Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2017, 14:21
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Apple odkazuje celému svetu: iPhony spomaľujeme kvôli lepšej výdrži degradujúcej batérie, prepáčte nám

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Kalifornské jabĺčko zverejnilo ospravedlnenie a zároveň oznámilo, že znižuje cenu nových akumulátorov.

Dráma okolo starších iOS smartfónov s čoraz slabším výpočtovým výkonom ani zďaleka neutícha, práve naopak. V problémoch topiacej sa spoločnosti Apple totiž hrozí trestné stíhanie za porušovanie francúzskych zákonov, pretože táto európska krajina považuje plánované zastarávanie za ilegálne. Ak súd rozhodne v prospech miestnych aktivistov z Halte à l’Obsolescence Programmée, ktorí ju zažalovali, situácia môže nabrať poriadne grády.

Nie je teda asi ani žiadnym veľkým prekvapením, že rastúca kôpka čoraz nebezpečnejších žalôb nakoniec presvedčila jabĺčko, aby neotáľalo s verejným ospravedlnením. A presne tak sa v uplynulých hodinách aj stalo. Ako informuje web The Verge, v čerstvom liste priamo zo slnečnej Kalifornie sa navyše opäť spomína aj to, prečo niečo také vôbec robili. 

"Počuli sme spätnú väzbu od našich zákazníkov o spôsobe, ako riešime výkonnosť iPhonov so staršími batériami, a ako sme tento proces oznámili. Vieme, že niektorí z vás cítia, že vás Apple sklamal. Ospravedlňujeme sa. Na túto tému bolo veľa nedorozumení, a preto by sme chceli objasniť a uviesť informácie o niektorých zmenách, ktoré vykonávame."

Nižší výkon, lepšia výdrž

Ako sme už počuli, za všetko vraj môžu batérie, ktorým postupom času ubúda z pôvodnej kapacity. Keď vlastníte staršiu generáciu iPhonu, napríklad šestku, plne nabitý akumulátor vydrží kvôli vplyvu dlhodobého používania (lepšie povedané nabíjania) čoraz menej. Preto vlastne Apple znižuje pôvodný výpočtový výkon. V záujme lepšej výdrže na jedno nabitie im v postate ani nič iné nezostáva.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Používateľa má teda dve možnosti - buď si zvykne na pomalšie reakcie alebo siahne po výmene opotrebovaného akumulátora, za ktorý by po novom mal dať podstatne menej, ako tomu bolo doteraz. 

"Spoločnosť Apple znižuje cenu náhradnej batérie pre iPhone o 50 dolárov - z 79 na 29 dolárov - pre každého, kto má iPhone 6 alebo novší, ktorého batéria sa musí nahradiť, počnúc koncom januára a s dostupnosťou po celom svete do decembra 2018."

V operačnom systéme iOS navyše pribudne nová softvérová funkcionalita, aby sme tak mohli sledovať aktuálny stav batérie a boli informovaní o tom, kedy nastane kontroverzná redukcia výkonu.

Domov
Zdieľať
Diskusia