Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2017, 18:27
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Apple čelí žalobe kvôli spomaľovaniu iPhonov s nedostatočne výkonnými batériami

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Po oficiálnom priznaní prichádza žaloba.

Kalifornská spoločnosť ešte len včera potvrdila dohady expertov o úmyselnom spomaľovaní iOS zariadení s nedostatočne výkonnými batériami a už dnes čelí obvineniu, ktoré zrejme skončí právnou dohrou. Tak ako ste sa mohli dočítať v článku, spoločnosť Apple do minuloročnej aktualizácie zakomponovala mechanizmus, ktorý logicky vyhodnotí, kedy váš telefón požaduje viac okamžitého výkonu, ako je batéria schopná dodať a miesto náhodného a nepríjemného vypnutia sa iPhone spomalí. Toto obmedzenie okamžitého výkonu okrem iného ochráni staršiu batériu pred rýchlou degradáciou, čím, samozrejme, predĺží jej celkovú životnosť.

Hoci im mnohí užívatelia vytýkajú, že spomalenie telefónu priznali až po mnohých obvineniach, je faktom, že zavedený softvérový regulátor výkonu má skutočne pozitívny vplyv na samotnú batériu a taktiež spokojnosť užívateľov. Je podľa vás lepšie zažiť vypnutie telefónu, keď ho najviac potrebujete alebo by ste boli radšej, keby telefón vykonal požadovanú akciu, avšak o čosi pomalšie? Americká právnická firma Wilshire Law Firm má však na situáciu úplne odlišný pohľad a na Apple podala žalobu. Podľa nich sa staršie iPhony úmyselne spomalili hneď po príchode novej generácie, čím v zákazníkoch podvedome vyvolávajú túžbu po novom zariadení. To však nedáva veľký zmysel, keďže užívatelia, ktorí si batériu vymenili za nový kus, zaznamenali opätovný nárast výkonu. 

Je pravda, že Apple malo v aktualizácii tieto skutočnosti uviesť na pravú mieru, no majitelia starších telefónoch si určite i sami všimli, že im batéria vydrží ďaleko menej, ako zvykla. Či je teda žaloba primeraná uvidíme už čoskoro a určite vás o situácii budeme včas informovať. Aký je váš názor na kauzu spomaľovania telefónov? 

Apple čelí žalobe kvôli spomaľovaniu iPhonov s nedostatočne výkonnými batériami
Zdroj: Apple

Poznámka autora: Pred 2 rokmi sa mi iPhone v zime vypínal v tých najnevhodnejších momentoch. Po spomínanej aktualizácií si nepamätám na situáciu, kedy by sa v chlade náhodne vypol. 

Anketa:
Mal by Apple obmedzovať výkon starších batérií?
Áno
Nie
Áno
31 %
188 Hlasov
Nie
69 %
411 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia