režírovaniu vlastnej hry. Presťahovala sa do Berlína, kde jej pomohla castingová režisérka Simone Bär, vďaka ktorej sa objavila vo filme Hanna (2011) a Anonymous (2011).  

Môžete si ju pamätať z drámy Colonia (2015) s Emmou Watson a Danielom Brühlom alebo z jej prvého amerického počinu Phantom Thread, kde sa objavila po boku oscarového Daniela Day-Lewisa.

Režiséra Paula Thomasa Andersona očarila v čiernej komédii Das Zimmermädchen Lynn, (bolo ho možné vidieť iba na iTunes), a tak sa rozhodol dať jej šancu.

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: Focus Features

Vicky si zahrala servírku Almu. Tá sa stane múzou a spoločníčkou módneho návrhára Reynoldsa Woodcocka. S Danielom sa stretla až v prvý deň natáčania, pretože neprebehla žiadna spoločná skúška.

Napriek tomu, že bola z neho nervózna, dokázala sa ponoriť do svojej postavy a dokonca využila improvizáciu, napríklad v scéne s večeraním špargle.

Ak by ste ju chceli vidieť v ďalších projektoch, nenechajte si ujsť sequel v podobe minisérie k nemeckému filmu Das Boot (Ponorka) alebo krimi thriller The Girl in the Spider's Web. Vo videu nižšie si môžete pozrieť Vicky ako rozpráva o Phantom Thread.

Barry Keoghan

Barry sa narodil v Dubline a po smrti matky (bola závislá na heroíne) žil do 12 rokov spolu s bratom v pestúnskej starostlivosti, až pokým si ich k sebe nevzala babička. V 17 rokoch sa naňho usmialo šťastie, keď zbadal reklamu na otvorený kasting do írskej TV drámy Love/Hate a získal si v nej svoje miesto.

Hereckú kariéru začínal v nezávislých filmoch. Thriller 71 mu otvoril dvere k anglickým filmárom. V mysterióznej dráme The Killing of a Sacred Deer (2017) podal mrazivý výkon ako záhadný chlapec Martin, ktorý zasahuje do života chirurga (Colin Farrell) a jeho rodiny. Kvôli tomuto projektu si osvojil americký akcent.

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: A24

V roku 2017 sa objavil na veľkom plátne aj vo vojnovej historickej dráme Dunkirk. Barry poslal svoju nahrávku Christopherovi Nolanovi, a ten ho obsadil do roly chlapca a pomocníka vojakom na lodi.

Barry Keoghan sa nevenuje len herectvu, ale aj boxu a fotografovaniu. V tomto roku s ním uvidíme kriminálnu drámu American Animals o štyroch mladíkoch, ktorí sa pokúsili o najodvážnejšie lúpeže v histórii USA a príbeh o hladomore v Írsku s názvom Black 47. Barryho môžete sledovať na jeho Instagrame alebo Twitteri.

Sylvia Hoeks

Sylvia Gertrudis Martyna Hoeks žila na juhu Holandska v malej dedinke, kde si krátila chvíle pozeraním amerických filmov a seriálov. V 14 rokoch ju objavila agentúra Elite Models a vďaka tejto príležitosti precestovala veľa európskych krajín.

Svoju budúcnosť však nevidela v modelingu, vždy snívala o divadle, a preto sa vybrala študovať na The Maastricht Theatre Academy.

Zahrala si vo viacerých holandských filmoch, temná komédia Duska jej priniesla cenu Golden Calf za herečku vo vedľajšej úlohe na holandskom festivale. V roku 2016 vyrazila do Ameriky, aby sa pripojila k štábu sci-fi trháku Blade Runner 2049

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Natáčala film v Nemecku a nemala čas prichystať si kastingovú nahrávku, tak vo svojej izbe spustila ručnú kameru a nechala ju bežať až do úsvitu.

Získala tým rolu replikantky Luv, kvôli ktorej pracovala s profesionálnym trénerom 6 hodín denne a tri mesiace, aby sa pripravila na svoj prvý veľký americký projekt. Študovala emócie herca Rutgera Hauera z pôvodného Blade Runnera pre lepšie pochopenie jeho mentality.

Sylvia rozpráva po holandsky, anglicky, francúzsky a nemecky. Ak ste si túto holandskú krásku stihli obľúbiť, môžete sa tešiť na ňu v krimi thrilleri The Girl in the Spider's Web alebo si počkáte na biografickú snímku Sylvia Kristel Biopic, zameranú na hviezdnu kariéru a súkromný život herečky Sylvie Kristel. Môžete ju sledovať na Instagrame tu.

Alex Lawther

Alex sa narodil v anglickom Petersfielde do rodiny dvoch právnikov. Pôvodne chcel študovať angličtinu na univerzite v Londýne. Jeho plány sa zmenili v 16 rokoch, keď sa v blízkosti jeho bydliska konal konkurz do jednej divadelnej hry. Režisér David Hare kontaktoval miestne školy, Alex sa prihlásil a dostal svoju prvú hereckú úlohu.

V roku 2014 sa dostavil úspech stvárnením mladého Alana Turlinga v snímke The Imitation Game. Ak ste fanúšikmi Black Mirror, vedzte, že aj Alex sa stal jeho súčasťou v epizóde Shup Up and Dance.

Zahral si vystrašeného chlapca, ktorého vydiera neznámy hacker. Na konkurz prišiel pár mesiacov pred natáčaním už ako veľký fanúšik tohto seriálu.


10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: Netflix

Do väčšej pozornosti sa dostal prostredníctvom úspešného seriálu od Netflixu The End of F***ing World. Spoločne s Jessicou Barden (Alyssa) mal čítanie scenára, avšak ozvali sa mu až po roku, kedy ani nedúfal, že mu zavolajú.

Vo voľnom čase pracuje so spoločnosťou Good Chance, ktorá pomáha utečencom v Európe. Čo sa týka jeho filmového pôsobenia, Alex si zahral v horore Ghost Stories spolu s Andym Nymanom a Martinom Freemanom.

V minisérii Howards End podľa klasického románu E. M. Forstera, zasadenom do prostredia Anglicka začiatkom 20. storočia, stvárni Tibbyho, mladšieho brata Margaret (Hayley Atwell).      

Laia Costa

Španielska herečka Laia Costa pôsobila v reklamnej agentúre, no napriek tomu ju to viac lákalo do sveta filmu. Prihlásila sa na hodiny herectva a jej prvou skúsenosťou bola telenovela v Madride. Podala výpoveď v agentúre a presťahovala sa z Barcelony do Berlína, aby sa hraniu mohla venovať naplno.

Začala pracovať s hereckým inštruktorom a chystala sa na kasting do nemeckého filmu Victoria, keď si týždeň predtým zlomila členok, no i tak sa nemusela obávať o svoju rolu.

Príbeh nás zavedie k Španielke, ktorá sa presťahuje do Berlína a po párty sa zoznámi so skupinkou mladých Nemcov. Zdanlivo nevinný flirt sa zmení na nebezpečnú bankovú lúpež uprostred noci.

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: A Contracorriente Films

Každú noc po dobu 12 dní skúšali jednu scénu na konkrétnom mieste. Spoločne sa dopracovali k dva a pol hodinovému natáčaniu s dávkou improvizácie. Victoria zožala úspech na Berlinale a z German Film Awards si odniesla šesť cien. Laia bola v roku 2017 jednou z nominovaných na BAFTA EE Rising Star.

Ďalšiu výzvu predstavuje chystaná dráma Duck Butter, natočená za 24 hodín. S Aliou Shawkat bude tvoriť pár po tom, ako sa stretnú v klube a vzájomná chémia ich dovedie k experimentu.

Strávia spolu 24 hodín, aby našli dokonalú čestnosť a intimitu. V romantickej dráme Life Itself sa ocitla v spoločnosti Olivie Wilde, Olivie Cooke, Oscara Isaaca, Samuela L. Jacksona či Annette Bening.

Josh O'Connor

27-ročný Angličan (z Cheltenhamu) prišiel do kontaktu s divadlom na škole, kde žiakov motivoval učiteľ drámy a brával ich na rôzne divadelné hry. Neskôr sa rozhodol študovať na Bristol Old Vic Theatre School.

V treťom ročníku si našiel agenta a jeho prvou skúsenosťou s kamerou bol seriál Lewis od stanice ITV. Po roku a pol sa zaradil do skupiny bohatých študentov v dráme Riot Club, podľa divadelnej hry Posh. Zúčastnil sa kastingu, ale do filmu sa dostal ako náhrada za niekoho iného.  

Vyskúšal niekoľko menších projektov a hrával v divadle, až jedného dňa obdržal telefonát o účasti na druhej sezóne seriálu Peaky Blinders. Mohli sme ho vidieť v kontroverznom dánskom filme Bridgend a v dramatickom seriáli The Durrells, nakrútenom na gréckom ostrove Corfu.

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: Picturehouse Entertainment

V roku 2017 ukázal svoj talent v dramatickej homosexuálnej romanci God's Own Country o mladíkovi, ktorý sa stará o otcovu farmu a utápa sa v alkohole. Jeho život sa zmení príchodom výpomoci na farmu v podobe príťažlivého Rumuna.

Režisér sa chcel ubezpečiť, že obaja herci sú schopní vykonávať takýto druh práce, preto poslal Josha zaúčať sa k jednému farmárovi, kde strávil 14 dní.

