Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2018, 13:21
Čas čítania 0:00
Radka T.

Atraktívne hostesky na F1 skončili. Kedysi tradičné spestrenie pretekov má byť už sexistické a trápne

ŠPORT
Uložiť Uložené

Sexi hostesky už po novom neodrážajú hodnoty značky.

Už sme si dávno zvykli na to, že na športových podujatiach nesmú chýbať krásne ženy. Sexi hostesky bývali aj súčasťou pretekov Formuly 1, sprevádzali monoposty pred štartom a nechýbali ani pri samotných víťazoch. S takzvanými grid girls je však od tohto roka koniec.

Minulý rok sa niesol v znamení sexuálnych škandálov prevažne vo filmovom priemysle, no téma sexuálneho harašenia, ale i obťažovania prenikla do viacerých oblastí. Svet sa stal voči tejto problematike oveľa citlivejším, no problémom je aj využívanie žien ako „dekorácií“, napríklad práve na športových podujatiach. A tak to, čo bolo doteraz zaužívané a brané za tradíciu či príjemné spestrenie, sa v roku 2018 považuje za trápne a urážlivé. O svoj typický sprievodný prvok v podobe hostesiek tak prišla aj Formula 1.

Atraktívne hostesky na F1 skončili. Kedysi tradičné spestrenie pretekov má byť už sexistické a trápne
Zdroj: TASR/AP

„Zatiaľ čo zamestnávanie hostesiek bolo po celé desaťročia základom Veľkej ceny F1, cítime, že tento zvyk neodráža hodnoty značky a je jednoznačne v rozpore s modernými spoločenským normami,“ povedal za F1 Sean Bratches, výkonný riaditeľ pre marketingové operácie. 

Kým niektorí tento krok vítajú, ďalší len neveriacky krútia hlavou, vrátane niektorých hostesiek. Napríklad Rebecca Cooper, hrdá modelka a hosteska na F1 nepovažuje toto rozhodnutie za šťastné. „Je absurdné, že ženy, ktoré tvrdia, že bojujú za práva žien, hovoria, čo by mali alebo nemali ostatné robiť. Zabránili nám robiť prácu, ktorú máme rady a sme na ňu hrdé,“ rozčúlila sa Rebecca na Twitteri. Modelka Kelly Brook, bývalá grid girl, sa vyjadrila, že to bola jedna z najlepších prác, aké kedy robila. Vraj nikdy nemala pocit, že by ju niekto využil. 

Iný názor má na túto prácu moderátorka Beverley Turner, ktorá sa kedysi pohybovala vo svete F1. Napísala dokonca aj knihu a kritizuje, že zatiaľ čo muži riadia či opravujú autá, ženy nosia nápoje. „Mám pocit, že som bola jedinou osobou, ktorá mohla vidieť, aké to je zlé,“ opísala. Celkovo je v tejto mašinérii podľa nej veľmi málo žien, ktoré by mali nejakú moc.

Zákaz vystupovania hostesiek víta aj organizácia Women’s Sport Trust, ktorá sa chce zamerať skôr na zvýšenie povedomia o ženskom športe. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @ingeniumracing,

Domov
Zdieľať
Diskusia