Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2017, 20:22
Čas čítania 0:00
Richard Končol

Felix je mladá vychádzajúca krv na poli slovenskej hudby

HUDBA
Uložiť Uložené

Jaro Filip raz povedal, že songy ako také sú krátkym a prenikavým pohľadom do samého seba a sú prejavom intenzívneho vzopätia. Čo by ale povedal o debutovom albume kapely Felix?

Aj napriek tomu, že už nejakú chvíľu sa na Refresheri neobjavujú iné žánre hudby, ako je rap, tak sme si dovolili urobiť výnimku - nie však hocijakú.

Dobré slovenské kapely existujú. A medzi ne sa môže smelo zaradiť aj Felix. Ide o trio Jakub Tvrdík (spev a klávesové nástroje), Juraj Labaj (basa) a Ivan Kormaňák (bicie). Čo majú spoločné? Napríklad slovné spojenie Billy Barman - Juraj a Jakub sú súčasťou kapely. Aby toho nebolo málo, Juraj je tiež členom Talkshow a Ivan je zas firemný hráč značky Zildjan - tú poznáš vďaka skvelým bicím nástrojom. A čo vytvorili títo traja chalani? Majú na svedomí eponymný album plný nevyspytateľných zvratov - od sviežej naivity až po temnú melanchóliu. Ide o záležitosť s dramatickým príbehom, ktorý poslucháčovi nedovolí sklopiť uši a vypnúť hudbu.

Prvá štúdiovka obsahuje tracky ako Jarná, Letná horúčava či Lyžiar. Ide o akúsi metaforu života a tak trochu aj úprimnú výpoveď o pádoch a vzostupoch. Album sa pripravoval od roku 2016 a deväť podkladov bolo nahratých v štúdiu Pulp za jeden deň. Nasledoval trochu zdlhavejší proces, klávesy a vokály dokončil Jakub doma v priebehu asi 4 mesiacov a dve skladby sa dokončili tesne pred lisovaním platne. Mix a master ošéfovali Dominik Suchý a Matej Turcer z From Our Hands. Graficky sa s albumom vyhral Márk Mátis.

Pole ich inšpirácie je naozaj veľké - od Deža Ursinyho, Jara Filipa, Mariána Vargu, cez The Beatles, Blur, Portishead, Oasis až po Radiohead, Nirvanu či Lanu del Rey.

Domov
Zdieľať
Diskusia