Počas 6 týždňov natáčania dostal infekciu, pretože pracoval do úplného vyčerpania a niektoré dni si nesmel umývať ruky. Do hlavnej postavy sa ponoril natoľko, že si osvojil miestny akcent, a to rozhovormi s obyvateľmi.

Jeho ďalšie kroky vedú k miniseriálu Les MiseráblesOliviou Coleman, Lily CollinsDominicom Westom. V romantickej dráme Hope Gap si zahrá syna Annette BeningBilla Nighyho a v snímke Only You bude vo vzťahu s Laiou Costa. Na svojom Instagrame vám ukáže kúsok zo svojho života.

Jessica Barden

Angličanka Jessica  navštevovala hodiny drámy na škole vo Wetherby. Medzi jej prvé projekty patrí komediálny seriál My Parents Are Aliens, za ktorý si zarobila 20 libier. Zo školy odišla v 15 rokoch a presťahovala sa do Londýna. Keďže nikto z rodiny sa tejto profesii nevenuje, inšpiráciu hľadala napríklad vo filmoch s Judy Garland.

Strihla si malú rolu v historickej klasike Far From the Madding Crowd (2015) či v podivnej dystopickej dráme The Lobster. V roku 2014 si prvýkrát zahrala Alyssu v krátkom filme TEOTFW, ktorý slúži ako pilot k seriálu The End of the F***ing World, nakrúteného podľa grafickej novely Charlesa S. Forsmana.  

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: Netflix

Keď išla na prvý kasting do fitnescentra, vkročila do štúdia pole dance, zbadala tyč a zavesila sa na ňu akoby to bola prirodzená reakcia. Režisér si ju vybral, pretože bola jediná, kto na ňu vyskočil a Alyssa by to spravila tiež.

V seriáli hrá 17-ročné dievča, pritom má v skutočnosti 25 rokov. Aby opätovne pochopila jej charakter, musela sa vrátiť k pubertálnym problémom a vcítiť sa do kože teenagerky. Pri natáčaní tanečnej scény dostala voľnú ruku od režiséra, a tak improvizovala v štýle Pulp Fiction.

Túto pehavú Angličanku si užijete v aj komediálnej dráme The New Romantic. Tá odpremiérovala na festivale Sundance. Jessica Barden je aktívna iba na Instagrame a môžete ho sledovať tu.

Bill Skarsgård

Bill Istvan Gunther Skarsgård sa narodil vo Švédsku. Detstvo strávil cestovaním po svete so svojím otcom Stellanom od jedného natáčania filmu k druhému.

Jeho starší bratia Alexander, Valter a Gustaf sa tiež venujú herectvu a postupom času aj Bill začal inklinovať k tejto profesii. Jeho prvá filmová úloha prišla v 9 rokoch, keď sa na pľaci stretol so svojím bratom Alexandrom (Big Little Lies, True Blood) vo švédskom thrilleri White Water Fury.

Neskôr pokračoval malými rolami v historických drámach Anna KareninaVictoria. Nejaký čas pobudol v hororovom seriái Hemlock Glove alebo sme ho mohli zaregistrovať v akčnom thrilleri Atomic Blonde.

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: Netflix

O Billovi sa začalo viac hovoriť v súvislosti s novou adaptáciou Kingovho hororu It, v ktorom ohúril divákov stvárnením desivého klauna Pennywisea. Na prvý konkurz prišiel do štúdia v L. A. Tvorcovia chceli, aby sa ukázal s make-upom klauna a predviedol maniakálny smiech.

Na druhý deň nasadol do auta, vybral sa pomaľovaný na ďalšiu schôdzku a odchádzal z nej s hereckou príležitosťou, ktorá sa neodmieta. 

Každý deň strávil dva a pol hodiny v maskérni, aby z neho spravili démonického klauna. Keď ho deti videli prvýkrát, ich reakcia hovorila za všetko. Niektoré boli zaujaté, iné sa na neho nemohli pozerať a dokonca sa triasli. Jedno dieťa začalo plakať a vtedy režisér zakričal „Akcia!“.  

Billovi sa bude dariť aj naďalej, v lete ho uvidíme v pokračovaní Deadpoola a v roku 2019 sa vráti na veľké plátna ako Pennywise v horore It: Chapter Two.

Momentálne natáča thriller Villains s Maikou Monroe, o tom ako sa dvaja amatérski kriminálnici vlámu do domu, natrafia na temné tajomstvo a sadistických majiteľov, ktorí ich nechcú pustiť von.

Jack Lowden

27-ročný Jack Andrew Lowden sa narodil v Chelmsforde v Anglicku, ale vyrastal v Oxtone, v malej dedinke na škótskych hraniciach. Predtým než ho očarilo divadlo, zvažoval balet tak ako jeho mladší brat Calum, ktorý to dotiahol až na sólistu vo Švédsku.

Jack absolvoval štúdium na Royal Scottish Academy of Music and Drama. Často sa objavoval na divadelných doskách a to ho priviedlo do Londýna. Našiel si agenta a začal hľadať prácu.

V roku 2014 sa ukázal v divadelnej hre Henrika Ibsena s názvom Ghosts. Za tú si odniesol cenu Olivier Award v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe. V Londýne sa mu naskytla príležitosť vstúpiť do sveta ruskej šľachty ako Nikolai Rostov v miniseriáli War & Peace, podľa Tolstého svetovej klasiky.

10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: Roadside Attractions

V biografickej hudobnej dráme England Is Mine sa prevtelil do Stevena Patricka Morrisseya v období pred slávou s kapelou The Smiths. Len dva týždne po natáčaní sa zbavil tmavých vlasov a prestúpil do vojnovej snímky Dunkirk, kde stvárnil pilota RAF (Royal Air Force), obkľúčeného Nemcami.

Momentálne sa venuje nakrúcaniu biografickej krimi drámy Fonzo. Opäť sa stretne na pľaci so svojím kolegom Tomom Hardym a spoločne sa zahĺbia do života gangstera Al Caponeho.

V historickej snímke Mary Queen of Scots sa predvedie ako Lord Darnley, manžel Márie I. Stuartovej (Saoirse Ronan). Tento rok sa ukáže aj v príbehu (inšpirovanom britským dokumentom) o rodine profesionálnych wrestlerov s názvom Fighting with My Family. Viac o Jackovi sa dozviete na jeho Twitteri.

Louis Hofmann

Louis vyrastal v Kolíne nad Rýnom a momentálne žije v Berlíne. V detstve sníval o futbale, ale v 11 rokoch prejavil záujem o herectvo a zapísal sa do agentúry. Začínal v televíznych seriáloch a v roku 2011 stvárnil Toma Sawyera v nemeckej adaptácii a v jeho pokračovaní Dobrodružstvá Huckleberryho Finna. 

Neskôr strávil jeden rok v Austrálii na škole, kde si zlepšil angličtinu. Keď sa vrátil, bol odhodlaný pokračovať vo svojom cieli. Naskytla sa mu príležitosť zahrať si v dráme Freistatt (Sanctuary) o násilných praktikách vo vzdelávacom zariadení.

V období, kedy čítal scenár na vojnovú drámu Under sandet (Land of Mine), nevedel, akú rolu bude hrať. Tak ho pohltil, že chcel ísť na kasting a nakoniec si vyslúžil postavu Sebastiena. Dánska armáda poverila nemeckých zajatcov odstraňovaním mín z pobrežia. Väčšina z nich boli teenageri, ktorí sa len túžili vrátiť domov.


10 európskych hereckých talentov, ktorým sa podarilo preraziť v Hollywoode
Zdroj: Netflix

Za tento film si odniesol cenu Bodil awards, z najväčšej filmovej ceremónie v Dánku, ale aj z festivalu v Tokyu a Pekingu. V roku 2017 nasledoval Carey Mulligan, Aliciu Vikander či Domhnalla Gleesona a prevyal si ocenenie EFP Shooting Star na Berlinale.

Nevynechal ani noc Oscarov v L. A., kde reprezentoval snímku v kategórii najlepší cudzojazyčný film roka. Tvorcovia prvého nemeckého seriálu od Neflixu s názvom Dark ho vyzdvihli ešte viac, keď ho obsadili do jednej z kľúčových postáv, teenagera Jonasa, poznačeného otcovou samovraždou.

V tomto mysterióznom projekte o cestovaní v čase ho uvidíme taktiež v druhej sérii, avšak zatiaľ nie je známe, kedy sa k nám dostane.

Čakanie na druhú sezónu si môžete krátiť jeho nasledujúcimi filmami. V thrilleri Red Sparrow si strihol malú rolu bankového manažéra.

V biografickej dráme The White Crow, v réžii Ralpha Fiennesa, stvárni nemeckého študenta a milenca sovietskeho baletného tanečníka a choreografa Rudolfa Nureyeva. Louisove instagramové príspevky nájdete tu.

Tieto mladé talenty nás presvedčili o tom, že nemusíme pochádzať z Ameriky alebo zo slávnej filmovej rodiny, ale aj s vlastným odhodlaním a kúskom šťastia sa môžeme uchytiť a vypracovať na kvalitného a uznávaného herca či herečku.

Dôležité je ísť za svojím snom a nestrácať nádej. Myslíte si, že si zaslúžia viac pozornosti a zaujímavých ponúk vo svete filmu?

Domov
Zdieľať
Diskusia