Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. marca 2018, 13:10
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Iba 16-ročný Jiří Straka v priebehu pár mesiacov napadol a znásilnil 11 žien a dostal prezývku „Spartakiádny vrah“

ZAUJÍMAVOSTI MASOVÍ VRAHOVIA VRAŽDY ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Niekoľkokrát priznal, že ak by ho polícia nedolapila, vraždil by naďalej.

Je jar roku 1985 a okrem stále intenzívnejších slnečných lúčov je vo vzduchu pociťovať aj nadšenie z blížiacej sa pražskej spartakiády. Ulice Prahy však približne v polovici februára začne svojou prítomnosťou ohrozovať neznámy mladík. Počiatočné krádeže a sexuálne napadnutia sa v priebehu pár týždňov zmenia na brutálne vraždy s jasným sexuálnym kontextom. Pražskí vyšetrovatelia tak čelia kriminálnemu živlu, ktorý je rozhodnutý znásilňovať a vraždiť, pokým ho polícia nezadrží. Medzičasom dostal v médiách príznačné pomenovanie „Spartakiádny vrah“.

Iba 16-ročný Jiří Straka v priebehu pár mesiacov napadol a znásilnil 11 žien a dostal prezývku „Spartakiádny vrah“
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska - ilustračné foto
 

Svojím pravým menom Jiří Straka sa narodil v roku 1969 v Prahe. Ak očakávate nepriaznivé rodinné zázemie, ako to u podobných páchateľov býva zvykom, sklameme vás. Žiadny alkoholizmus ani týranie. Straka pochádzal z bežnej rodiny, kde vyrastal spolu so svojimi dvoma súrodencami (bratom a sestrou), pričom tí nemali nikdy problém so zákonom. Odchýlky v Strakovom správaní bolo možné pozorovať už od útleho detstva, kedy sa u neho začal prejavovať tzv. psychomotorický nepokoj s neurotickými rysmi a prejavmi. Dnes známe najmä pod označením ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Pri návštevách u psychiatra mu však boli vzápätí objavené aj iné problémy a poruchy. Za abnormálne možno považovať nedostatočne vyvinuté svedomie a pocity empatie, ktoré sú veľmi častým znakom u ľudí dnes už bežne prezývaných ako psychopati. Hoci pri testoch IQ vykazoval mierne nadpriemerné hodnoty (IQ 125), školské výsledky tomu nenasvedčovali. Absencia motivácie a chýbajúce životné plány a ciele viedli mladého Straku k častému záškoláctvu.

Cudzie mu bolo aj dodržovanie školského poriadku a poslúchanie voči učiteľským autoritám. Problémy zo školy sa však veľmi rýchlo pretavili aj do bežného života. Drobné krádeže nasledovali sexuálne motivované útoky, od ktorých bol už len krôčik k vraždám. Keď po dokončení základnej školy nastúpil v roku 1983 na banícke učilište v Stachově, jeho kriminálna kariéra sa mohla naplno začať.

Iba 16-ročný Jiří Straka v priebehu pár mesiacov napadol a znásilnil 11 žien a dostal prezývku „Spartakiádny vrah“
Zdroj: Najväčšie kriminálne prípady Slovenska - ilustračné foto

Prvého napadnutia sa dopustil 17. februára 1985 vo večerných hodinách. Do oka mu padla 20-ročná Milana Ch., ktorú oslovil. Po krátkom rozhovore jej povedal, že je iba stredoškolák a býva na internáte v Lhotce pri Prahe. Priamočiaro sa dožadoval pohlavného styku, mladá žena bola však k jeho ponuke chladná. Ani to ale Straku neodradilo. Milanu povalil na zem, kde s ňou začal zápasiť.

Dievčina rýchlo pochopila, že sa mladému násilníkovi neubráni, a tak ho požiadala, aby išli na lepšie miesto. Bola rozhodnutá sa mu podvoliť. Akonáhle prišli k zástavbe rodinných domov, začala kričať na všetky strany. Straka sa jej vyčíňania zľakol a uskromnil sa len na finančný lup. Potom sa z miesta činu rozhodol utiecť. Fatálna chyba mladej ženy bola, že sa celý incident rozhodla nenahlásiť. Mladíkove vyčíňanie brala len ako mladícku nerozvážnosť či pubertálne výstrelky, ktorými mu nechcela zničiť život. Vtedy ani len netušila, že by tak zachránila životy a osudy mnohým ženám.

Zábery z rekonštrukcií jednotlivých prepadnutí a vrážd

Iba 16-ročný Jiří Straka v priebehu pár mesiacov napadol a znásilnil 11 žien a dostal prezývku „Spartakiádny vrah“
Zdroj: Hrdelní zločiny
 

Po prvom incidente si Straka nedoprial takmer žiadne voľno. Predpokladá sa, že v priebehu marca mal zaútočiť na ďalšie 2 ženy. V týchto prípadoch sa ale jednalo čisto o lúpežný motív. Prvú mal napadnúť dlažobnou kockou do hlavy. Keď sa zvalila na zem, zobral jej tašku a z miesta utiekol. V druhom prípade si vybral nesprávnu obeť. Keď sa jej totiž pokúšal vytrhnúť kabelku z rúk, zistil, že to nebude také ľahké, ako sa ešte pred chvíľkou zdalo. Dievčina mala za sebou výcvik juda.

Predchádzajúce prípady dodali Strakovi dostatočné množstvo skúseností a poznatkov ako sa pri útokoch správať a čomu sa vyvarovať. 8. apríla 1985 to vyústilo v jeho prvú vraždu. Za svoju obeť si vybral mladú, iba 23-ročnú mamičku dvoch detí, ktorá bola v tom čase na ceste za priateľom. Ten býval na neďalekej ubytovni štátneho podniku. V mierne zalesnenej oblasti ju zozadu napadol kravatou, ktorou ju priškrtil a hodil k zemi. Následne jej strhol všetko oblečenie a znásilnil.

Domov
Zdieľať
Diskusia