Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2017, 19:04
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Pamätáte si na krásny animák Zem dinosaurov od Stevena Spielberga a Georga Lucasa? Citlivým je aj po 30 rokoch od premiéry

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Slávny animovaný počin sa v našich končinách nedočkal takej popularity ako v zahraničí. Je čas to napraviť.

Animované filmy nie sú iba Disney a nikdy neboli. V 80. rokoch sa Hollywoodskemu gigantovi príliš nedarilo a túto šancu pochopila aj konkurencia. My si teraz zaspomíname na jednu pozabudnutú klasiku, ktorá vznikla mimo najúspešnejšieho štúdia súčasnosti. A na konte ho majú prekvapivo dvaja velikáni. Land Before Time totiž vzniklo v produkcii Stevena Spielberga a Georga Lucasa. Tento animák môžete poznať pod rôznymi distribučnými názvami. Uvádzal sa ako Zem dinosaurov alebo Krajina dávnych vekov. Ide však o ten istý počin. 

Pamätáte si na krásny animák Zem dinosaurov od Stevena Spielberga a Georga Lucasa? Citlivým je aj po 30 rokoch od premiéry
Zdroj: Universal

V časoch, keď na Zemi vládli dinosaury, sa stádo bylinožravcov z ich radov presúva do bájneho miesta Great Valley. Je to posledné miesto so zeleňou, kde si môžu zaobstarať potravu. Medzi nimi sa nachádza aj rodina apatosaurov s mláďaťom Lightfootom. Počas útoku tyranosaura a následnom zemetrasení hlavný hrdina osirie a ostane sám napospas krutej prírode a hladných dravcov. Našťastie sa však po ceste  skamaráti s ďalšími, podobne stratenými mláďatami. Spoločne sa vydávajú na cestu za svojimi druhmi a počas tohto dobrodružstva zažijú mnoho veselých, napínavých aj dojímavých príhod. A okrem toho pochopia aj silu kamarátstva. 

Ako býva pri animákoch zvykom, príbeh nie je príliš originálny ani komplikovaný. Dôležitejšie je, ako pôsobí po vizuálnej stránke, v atmosfére alebo zábavnosti. A tu sa tvorcovia vybláznili. Spielberg chcel natočiť film podobný Disneyho Bambimu. Vybral si však omnoho atraktívnejšiu zvieraciu ríšu. Dinosaury neboli pred Jurským parkom tak populárne ako dnes a tento krok sa vyplatil. K výrobe filmu si prizval svojho kamaráta Lucasa a réžiou poverili Dona Blutha. Bývalý zamestnanec Disneyho mal už na svojom konte populárne Tajomstvo Nimh a jeho predchádzajúca spolupráca so Spielbergom menom Americký chvostík takisto padla na úrodnú pôdu. Bolo teda evidentné, že sa pri slávnom štúdiu čo to priučil a opätovnú dôveru velikánov rozhodne neplánoval sklamať. 

Pamätáte si na krásny animák Zem dinosaurov od Stevena Spielberga a Georga Lucasa? Citlivým je aj po 30 rokoch od premiéry
Zdroj: Universal

Producentské duo malo so svojim projektom veľké plány, niektoré však boli až príliš ambiciózne. Napríklad pôvodný plán, aby bol film nemý, sa nakoniec ukázal ako nie príliš ideálna voľba. Dodatočne sa teda dopisoval vysvetľujúci voiceover a nakoniec aj niekoľko dialógov. To, že sa počítalo s takýmto prístupom, si však vyžiadalo milú daň. Pôvodný plán na čisto vizuálne dielo doprevádzané iba hudbou si ponechalo svoje kvality. Obrazovo je totiž film nádherný. Dvojrozmerná animácia je už síce takmer mŕtva, no aj po rokoch má stále svoje nespochybniteľné čaro. A najmä v kombinácii s hudbou Jamesa Hornera. 

Nedávno zosnulá skladateľská hviezda sa animákom príliš nevenovala, no jeho soundtrack k tomuto dielu je skutočne nádherný. Možno aj pod tlakom, že podľa pôvodného plánu mala hrať hudba prvé husle, si dal neskutočne záležať a stvoril jedno zo svojich najkrajších a najcitlivejších diel. Súčasťou soundtracku je aj skladba If We Hold Together od Diany Ross. Tá síce, vzhľadom na nevhodné umiestnenie do polovici tracklistu, čarovnú náladu pri posluchu samotného albumu trochu rozbíja, no v samotnej snímke pôsobí správne.

Pamätáte si na krásny animák Zem dinosaurov od Stevena Spielberga a Georga Lucasa? Citlivým je aj po 30 rokoch od premiéry
Zdroj: Universal

Ďalším problémom bola prístupnosť. Mnoho scén prišlo producentom príliš drsných a vzhľadom na to, že nechceli mať na svedomí traumatizované deti a nahnevaných rodičov, padlo rozhodnutie film zjemniť. Za obeť tejto cenzúre tak padlo takmer desať minút. Toto rozhodnutie je v súčasnej dobe trochu prekvapujúce, no netreba zabúdať, že pred tridsiatimi rokmi sa ešte s podobnými prvkami v mainstreamových detských filmoch nepracovalo. Odvahu na to našli až tvorcovia Levieho kráľa. Tu je síce smrť rodiča takisto prítomná, no vidíme iba následky smrteľných poranení, nie poranenia samotné.

Výsledok však stál za to. Land Before Time už momentálne pôsobí trochu archaicky, no stále dokáže diváka strhnúť a pobaviť. Audiovizuálne je nádherný, postavy sú roztomilé a príbeh má potrebné tempo aj myšlienku. Vo svojej dobe išlo o celkom slušný hit, následkom čoho postupne vzniklo vyše tucet pokračovaní a seriál. Tie však už boli určené priamo na videotrh (resp. televízie), takže sa logicky nemôžu svojmu predchodcovi vyrovnať. Z tejto franchise sa tak na západe stal menší fenomén, ktorý sa bohužiaľ k nám nedostal. Pár šťastlivcov sa síce k nemu dopracovalo skrz pirátske videokazety alebo zahraničné kanály, no faktom je, že nikdy sa v našich končinách nestretol so zaslúženou popularitou. Jeho povesť navyše trochu ničili spomenuté pokračovania. 

Pamätáte si na krásny animák Zem dinosaurov od Stevena Spielberga a Georga Lucasa? Citlivým je aj po 30 rokoch od premiéry
Zdroj: Universal

Zem dinosaurov/Krajina dávnych vekov je stále nádherným titulom pre celú rodinu. V časoch 3D animákov na vás dokáže dýchnuť nostalgiou, aj keď ste ho pretým nikdy nevideli. Tí, čo ste mali to šťastie, že ste sa s ním stretli už v detstve, si ho môžete pripomenúť a pustiť svojim deťom, súrodencom, bratrancom alebo sesterniciam. Dostávať do povedomia podobné zabudnuté klenoty a sledovať, ako pôsobia po vyše troch dekádach, je krásna činnosť. A kto vie, možno sa aj vy vrátite do svojho detstva. 

Videli ste niekedy túto rozprávku?

Ak áno, dajte nám v diskusii vedieť, ako ju po rokoch vnímate. 

Domov
Zdieľať
Diskusia