Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2018, 19:07
Čas čítania 0:00
Sona O.

Čínska vesmírna stanica spadne na Zem už v sobotu. Vedci stále nedokážu určiť, ktoré miesta zasiahne

TECH ČÍNA VESMÍR
Uložiť Uložené

Podľa prvých výpočtov by Tiangong-1 mala na Zem dopadnúť niekedy medzi sobotou poobede a nedeľou ráno. Zem obieha neuveriteľnou rýchlosťou, a to až 29 000 km/h, vedci preto nevedia vypočítať, ktoré mestá môže zasiahnuť.

Tiangong-1 je prvou čínskou vesmírnou stanicou. Mala byť prvým krkom Číny v budovaní technológií na objavovanie vesmíru. Stanica bola naposledy obývaná v roku 2013, keď dokončila svoj posledný životný cyklus, spojenie so Zemou sa prerušilo. Teraz sa nekontrolovateľne rúti atmosférou a pri obrovskej rýchlosti, akou obieha planétu, je takmer nemožné vypočítať miesto jej dopadu.

Stroj meria 10,4 metra a váži 8,5 ton. Väčšina stanice pravdepodobne zhorí v atmosfére, potom sa rozláme na menšie kusy, ktoré budú padať na Zem v podobe meteoritického dažďa. Pravdepodobnosť, že by zasiahla niektoré z obývaných miest, je veľmi nízka, vedci predpokladajú, že jej časti spadnú do oceánu, keďže tvorí až 70 % zemského povrchu. 

Tiangong 1

Nemecký expert na výskum vesmíru Stijn Lemmens tvrdí, že reálne šanca na ohrozenie života je veľmi nízka. "Pravdepodobnosť, že vás zabije objekt padajúci z vesmíru, je 10 miliónovkrát nižšia, než že vás trafí blesk." Zároveň dopĺňa, že za 60 rokov vesmírneho výskumu na našu planétu nekontrolovateľne spadlo už 6 000 objektov a iba jeden z nich zasiahol človeka, ktorý ale neutrpel žiadne zranenia. 

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Aj napriek optimistickým predpovediam vedci pripravili zoznam najobývanejších miest, kde hrozí dopad niektorej z častí satelitu. Z európskych krajín sú najviac ohrozené Španielsko a Francúzsko. Zasiahnutá môže byť Barcelona, Madrid, Cannes aj Marseille. Talianska Florencia a Rím sa tiež nachádzajú na zozname ohrozených lokalít. V Číne to pritom hrozí iba v okolí Pekingu. V USA sa v nebezpečnej zóne nachádza až 13 miest, jedným z nich je aj New York. Celý zoznam si môžete pozrieť tu.

Keďže bude Tiangong-1 roztrieštený v atmosfére Zeme, je len veľmi málo pravdepodobné, že úlomky dopadnú iba na jedno miesto. Podľa predpovedí sa od seba časti vzdialia aj na niekoľko 100 kilometrov. Čínsky minister zahraničia Lu Kang upokojil verejnosť so slovami, že sa nemajú čoho obávať. "Ak to bude potrebné, okamžite kontaktujeme zasiahnuté krajiny," povedal. Problémom však je, že správa príde príliš neskoro, keďže včasné výpočty sú nemožné. Čína na pozorovanie stanice používa tie najmodernejšie teleskopy, no ani tie nestačia na určenie presnej trajektórie dopadu.

Chinese space place to fall on Earth soon causing huge destruction; No one knows where!

V súčasnosti sa Tiangong-1 približuje k Zemi o 3,2 km každý deň. Keď vstúpi do vnútornej atmosféry, tlak z nej odtrhne solárne panely, následkom extrémneho tepla a trenia jej povrchové časti buď zhoria, alebo vybuchnú. Väčšina úlomkov sa stratí a iba malé množstvo sa dostane až k povrchu planéty. 

Astronóm Jonathan McDowell informoval, že sa jedná o 50. najväčší objekt nekontrolovateľne rútiaci sa k Zemi od roku 1957. "Už sem padali aj oveľa väčšie telesá a nespôsobili žiadne vážnejšie problémy," tvrdí. "Je to ako havária malého lietadla."

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Dopad samotný skutočne nepredstavuje až také veľké riziko ako chemický odpad, ktorý sa na Tiangongu-1 nachádza. Zlúčenina s názvom hydrazine sa používa ako pohonná látka pre rakety. Tá sa pri kolízii stanice uvoľní a dopadne na Zem. Ak je človek dlhodobo vystavený hydrazinu, má rakovinotvorné účinky. Táto chemikália je bezfarebná a olejovitá. Používa sa aj vo vojenskom priemysle. Krátkodobé vystavenie hydrazinu sa prejavuje únavou, nevoľnosťou, podráždením nosu, očí, problémom s dýchaním, bolesťami hlavy a nakoniec kómou. Jedná sa o vysoko toxickú látku. Hydrazine poškodzuje obličky, pečeň a centrálnu nervovú sústavu. Naneštastie tu existuje určitá možnosť, že odpad zasiahne obývané mestá v ohrozených oblastiach. Týka sa to najmä New Yorku, Barcelony, Pekinku, Chicaga, Istanbulu, Ríma a Toronta.


Aj keď doteraz nikto nezomrel na následky zrážky s vesmírnym odpadom, jeden austrálsky región žaloval NASA za znečistenie, keď pri mestečku Esperence dopadli zvyšky vesmírnej výskumnej stanice v roku 1974

Pád Tiangonga-1 bude pozorovateľný voľným okom v oblastiach najbližšie k miestu dopadu. Podľa odhadov by mala stanica vstúpiť do atmosféry zajtra okolo 16 hodiny CET. Podľa odborníkov je najviac pravdepodobné, že dopadne na oblasti v okolí 43 stupňov zemepisnej šírky. Aktuálne informácie o súčasnom stave a mieste stanice môžete sledovať na tejto stránke

Tiangong 1

Moon Saturn Tiangong 1 Sept 10th-611

Domov
Zdieľať
Diskusia