Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2018, 9:24
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Kruté podmienky americkej detskej práce chytajú za srdce. Takto museli drieť len pred sto rokmi

ZAUJÍMAVOSTI DETI USA
Uložiť Uložené

Päťročný chlapec pravidelne predával noviny na americkom námestí.

Detská práca nabrala poriadnych obrátok počas priemyselnej revolúcie, no ani pri jej posledných momentoch počet pracujúcich detí v niektorých častiach sveta neubúdal. I na prelome 19. a 20. storočia mali niektorí zamestnávatelia radi lacnú prácu a stabilného zamestnanca. Práve na takýchto ľudí si vtedy posvecovala americká Národná komisia o detskej práci.

No a práve pre ňu pracoval talentovaný fotograf Lewis Wickes Hine, ktorý bol okrem iného i uznávaným sociológom. Jeho fotky sú skutočným umením, no ich pravá hodnota spočíva vo vzácnych zachytených momentoch. Hine fotografoval a propagoval nemorálnosť detskej práce a keďže bola vtedy táto časť sociálneho systému obyvateľstvu odvrátená, lakomí zamestnávatelia robili všetko preto, aby v tom Lewisovi zabránili.

Továrne sa mu vyhrážali násilím i vraždami, čiže sa nakoniec musel prezliekať za hasiča či elektrikára. Jeho prácu sa zasa rozhodol oceniť Tom Marshall, ktorý jeho diela ofarbil a vynikajúcemu fotografovi tak prejavil poriadnu poctu. A my sa tak môžeme dozvedieť o praktikách, ktoré by sa už nikdy nemali opakovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia