Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2018, 14:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Stephen Hawking dopísal na smrteľnej posteli svoj posledný výskum. Rozmýšľal nad multivesmírom aj koncom sveta

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Geniálny vedec zarezával až do poslednej chvíle.

Od smrti Stephena Hawkinga ubehlo len niekoľko dní a na svetlo sveta hneď vyšiel fakt, že geniálny vedec pracoval až do poslednej chvíle. Hawking spoločne s kolegom Thomasom Hertogom v posledných týždňoch vedcovho života skúmali hypotézu, že náš vesmír nie je jediný.

Teória multivesmíru hovorí o tom, že veľký tresk nebol jediný a popri ňom vzniklo aj nekonečné množstvo rovnakých veľkých treskov a zároveň aj vesmírov. Myšlienka vznikla už pri výskume z roku 1983, na ktorom Hawking pracoval s Jamesom Hartleom a obsahovala aj časť o inflácii. Teória inflácie naznačovala, že sa vesmír exponenciálne rozpínal až do momentu, kedy sa jeho rozvoj začal spomaľovať.

Stephen Hawking dopísal na smrteľnej posteli svoj posledný výskum. Rozmýšľal nad multivesmírom aj koncom sveta
Zdroj: TASR/AP

Hawking však nemal akúkoľvek šancu dokázať, či je jeho myšlienka pravdivá, avšak v poslednom výskume vymysleli s Hertogom aj spôsob, ako raz a navždy urobiť hrubú čiaru za teóriou o multivesmíre. Vedec navrhol, že existencia multivesmíru by sa dala odmerať pomocou radiácie v pozadí, ktorú by sme vedeli zachytiť prostredníctvom detektoru na vesmírnej lodi.

Multivesmír podľa Hawkinga musel zanechať radiačnú stopu, ak teda existuje a keby sa jeho hypotéza potvrdila, museli by sme sa na našu existenciu pozrieť z úplne nového uhla pohľadu. Vo výskume sa Hawking zameral aj na teóriu, podľa ktorej sa Zem jedného dňa ponorí do nekonečnej tmy kvôli tomu, že hviezdam vo vesmíre dôjde energia. O tej však odborníci pochybujú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia