Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2018, 13:45
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Amerike je taká zima, že tam zamŕzajú aj žraloky. Na pobrežie sa vyplavujú mŕtve telá, ktoré nezvládli teplotný šok

ZAUJÍMAVOSTI AMERIKA ŽRALOK
Uložiť Uložené

Ani zvieratá nie sú pred extrémnym chladom v bezpečí.

Spojené štáty americké aj Kanada momentálne už niekoľko dní po sebe zažívajú extrémne nízke teploty a doplácajú na to nielen ľudia, ale aj príroda. Kvôli teplotám v najhorších prípadoch dosahujúcim hodnoty až okolo -39 stupňov Celzia už zomrelo niekoľko ľudí a chlad negatívne vplýva aj na infraštruktúru, avšak možno by si nebol povedal, že na teplotný šok doplatia životom aj žraloky.

Organizácii Atlantic White Shark Conservancy sa v oblasti Cape Cod, čo je mys v štáte Massachussets, podarilo objaviť mŕtve žraloky líščie, ktoré Atlantický oceán vyplavil na pobrežie. Teplotný šok, na ktorý zvieratá neboli pripravené, podľa odborníkov zrejme spôsobil, že žraloky sa dostali do módu obmedzeného pohybu a zostali zaseknuté na pláži, kde sa aj pod vplyvom chladu veľmi rýchlo udusili.

Extrémne teploty dokážu žralokom spôsobiť nepríjemnosti, pretože im kvôli nim zamŕzajú aj žiabre, ktoré sú mimoriadne citlivé. Po tom, čo zviera zažije náhlu zmenu teploty teda nasleduje iba niekoľko minút a žralok začína zomierať. Organizácia si pritom uvedomuje, že až dokým teplotné extrémy neskončia, ľudia budú na mŕtve žraloky narážať častejšie, a tak ich treba vždy nahlásiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia