Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2017, 10:43
Čas čítania 0:00
Martin Zachar

Miluje halušky, slovenčinu aj našu prírodu, ale pochádza z Taiwanu. Pišta sa do malebnej krajiny v strede Európy zaľúbil po uši (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI HUDBA SLOVENSKO TAIWAN
Uložiť Uložené

V nasledujúcich riadkoch vám prinášame rozhovor s pravdepodobne jediným človekom z Taiwanu, ktorý sa na Slovensku presadzuje hudbou.

Možno ste o ňom počuli v súvislosti s videom, kde prespieval Ďuricov hit "Spolu". Na ňom môžete vidieť, že navštívil kusisko našej krajiny, ktorú si tak obľúbil. 30-ročný útly chalanisko, z ktorého srší srdečnosť a chuť diskutovať o hocičom, žije na Slovensku, pracuje v Bratislave a o sebe nám toho porozprával oveľa viac. Na prvú otázku nám ešte odpovedal lámanou slovenčinou, zvyšok je už preložený z angličtiny.

Miluje halušky, slovenčinu aj našu prírodu, ale pochádza z Taiwanu. Pišta sa do malebnej krajiny v strede Európy zaľúbil po uši (Rozhovor)
Zdroj: Pišta Linovecký

Ahoj Pišta, mohol by si sa našim čitateľom pekne po slovensky predstaviť?

Ahoj. Mam sa najvac.  Ale citim sa trosku zima pretoze nemame tento počasie na Taiwanu.

Áno. Som Pišta Linovecký . Už žiem v Bratislave 1 rok a 3 mesiace. Som velmi potešenim že mam šance rozhovor s refresher bodka sk. Ale prepačte ak moja Slovenčina nie je ešte ľubozvučna.

Prezraď nám, prečo si odišiel z Taiwanu? Čo bolo tvojím hnacím motorom?

Žil som takmer 30 rokov v mojej krajine – na malom ostrove. Bol som už unavený z mojej práce. Robil som v Taiwane turistického sprievodcu. Túžil som zo sveta vidieť viac. Rozličné typy kultúr a ľudí.

Aké krajiny si teda ešte navštívil? A prečo si ostal práve na Slovensku?

V Ázii som bol iba v Malajzii a Číne. Ale túžil som po Európe. Takže som priamo z Taiwanu prišiel na Slovensko. Odvtedy som už bol aj v Rakúsku, Maďarsku, Česku, Poľsku a Litve. A dôvod, prečo práve vaša krajina? Počul som, že tu máte výbornú borovičku a slivovicu (smiech).

Haha, ale vážne, prečo Slovensko? Pochybujem, že si o borovičke počul v Ázii.

Máš pravdu. Skutočným dôvodom bolo to, že keď som chodil na vysokú školu, stretol som niekoľko študentov z výmenných pobytov. A prvý taký študent z Európy, ktorého som stretol, bol chlapík zo Slovenska. Z Taiwanu sme sa poznali 7 rokov, tak som jednoducho dostal nápad navštíviť jeho krajinu.

A mal si v pláne ostať tu tak dlho?

Spočiatku som tu plánoval byť jeden rok kvôli vízam a potom odísť naspäť do Taiwanu alebo do inej krajiny. Naozaj som nečakal, že tu ostanem dlhšie. Ale som tu a mám to tu rád. Obľúbil som si prírodu či hrady. A to som zo Slovenska ešte zďaleka nevidel všetko. Potrebujem teda viac času, aby som skutočne objavil skryté poklady tejto krajiny. Z môjho pohľadu má Slovensko veľký, ale nevyužitý turistický potenciál.

Už si to sám načal, takže sa musíme opýtať, čo máš na našej krajine najradšej?

Okrem spomenutej prírody mám rád ľudí. Sú na mňa veľmi milí. Keď som ešte slovensky nerozumel, tak sa mi všade snažili pomôcť. V obchode pokladníčka, ktorá vôbec nevedela po anglicky, ale robila, čo mohla. Alebo napríklad na stanici, kde sa mi vždy snažia pomôcť, ak sa na niečo opýtam. Raz sa mi stalo, že som potreboval ísť vlakom a bol som na zlom nástupišti. Zamestnanec železnice ma zaviedol na správne nástupište a predtým, ako ma nechal nastúpiť, sa snažil nájsť svoju kolegyňu, ktorá šla rovnakým vlakom ako ja. A to iba preto, aby jej povedal, že chcem ísť do Tatranskej Lomnice, aby mi nezabudla pripomenúť, že musím prestúpiť v Studenom Potoku. Normálne sa o mňa báli, aby som nezablúdil. Dojalo ma to, pretože som tých ľudí predtým nikdy nestretol. A taktiež mi veľmi chutí slovenské pivo. (smiech)

Miluje halušky, slovenčinu aj našu prírodu, ale pochádza z Taiwanu. Pišta sa do malebnej krajiny v strede Európy zaľúbil po uši (Rozhovor)
Zdroj: Pišta Linovecký

Slovensko si pobehal skrz na skrz viac ako priemerný Slovák, kde sa ti najviac páčilo a prečo?

Hmmm, ťažko vybrať len jedno miesto. Páči sa mi výhľad z Chopku, z ktorého parádne vidieť horský hrebeň. Z miest sa mi páčil napríklad Bardejov a nerád by som zabudol na Banskú Bystricu!

To všetko sa krásne počúva, ale teraz buď úprimný a povedz nám o niečom, čo ti na našej krajine vadí. Vedel by si tu niečo zlepšiť?

Prvé, čo mi napadlo, je zima. To, ako chladno je tu cez zimu. A okrem toho... Neviem... Vadí mi, keď mi niekedy mešká bus na Račianskom Mýte (smiech). Ale už je tam svetelná tabuľa, tak je to lepšie.

Miluje halušky, slovenčinu aj našu prírodu, ale pochádza z Taiwanu. Pišta sa do malebnej krajiny v strede Európy zaľúbil po uši (Rozhovor)
Zdroj: Pišta Linovecký

Prejdime teraz k hudbe. Kedy si sa začal učiť hrať na gitare?

Dokopy je to 6 rokov, čo hrám, ale nebolo to vkuse. Chodieval som na súkromnú výučbu v Taiwane, ale po chvíli som tam skončil. Po asi roku som však začal hrať znovu, no iba som hrával. Bez spevu. Učil som sa z internetu. Z webových stránok alebo z Youtubu, kde som si pozeral ako hrajú ostatní a veľa som cvičil.

Akú hudbu rád počúvaš? Máš obľúbených interpretov?

Prvého musím spomenúť Jasona Mraza. Ten ma vlastne inšpiroval k tomu, aby som sa venoval hudbe. Neskôr som na internete objavil jedného kórejského chlapca. Volá sa Sung-Hwa Jung a je to úžasný gitarista. A potom mám rád skladby aj od ďalších kapiel ako Maroon 5, Coldplay alebo Greenday. A ešte musím spomenúť jedného ohromného gitaristu, ktorý sa volá Estas Tonne.

Miluje halušky, slovenčinu aj našu prírodu, ale pochádza z Taiwanu. Pišta sa do malebnej krajiny v strede Európy zaľúbil po uši (Rozhovor)
Zdroj: Pišta Linovecký

Ako si sa dostal ku koncertovaniu?

Hral som napríklad na taiwanskej ambasáde, no pravdou je, že iniciatíva bola v prvom rade z mojej strany. Poslal som im e-mail, kde som sa predstavil a priložil svoje video. Tiež som im tam napísal, že ak by mali záujem o moje vystúpenie, budem rád, ak sa mi ozvú. Takže bez mojej aktivity by to nešlo, príležitosti na hranie si väčšinou musím hľadať.

Taktiež Adamovi Ďuricovi si poslal video jeho pesničky, ktorú si prespieval. Čakal si, že ju zavesí na sociálnu sieť?

To video som v prvom rade spravil pre mojich priateľov z Taiwanu, aby som im ukázal Slovensko. A tiež kvôli tomu, že proste rád prezentujem najkrajšie turistické miesta. Úprimne, keď som to video dokončil, zavesil som ho na svoj facebook a až moji priatelia ho začali šíriť ďalej. A to až tak, že to zdieľalo aj pár médií. To už som ale začal mať pocit, že Ďuricovu pesničku zneužívam. Prišlo mi to ako neúcta z mojej strany. Tak som sa mu rozhodol napísať. Pridal som svoje video a poďakoval mu za tú peknú skladbu, vďaka ktorej vzniklo. Ale vôbec som nečakal, že mi odpíše, ba dokonca že bude to video zdieľať. Bol som z toho poriadne v šoku! Bol som šťastný.

Pištova verzia skladby Spolu.

Vedia o tvojej rozbiehajúcej sa kariére doma v Taiwane? Čo na to hovoria?

Rodičia si samozrejme všimli, že som začal spievať a robiť videá, ale nemyslím si, že to považujú za nejakú kariéru. Ani som od nich príliš nezisťoval, ako to vnímajú. Ale podporujú ma a hovoria mi, aby som s tým neprestával.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Prejdime teraz k našej milej reči. Slovenčina je zložitý jazyk, o čom si sa už určite presvedčil. Tebe však celkom ide. Navštevuješ nejaký kurz, alebo si samouk?

Po slovensky som sa učil už mesiac predtým, ako som sem prišiel. Každý deň som aspoň 30 minút strávil na jednej slovenskej stránke na učenie sa slovenčiny. Učil som sa výslovnosť, skloňovanie, gramatiku... A keď som prišiel na Slovensko, hneď som sa začal rozprávať s ľuďmi. Pomáha mi aj jedna mobilná aplikácia a sám si tiež zapisujem rôzne slová z rozhovorov. Momentálne mám vďaka svojej práci aj súkromného lektora.

To je obdivuhodné! Aké slová ti robia zatiaľ najväčšie problémy?

Ďakujem. Spočiatku mi robilo problémy napríklad slovo „zmrzlina“. Zložito sa mi vyslovuje aj „Štrbské Pleso“ a ťažko mi ide aj vaše mäkké „Ľ“. A až doteraz mi robí problém správne vysloviť slovo „zaneprázdnený“.

Zatiaľ sa väčšinou snažíš len prespievať slovenských interpretov. Vieš si neskôr predstaviť aj sám seba, že sa naučíš dobre po slovensky a nahráš svoj vlastný hudobný nosič?

Teraz ste ma donútili si to skúsiť predstaviť (smiech). Skôr si predstavujem, a je to takým mojím cieľom, že kým raz z tejto krajiny odídem, musím sa plynule naučiť po slovensky. Na moje vlastné hudobné CD ale vôbec nemyslím. Možno to bude mojím cieľom, keď zvládnem tú plynulú slovenčinu (smiech).

Miluje halušky, slovenčinu aj našu prírodu, ale pochádza z Taiwanu. Pišta sa do malebnej krajiny v strede Európy zaľúbil po uši (Rozhovor)
Zdroj: Pišta Linovecký

Pracuješ v medzinárodnej spoločnosti v Bratislave, čo však robíš vo voľnom čase?

Vo voľnom čase sa rád venujem turistike. Tiež cestujem. Ako po Slovensku, tak aj za jeho hranicami. A pokiaľ som doma, tak sa snažím pozrieť si nejaký film v slovenčine alebo sa jazyku venovať nejako inak. Najčastejšie však po príchode domov hneď chytím gitaru a hrám. Okrem toho si píšem na internete s priateľmi, alebo si s nimi idem niekam von sadnúť.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Prejdime teraz ku kuchyni. Pretože vieme, že zbožňuješ bryndzové halušky, musíme sa spýtať – vedel by si ich pripraviť aj ty sám? Alebo nejaké iné jedlo typické pre slovenskú kuchyňu?

Je to síce hanba, ale halušky ešte stále navariť neviem. Ale určite sa to raz naučím. Z jedál z domácej kuchyne viem spraviť asi len hlivový paprikáš s knedľou.

Sú tu vianočné sviatky, ako ich budeš tráviť?

Rozhodol som sa zostať doma. Tu u seba na Slovensku. Mávam totiž občas pocit, že mi niečo v živote chýba. Takže si chcem trochu vyčistiť myseľ a naplánovať si nejaké nové ciele. Ale bolo to ťažké rozhodnutie, pretože pred rokom som zažil tradičné slovenské Vianoce. Moja známa ma zavolala na chatu, kde bola s priateľom a jeho rodinou. Bolo to na Ružinej pri Lučenci a bolo tam úžasne. No tento rok cítim, že túto chvíľu budem chcieť byť iba sám so sebou.

Ďakujeme ti za rozhovor a želáme veľa šťastia! Na záver ešte môžeš niečo popriať našim čitateľom.

Chcel by som povedať, že Slovensko je krásna krajina a ľudia v nej sú výborní. Ďakujem za rozhovor a vašim čitateľom prajem len to najlepšie. A nazdravie!

Na záver Pišta koledník.

Domov
Zdieľať
Diskusia