Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2018, 20:25
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

15 najlepších seriálov, ktoré sme videli v roku 2017. V nabitom zozname chýba nielen Game of Thrones, ale aj návrat Twin Peaks

FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE SERIÁLY
Uložiť Uložené

V redakcii sme vybrali 15 skvelých seriálov, ktoré sme tento rok videli a vrelo vám ich odporúčame.

Po dnešnom článku o najlepších seriáloch, aké sme za minulý rok v redakcii videli, uzatvoríme rok 2017 už len výberom najlepších ázijských, hororových a najlepších neznámych/artových/indie filmov. Ešte predtým sa ale musíme venovať seriálom, ktorých bolo naozaj hojne. Množstvo z nich nás kvalitou prekvapilo, iné zase sklamali. To je aj prípad Game of Thrones, ktoré sa jednoducho do zoznamu nezmestilo. A keď sa nám tam nezmestil úžasný návrat Twin Peaks, uistili sme sa, že GoT tam patriť nemôže dupľom.

Máme pre vás ale 15 iných sérií, ktoré vás určite nesklamú a budete radi, že ste im dali šancu. Zároveň to ale nebude rebríček a nehlasovali sme ako pri najlepších filmoch roka 2017. Seriály sú predsa len časovo náročnejšie a nikto nemá čas sledovať ročne 20 seriálov. Viac-menej sme sa teda zhodli (aj keď pár ľudí z redakcie by tu samozrejme radšej videlo niekoľko iných počinov) na týchto 15 kúskoch.

1. Better Call Saul
Pravdepodobne najlepší seriál s pomalým rozbehom a celkovo nie príliš ostrým tempom. Better Call Saul vsádza na vynikajúco napísané postavy, budovanie vzťahov a skvelú réžiu či prácu s kamerou. Známe postavy z Breaking Bad tu ukazujú svoj život pred veľkým Walterom Whiteom, pričom sa sústreďujeme hlavne na Saula, ktorý opäť nesklamal a doručil perfektnú sériu so zvratmi, skvelými akčnými momentami, veľkolepým budovaním napätia a zaujímavým vývojom postáv. V tomto svete chceme ostať navždy.

2. Legion

Keď sa talentovaný Noah Hawley, teda tvorca vynikajúceho seriálového Farga, pustil do komiksovky, muselo byť každému jasné, že sa projekt v tradičných koľajách rozhodne nepovezie. Legion je viac-menej psychologickou drámou s dôrazom na postavy, ktorá jedného z najmocnejších mutantov zavrela do psychiatrickej liečebne.

Odporúčané
Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy Toto je 10 najlepších seriálov, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy 19. marca 2024, 15:00

Zo seriálu sa tak veľmi rýchlo vykľulo jedno neobyčajné, bizarné a originálne dobrodružstvo prešpikované nesmierne nápaditým vizuálom, množstvom geniálnych vychytávok aj skvelými výkonmi Dana Stevensa či Aubrey Plaza. Hawley dokázal žáner superhrdinov poriadne osviežiť, niet preto divu, že sa Legion nepodobá na žiadny iný komiksový seriál.

3. Big Little Lies

Rok 2017 bol pre známu americkú stanicu HBO naozaj úspešný, a to aj vďaka dramatickému seriálu Big Little Lies, ktorý je adaptáciou rovnomenného knižného bestselleru od Liane Moriarty. Spočiatku síce malo ísť o uzavretú sedemdielnu minisériu, ako už ale vieme, na druhej sérii sa už v týchto chvíľach pracuje.

O kompletnú réžiu tej prvej sa postaral skúsený Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild, Demolition), ktorý mal na seriálové pomery k dispozícii poriadne hviezdne obsadenie. Projekt však ukočíroval s obrovským prehľadom a dodal jednu z najlepších noviniek minuloročnej sezóny. A dominancia seriálu na nedávnom udeľovaní Zlatých Glóbusov je len ďalším dôvodom k tomu, aby ste mu dali šancu.

4. The Deuce

Za ďalšou z mimoriadne podarených noviniek od HBO stojí David Simon, z ktorého hlavy vyliezol aj celosvetovo chválený seriál The Wire. Tentokrát sa však z ulíc amerického Baltimoru presunul do New Yorku skorých 70. rokov minulého storočia, pričom svoju pozornosť upriamil na príbeh legalizácie a následného vzostupu pornografického priemyslu.

Odporúčané
10 najlepších seriálov roka 2023 10 najlepších seriálov roka 2023 28. decembra 2023, 14:30

The Deuce ťaží najmä z dokonale prepracovaného a nesmierne atmosférického prostredia, no tým skutočným srdcom a motorom príbehu sú práve výborne napísané aj zahrané postavy všetkých spoločenských skupín. Pozvoľné plynutie možno nesadne každému, ak ale dáte seriálu šancu, dokáže vás odmeniť skvelým zážitkom. Potenciál je v ňom totiž obrovský.

5. Peaky Blinders

Aj keď štvrtá séria Peaky Blinders skončila ešte koncom minulého roka, v mnohých z nás bezpochyby doznieva ešte dnes. Tvorca seriálu a zároveň vynikajúci scenárista Steven Knight nám aj tentokrát ponúkol mimoriadnu televíznu jazdu, ktorá jednoducho opäť baví od prvých sekúnd až do samotného konca. Navyše, okrem hereckých stálic seriálu, a to vrátane charizmatického Toma Hardyho, bolo skvelým zásahom do čierneho aj obsadenie Adriena Brodyho.

Oku lahodiace kulisy, parádne herecké výkony, výborná hudba a napínavý príbeh s nečakanými zvratmi či silnými momentami sú už len vysokým štandardom, ktorý si seriál Peaky Blinders dokázal s prehľadom udržať aj vo svojej najnovšej sérii.


6. Gunpowder
Trojdielna miniséria Gunpowder tak trochu prefrčala mimo divácky aj kritický záujem, čo je hrozná škoda. Rozhodne si stojíme sa tým, že ide o vynikajúco napísaný a skvele zahraný seriál. Je atmosférický, napínavý a v niekoľkých momentoch nekompromisne brutálny.

Pripočítajte si skvelo vystavané dialógy, výborných hercov a priamy ťah na bránku bez zbytočných odbočiek a dostanete trojhodinovú lekciu z dejepisu, ktorá ani na moment nenudí. Pokiaľ sa teda o tzv. "Spiknutie strelného prachu" aspoň trochu zaujímate, rozhodne by ste nemali príliš ohŕňať nos. Ide síce o nenápadnejší projekt, ale o to viac sympatickejší a vašej pozornosti by nemal uniknúť.


7. Mindhunter

Fincher je späť. Ešte pred zrežírovaním World War Z 2 nám ponúkol tento neuveriteľne mrazivý výlet do sveta FBI, kde dvojica vyšetrovateľ začína spovedať sériových vrahov, aby na základe ich informácií mohli lepšie spoznať myseľ podobných jedincov. Rýchlo zistia, že sa im to zíde aj v praxi, keď vďaka tomu začnú chytať ďalších zločincov. Ako inak, Fincher aj tentoraz ukázal, v čom je majster.

Odporúčané
Najlepšie seriály, ktoré sme videli v roku 2023: HBO kompletne prevalcovalo Netflix a ostatnú streamingovú konkurenciu Najlepšie seriály, ktoré sme videli v roku 2023: HBO kompletne prevalcovalo Netflix a ostatnú streamingovú konkurenciu 5. júla 2023, 12:30

Od Mindhuntera sa neodtrhnete a je vysoko pravdepodobné, že pozriete všetky epizódy na jeden raz. Mrazivé scény, vynikajúci herci (či už na strane zákona alebo tí vo väzniciach) vám miestami budú naháňať mráz po chrbte a atmosféru taktiež precítite do morku kosti. Mindhunter je pravdepodobne aj najlepším seriálom tohto roka, takže by ste ho určite mali vidieť. 


8. Rick and Morty

Čo dodať k tejto geniálnej veci? Azda len smútok, že pripraviť ju trvá tak dlho. 4. série sa dočkáme najskôr koncom roku 2019, no byť vami, radšej sa pozerám na prvé mesiace roka 2020. Šialene pomalé písanie scenára a náročnosť animácie (akčné/sci-fi príbehy sa animujú oveľa náročnejšie ako konverzačky na štýl Bojacka) dajú tvorcom zabrať, no my si počkáme.

Nič na tejto úrovni totiž neexistuje a možno už ani nevznikne. Neuveriteľne originálne, trúfalé, vtipné a zábavné. Rick a Morty už dávno dokázali, čoho sú schopní a neustále sa prekonávajú. Nemusíte mať radí žiaden špecifický žáner, aby ste sa do tohto seriálu zamilovali. Takže si pustite pár epizód a následne sa modlite, aby ste to ne binge-watchli behom 2 dní. 


9. Godless

Godless nás zaujalo už prvými obrázkami, následne skvelými plagátmi a v neposlednom rade trailerom, ktorý zachytil atmosféru a nebezpečný život na divokom západe v celej jeho kráse. Predviedol sa nám hlavne Jeff Daniels v jednej z najúžasnejších seriálových rol minulého roka v podobe obávaného banditu Franka Griffina, no potešili aj menej známi herci. Síce ma posledná epizóda tak trochu sklamala, ten zvyšok ale zatieniť nedokázala.

Odporúčané
Milované seriály, ktoré boli zo začiatku úžasné, no posledné série ich úplne pokazili Milované seriály, ktoré boli zo začiatku úžasné, no posledné série ich úplne pokazili 16. mája 2023, 12:30

Pomalé gradovanie deja, dlhé scény bez prestrihu či seriál, kde nemusia počas každej epizódy umierať desiatky vidiečanov či indiánov som rozhodne nečakal, no o to viac ma potešil. Godless má len 7 epizód, počas ktorých vám vyrozpráva úžasný uzavretý príbeh a pokiaľ máte radi westernovky, budete zaň vďační aj napriek jeho chybám. A teda, ešte raz, Jeff Daniels si za svoj výkon a rolu zaslúži pár nominácií a nejaké tie sošky. 


10. Mr. Robot
Po excelentných dvoch sériach sa Mr. Robot opäť vrátil na naše obrazovky. Sam Esmail znova potvrdil, že je majstrom scenáristom a na podnose nám priniesol čisté paranoidné šialenstvo eskalujúce do závratných výšin. Každá časť je podaná inak, dôraz je kladený najmä na postupnú výstavbu napätia a emocionalitu, no a ako celok to funguje bravúrne, o čom sa môžete presvedčiť aj v našej recenzii.

Praktické efekty v spojitosti s ladnou a dobre zasadenou kamerou pomáhajú vybudovať atmosféru, pričom hra so svetlami a práca s farbami sú už len čerešničkou na torte. V tretej sérii niet jedinej nepodstatnej či nudnej postavy, dejových dier ani vaty. Príbeh sa aj ďalej uberá tým správnym smerom a ostáva neustále strhujúci a tajomný. Osobne, ale aj v redakcii, sme sa tešili týždeň čo týždeň na ďalšiu epizódu, a preto by bol hriech nezaradiť ho medzi to najlepšie, čo nám televízia tento rok ponúkla.


11. Sherlock
BBC do štvrtej série vrazilo o čosi viac peňazí, čo sa príjemne odzrkadlilo jednak na vizuále, ale aj celkovom prevedení seriálu. Dej zabalený do troch epizód ponúkol oproti minulým častiam viac akcie, ale, žiaľ, aj viac chaosu, ktorý vyústil do viacerých nelogických nezrozumiteľností.

Odporúčané
Najlepšie seriály, ktoré majú menej ako 3 série. Už si sa dal na péenku, aby si dopozeral seriál? Najlepšie seriály, ktoré majú menej ako 3 série. Už si sa dal na péenku, aby si dopozeral seriál? 28. apríla 2023, 16:30

Sherlock aj napriek tomu nesklamal, a hoci svojou poslednou sériou rozdelil divákov na dva tábory, priniesol poriadnu dávku napätia a nervozity. Benedict Cumberbatch spolu s Martinom Freemanom predviedli famózne výkony, ako to je už u nich zvykom, no a na kvalite výrazne pridal aj emocionálny faktor, na ktorom si tvorcovia dali naozaj záležať. Sherlock sa s nami zrejme naposledy rozlúčil a musíme uznať, že nám bude chýbať.


12. Bojack Horseman

Najpredresívnejší reálny seriál, ktorý má vlastne od reality ďaleko. S ničím iným sa ale asi tak veľmi nestotožníte a nič vás tak na konci každej jednej epizódy nedostane do hlbokých myšlienok, ako práve Bojack. Skvelé postavy, vynikajúci scenár, ktorý si okrem úžasnej postupnosti deja a gradácie depresie zakladá aj na gagoch a mnohých vtipoch, si zamilujete, no určite netvrdíme,  že je to pre každého.

Vyšší vek, znalosť pop kultúry (rovnako ako pri Mortym), a čo-to preskákané v živote len umocnia úžasný dojem. Bojack dozriva ako vínko a my sa už nevieme dočkať, čo s nami spraví na jeseň tohto roka, kedy uvidíme 5. sériu. 


13. Handmaid’s Tale

Jedno z najväčších prekvapení roka. Tak môžeme bez rozmýšľania nazvať skvelý Príbeh služobníčky. Na začiatku sme síce boli dosť zmätení, ale akonáhle sa začal odhaľovať príbeh o veľkom prevrate v USA, teraz už Gileadu, nevedeli sme sa od toho odtrhnúť.

Zotročené ženy využívané na plodenie detí by mali byť v USA uctievané, no sú bité, prísne strážené a častokrát trestané za najmenšie priestupky. Jednou z nich je aj June. Táto žena sa ale odmieta vzdať svojho života a základných ľudských práv, a tak začína pomalý boj o prežitie a slobodu. A tiež pomalá, ale potrebná a nevyhnutná revolúcia. 


14. House of Cards

Napriek všetkému, čo sa stalo, nesmieme ignorovať talent Kevina Spaceyho a to, čo predvádza v House of Cards. Opäť raz predviedol pár scén búrajúcich 4. stenu, kedy sme ako diváci zízali na obrazovku a hltali všetko, čo nám Frank hovoril. Nesmierne nás mrzí, že je tomu koniec, keďže 6. séria bude definitívne tou poslednou a celkom možno v nej Frank zomrie niekde na začiatku.

Odporúčané
10 najlepších seriálov, ktoré zhltneš za deň či víkend. Taký binge-watch si ešte nezažil 10 najlepších seriálov, ktoré zhltneš za deň či víkend. Taký binge-watch si ešte nezažil 8. apríla 2023, 14:30

Minulý rok sa ale House of Cards po slabšej 4. sérii vrátilo späť do sedla a my sme boli celkom nadšení. Herci, réžia, výprava či nečakané zvraty. Dostali sme to všetko, a tak sa vás pýtame: Existuje momentálne niečo podobné ako House of Cards? 


15. Black Mirror
Seriálové dieťa Charlieho Brookera dorazilo na Netflix presne 29. decembra. To, čo mali diváci možnosť vidieť, nie je zatiaľ dostupné v žiadnej inej seriálovej tvorbe na svete. Fenomenálne herecké výkony skutočne stáli za to, ale príbeh a scenár je na úplne inej úrovni. Akokoľvek sa diváci snažia odhadnúť, ako asi jednotlivá epizóda skončí, nemajú oproti majstrovskému dielu Charlieho Brookera šancu.

Oproti predošlým trom sériám sa môže zdať, že seriál ľahko ubral na kvalite, no v skutočnosti tento sci-fi počin s nádychom čiernej komédie prekonáva sám seba za pomoci nápaditých a originálnych príbehov. Ak ste teda ešte nevyskúšali ponoriť sa do sveta Black Mirror, mali by ste tak čo najskôr urobiť. Varujeme vás ale, že seriál vás nielen zaujme, ale priam pohltí.


Medzi honorable mentions by sme radi zaradili tituly, ako Twin Peaks, Suburra, Attack on Titan, Castlevania, Outlander, Punisher, Taboo, 13 Reasons Why a ďalšie. Aké sú najlepšie seriály, ktoré ste minulý rok videli vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia