Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2017, 16:27
Čas čítania 0:00
Radka T.

V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Pobrežie sa zmenilo na smetisko, v ktorom uviazli aj lode

ZAUJÍMAVOSTI MORE
Uložiť Uložené

Situácia v Chorvátsku je vážna, na pobrežie navial odpad silný vietor.

Všetci vieme, že naše moria a oceány sú plné odpadkov, stopy plastov sa dokonca nachádzajú aj v telách živočíchov žijúcich mimoriadne hlboko pod morskou hladinou. Rozsiahlosť tohto problému teraz vidia, ale aj pociťujú na vlastnej koži ľudia v chorvátskom Dubrovníku. Tam sa more zmenilo na jedno veľké smetisko.

Dubrovník je nepochybne krásne mesto, no teraz ho špatí hotové more odpadkov. Ako informuje Česká televízia, nánosy odpadu zaplavili pobrežie, v dôsledku čoho tam uviazli aj lode. Kvôli odpadu sa jednoducho nemôžu dostať ďalej. Medzi ním sa však nenachádzajú len smeti od ľudí, ale napríklad aj konáre. Odpad pritom prišiel aj z Albánska, dôkazom majú byť nápisy v albánčine. 

Pre miestnych ľudí, spomínané lode i kompetentných je to obrovská katastrofa, veď s neporiadok a znečistením bojujú už týždeň. Miestne médiá informujú o tom, že Jadran čelí ekologickej katastrofe. Okrem bezohľadného správania sa ľudí k životnému prostrediu za ňou stojí aj silný vietor jugo, ktorý nánosy odpadu navial k pobrežiu.

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30

Medzi odpadom nechýbajú plastové fľaše či dokonca elektronika. Portál Slobodna Dalmacija upozorňuje na to, že väčšina tohto odpadu sa skladá práve z plastov, pričom mikroplasty ostávajú v mori stovky rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia