Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2017, 17:46
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Už vieme, čo u mužov spôsobuje homosexualitu. Vedci našli dva špeciálne gény, ktoré majú bežní ľudia úplne odlišné

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Zdroj homosexuality siaha až do genetickej informácie.

O tom, čo určuje sexuálnu orientáciu človeka, sa špekuluje už dlhú dobu. Našťastie, doby, kedy sa myslelo, že je homosexualita len strašným prekliatím, je už dávno za nami a teraz sa k celej veci pristupuje fundovane a vedecky. Za najnovšou prelomovou štúdiou stoja psychiatri a experti na genetiku z Northshore University, ktorí do výskumu zapojili viac než 2 200 mužov, z ktorých bola približne polovica homosexuálna a polovica heterosexuálna. Od všetkých týchto mužov si skupina vedcov vzala genetickú informáciu a tieto kvantá následne dlhú dobu porovnávali.

Výsledkom sú dva odlišné genetické regióny, ktoré často odlišovali homosexuála od heterosexuálov. Ako určite vieš, naša genetická informácia sa skladá zo 46 chromozómov, pričom každý je rozdelený do častí, génov, ktorých vlastnosti definujú všetko to, čo sme. A práve dva takéto gény zaujali pozornosť vedcov. Gén nazvaný SLITRK6, nachádzajúci sa na trinástom chromozóme, a gén menom TSHR, ležiaci na štrnástom chromozóme, boli nájdené v niekoľkých rôznych variantoch a vyzerá to tak, že práve tieto dve časti genetickej informácie určujú, či je človek homosexuálom alebo heterosexuálom.

Už vieme, čo u mužov spôsobuje homosexualitu. Vedci našli dva špeciálne gény, ktoré majú bežní ľudia úplne odlišné
Zdroj: pixabay.com

Vedci však zdôrazňujú, že niektoré z rôznych foriem týchto génov ponúkajú predpoklady na to, aby sa muž stal homosexuálom, to však vôbec neznamená, že sa tak vždy udeje. Podľa expertov zohráva omnoho dôležitejšiu úlohu prostredie, v ktorom sa muž nachádza, pretože samotná dedičnosť homosexuality sa pohybuje len okolo 30 až 40 percent. Aj z človeka, ktorý je podľa DNA heterosexuál, sa môže pokojne stať gay. Štúdia končí silným odkazom, v ktorom experti dúfajú, že sa tí, ktorí stále vnímajú homosexualitu ako chorobu, zamyslia, či je za ochorenie možné považovať niečo, čo môže byť každému vrodené a je úplne bežné a v podstate geneticky asi tak zvláštne, ako keď sa niekto narodí s nezvyčajnou farbou vlasov.

Domov
Zdieľať
Diskusia