Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2017 o 16:27
Čas čítania 0:00
Radka T.

V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Pobrežie sa zmenilo na smetisko, v ktorom uviazli aj lode

ZAUJÍMAVOSTI MORE
Uložiť Uložené

Situácia v Chorvátsku je vážna, na pobrežie navial odpad silný vietor.

Všetci vieme, že naše moria a oceány sú plné odpadkov, stopy plastov sa dokonca nachádzajú aj v telách živočíchov žijúcich mimoriadne hlboko pod morskou hladinou. Rozsiahlosť tohto problému teraz vidia, ale aj pociťujú na vlastnej koži ľudia v chorvátskom Dubrovníku. Tam sa more zmenilo na jedno veľké smetisko.

Dubrovník je nepochybne krásne mesto, no teraz ho špatí hotové more odpadkov. Ako informuje Česká televízia, nánosy odpadu zaplavili pobrežie, v dôsledku čoho tam uviazli aj lode. Kvôli odpadu sa jednoducho nemôžu dostať ďalej. Medzi ním sa však nenachádzajú len smeti od ľudí, ale napríklad aj konáre. Odpad pritom prišiel aj z Albánska, dôkazom majú byť nápisy v albánčine. 

Pre miestnych ľudí, spomínané lode i kompetentných je to obrovská katastrofa, veď s neporiadok a znečistením bojujú už týždeň. Miestne médiá informujú o tom, že Jadran čelí ekologickej katastrofe. Okrem bezohľadného správania sa ľudí k životnému prostrediu za ňou stojí aj silný vietor jugo, ktorý nánosy odpadu navial k pobrežiu.

Odporúčané
České more skutočne existuje. Môže za to prvá svetová vojna, nájdeš ho na tomto mieste České more skutočne existuje. Môže za to prvá svetová vojna, nájdeš ho na tomto mieste 15. júna 2024 o 14:30

Medzi odpadom nechýbajú plastové fľaše či dokonca elektronika. Portál Slobodna Dalmacija upozorňuje na to, že väčšina tohto odpadu sa skladá práve z plastov, pričom mikroplasty ostávajú v mori stovky rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia