Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2017 o 16:31
Čas čítania 0:00
Radka T.

Aplikácia ti päťkrát denne pripomenie, že raz aj tak zomrieš. Chce, aby sa ľudia uvoľnili a konečne našli šťastie

TECH SMRŤ
Uložiť Uložené

Cestou ku šťastiu je niekoľkokrát denne premýšľať nad smrťou.

Aplikácie väčšina slúžia na zábavu, vzdelávanie alebo kvôli svojej praktickej či užitočnej stránke, no trochu inú funkciu má aplikácia s názvom We Croak. Pre niekoho sa môže zdať morbídna, no v skutočnosti chce ľudí povzbudiť a dodať im chuť do života. Jej úlohou je totiž párkrát za deň svojim užívateľom pripomenúť, že raz aj tak zomrú. Takáto pripomienka totiž má veľkú silu a hlavne - v dnešnom uponáhľanom svete ti ukáže, že nie všetko treba brať až tak vážne. 

Autori aplikácie vyzývajú k nájdeniu šťastia práve vďaka uvažovaniu o smrti. Pritom takéto myšlienky normálne vzbudzujú v ľuďoch pocit úzkosti a často blokujú schopnosť uvoľniť sa a nemyslieť na zlé a negatívne veci. No ak sa na to pozrieme inak, z pohľadu autorov aplikácie, tak práve ich nápad umožní ľuďom nezaoberať sa vecami, na ktorých až tak nezáleží.

Skúsila to aj redaktorka webu The Atlantic. Aj tento portál totiž priniesol informáciu o aplikácii We Croak. Autorka priznala, že aplikáciu si síce mohla vymazať, ale neurobila to. A po štyroch týždňoch ju začala baviť. Ak napríklad aj nad niečím premýšľala, hoci bola so svojimi blízkymi, pripomienka toho, že aj tak zomrie, jej pomohla uvoľniť sa. Napríklad na jednej svadbe premýšľala nad redakčnou uzávierkou, keď jej v tom vyskočila správa, že aj tak zomrie. Uvoľnila sa a radšej sa napila šampanského.

Človek vlastne ani nevie, kedy mu na telefóne pípne kratučký citát o smrti. Deje sa tak v náhodných časoch, presne ako samotná smrť. Autori sa odvolávajú na obyvateľov Bhutánu. Podľa nich, ak chce byť človek šťastný, musí päťkrát denne rozjímať nad smrťou. Pravdaže, v modernej spoločnosti, keď ľudia rozmýšľajú väčšinou len nad prácou, na takúto „meditáciu“ neostáva čas. Práve preto v tom má pomôcť aplikácia, a to prostredníctvom citátov od niektorého básnika, filozofa či zaujímavého mysliteľa. Na to, že by to mohlo takto fungovať, prišiel jeden z autorov. 

Odporúčané
Bol som sa pozrieť na spopolňovanie tiel v krematóriu: „Je to hnusný kšeft s mŕtvolami,“ hovorí riaditeľ (Reportáž) Bol som sa pozrieť na spopolňovanie tiel v krematóriu: „Je to hnusný kšeft s mŕtvolami,“ hovorí riaditeľ (Reportáž) 30. júna 2024 o 16:30

Hansa Bergwall totiž absolvoval pobyt v himalájských ášramoch, a to ho ovplyvnilo tak, že sa tento princíp pokúšal preniesť do praxe. Sám si pritom uvedomil, že počas všedných dní zabudol premýšľať nad smrťou a vtedy mu napadlo, že túto pripomienku by mohol mať na starosti telefón. Aplikácia je však zatiaľ dostupná len pre iOS, takže užívatelia systému Android zatiaľ majú smolu. 

Portál The Atlantic pripomína, že We Croak je skôr antiaplikácia. Okrem pripomínania smti nič viac nedokáže, ľudia nad ňou nemusia stráviť tak veľa času, takže ho veľa ani nezožerie, ale napriek tomu ich dokáže počas dňa ovplyvniť a svojím spôsobom rozptýliť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia