Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2017, 12:12
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Všade samé prdenie, rasizmus, nekorektný humor a zábava na dlhé hodiny. Hranie nového South Parku neoľutujete (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

South Park: The Fractured But Whole je skvelým jesenným titulom, ktorý by si nemali ujsť ani tí, ktorí seriál nepozerávajú.

Celkom som sa potešil, keď prvý South Park s podnázvom Stick of Truth od štúdia Obsidian Entertainment dostal v recenziách slušné hodnotenia. Akosi som sa k tomu ale nevedel dokopať, vždy prišli iné hry, a tak som si povedal, že jednotku prejdem ešte pred vydaním dvojky. Bohužiaľ, nestalo sa a ja som aj celkom rád. Pokračovanie (na starosť si ho zobral samotný Ubisoft, ale až také veľké zmeny nepriniesol, takže prítomnosť Obsidianu skutočne nebola nutná) som si tak mohol užiť oveľa viac, keďže podľa viacerých recenzií je v určitých aspektoch slabšie ako jej predchodca. Nemusíte sa však báť, druhý diel s názvom The Fractured Butthole The Fractured but Whole je skvelá hra, ktorej kúpu určite neoľutujete. 


Recenzia prebehla na konzole PS4 Pro s všetky obrázky v článku pochádzajú z môjho hrania. Hru si môžete kúpiť aj v obchode Ciernydrak.sk

Všade samé prdenie, rasizmus, nekorektný humor a zábava na dlhé hodiny. Hranie nového South Parku neoľutujete (Recenzia)

V South Parku sa zrodili superhrdinovia, ale aj záporáci schopní ovládať politiku

Dej nás zavedie do mestečka South Park, kam prichádza New Kid, do ktorého kože sa vžijeme. Na začiatku hry si vyberiete, ako má váš superhrdina vyzerať. Sequel je totiž postavený na prostredí superhrdinov, pričom takmer všetky postavičky a ich kostýmy odkazujú na nejaké reálne a známe komiksové charaktery, takže sa dočkáte aj pár úsmevných narážok.

Ešte než sa teda vrhnete do boja proti zločinu, ale aj do boja v Civil War proti ostatným superhrdinom, musíte sa rozhodnúť, akú náročnú chcete hru mať. Už pred pár týždňami bolo oznámené, že obtiažnosť hry bude voliteľná skrz farbu pleti protagonistu. Čím viac pruhov, tým viac adidas, v tomto prípade čím černejšia pokožka, tým bude náročnejšia aj hra. Nevzťahuje sa to však na súboje.

Všade samé prdenie, rasizmus, nekorektný humor a zábava na dlhé hodiny. Hranie nového South Parku neoľutujete (Recenzia)

Pri nich si musíte zvoliť samostatnú úroveň obtiažnosti. Hoci je ťah s farbou pleti skutočne geniálny a vtipný, ide skôr o vtip a reklamný ťah. Teda aspoň v mojich očiach, keďže som nepociťoval znevýhodnenia činiace hru náročnejšou.

Možno som získaval menej peňazí a objektov, ale aj tak som ich mal na konci hry o stovky viac, než som potreboval. Takisto som (na svoju osobu) nezaregistroval známky rasizmu či urážlivého správania, ani len nejakých tých pár gagov, ktoré sa ponúkali v mnohých prípadoch. 

Téma rasizmu mi popravde prišla až na pár momentov nevyužitá počas celej hry. Rovnako ako vy, aj ja si stále v hlave opakujem jediné slovo: bohužiaľ. 

You just gotta let Gay Fish be the Gay Fish man

To je asi tak všetko, čo potrebujete vedieť o úvode a deji hry. Mohli by sme sa totiž dostať do spoilerového vlákna, a to by bolo len na škodu. Príbeh síce nie je príliš originálny a ani vás neposadí na zadok, ponúka však pár prekvapení a všetci dobre vieme, že ísť do hry poslepiačky je oveľa lepší zážitok ako s množstvom informácií.

Zatiaľ čo zápletku nemôžeme vychvaľovať do nebies, scenár musíme pochváliť za zobrazenie postáv, ich komiksových alter charakterov a humoru celkovo. Excelujú dialógy, Kennyho výbuchy hnevu a facepalmové momenty, kedy jednoducho nechápe ľudstvo (a pridá tam pár šťavnatých nadávok, vďaka čomu gagy nesmierne naberajú na sile a autenticite).

Nas*anosť a rezignácia niektorých postáv pri nelogických úvahách a udalostiach mi spôsobila hneď niekoľko výbuchov smiechu. Je to proste South Park v celej svojej kráse, keďže scenár opäť písali Trey Parker a Matt Stone. Ak ste ich humoru nezačali holdovať doteraz, nezmení sa to ani v hre, ak si ho však užívate, budete sa baviť pri každej cutscéne.

Všade samé prdenie, rasizmus, nekorektný humor a zábava na dlhé hodiny. Hranie nového South Parku neoľutujete (Recenzia)

Zrejme najdôležitejším aspektom titulu je combat systém ako taký. A hoci je prvých 10 hodín výborný, stereotyp a jeho repetitívnosť nedokážete zastaviť, ani keby ste sa vyhýbali akýmkoľvek nevynúteným súbojom. Po celom mestečku totiž číhajú nepriatelia rôznych tried a úrovní (ninjovia, šiestaci, kraby a tak ďalej).

Občas sa im môžete vyhnúť, no hra vás až príliš často núti zaoberať sa súbojmi, ktoré by ste zvládli aj s polovičnou silou postavičiek. Hral som na najťažšej úrovni a jediný problém mi robil jeden veľký boss, pri ktorom stačilo zmeniť útoky a razom sa z neho stala skôr časová než obtiažna prekážka. 

Parodovanie Kanyeho sa dostavilo na nový level a aj keď to tentoraz asi prehnali, nič to nemení na tom, že je to extrémne zábavné. Na prvý pokus dostanete len tri životy, no akonáhle zomriete, hra vám dá najavo, že ste asi lama a potrebujete tých životov oveľa viac.

Všade samé prdenie, rasizmus, nekorektný humor a zábava na dlhé hodiny. Hranie nového South Parku neoľutujete (Recenzia)

Obdĺžnikovitá šachovnica alebo prečo prišli bossovia až tak neskoro
Ak nie ste s formou súbojov oboznámení, vedzte, že sa pohybujete na veľkom poli zloženom z mnohých políčok, po ktorých sa pohybujú všetky postavy. Ich útoky, obranné chmaty či liečenie je obmedzené na dĺžku a smer len niekoľkých políčok, a tak by ste si povedali, že je potreba taktizovať.

Žiaľ, ani na najvyššej obtiažnosti nebolo potrebné príliš rozmýšľať. Stačilo vyberať tie najsilnejšie útoky a čakať, kým nimi zničíte všetko, čo vám stojí v ceste. Až posledné 2 hodiny hry (celkovo som pri hraní na cca 100% strávil 23 hodín) vás prinútia pozrieť sa na to, aké iné schopnosti vlastne môžete použiť a že sa vám zíde aj ultimátne oživovanie či rôzne consumables.

Čo sa ich týka, ocenil by som, keby bolo možné použiť "painkillers" a doplňovanie zdravia pre viacerých hrdinov naraz. Po jednom to zaberá príliš množstvo času a ťahov, kedy vás súper môže odrovnať. V konečnom dôsledku môžeme povedať, že súboje sú prvú tretinu hru veľmi zábavné, v tej druhej sa dostavuje stereotyp a zisťujete, že je to až príliš jednoduché, no v až v záverečnej tretine prichádzajú na rad bossovia a skutočné výzvy. Miesto niektorých súbojov by som teda uvítal viac hádaniek, side questov a mini hier. 

Hádanky sú rovnaké ako rasizmus - skvele zapracované a zábavné, ale príliš krátke 
Potenciál zabaviť hráča side questami a inými aktivitami tu bol, dokopy vám však všetko okrem hlavného deja zaberú len pár hodín. Ide o cca 5 kratučkých side questov a hlavne cez 40 plagátov, ktoré musíte pozbierať. Priestor na pochvalu sa však nájde aj tu.

Azda jedinou minihrou je tlačenie na záchode. Doslova tlačenie, keďže rôznymi tlačítkami na klávesnici/gamepade určujete, aké veľké sústo zo seba vypustíte. Len škoda, že podobne koncipovaných minihier v hre nebolo viac. Vedľajších aktivít je teda pomenej, pričom o end-game obsahu už nemôžeme hovoriť ani náhodou.

Drvivú väčšinu hry/trofejí pokoríte počas hrania príbehu. Všetko trochu vynahrádzajú hádanky. V drvivej väčšine ide o to, aby ste zistili, ako sa dostať na dané miesto a získať, čo je v ňom ukryté. Veľká porcia z týchto hádaniek sa bude dať vyriešiť až v neskorej fáze hry, a to kvôli skillom a partnerom. Tých si postupne odomykáte a získavate tak ďalšieho schopnosti, ako sa vysporiadať s istými situáciami. 

 V South Parku jednoducho nemôžete nechať dieťa o samote s farármi, a už vôbec nie v tmavých priestoroch

Všade samé prdenie, rasizmus, nekorektný humor a zábava na dlhé hodiny. Hranie nového South Parku neoľutujete (Recenzia)

Zomrite v Bloodborne a nedočkáte sa konca loadingu. Prekročte však v South Parku chodník a pokojne sa môžete ísť najesť

Technická stránka hry je na tom obstojne. Vizuál rozhodne neurazí, má svoj osobitý štýl a príliš vám váš hardware nezohreje. FPS sa drží na stabilnej úrovni, hra mi ani raz nespadla, no ako to už býva nielen v tejto recenzii, každá minca má dve strany.

Tou zlou stranou sú v tomto prípade loadingy, ktoré zaberajú až príliš veľké množstvo času, a to aj počas obyčajnom pohybe na mape (bez fast time travel). Loadingy vás budú sprevádzať všade, pričom vkročiť do tej istej oblasti niekedy trvá 3x dlhšie než inokedy. Na druhej strane, na vysokej úrovni je dabing a zvuková zložka celkovo.

Postavy boli nahovorené dabérmi zo seriálu, inak by sme si to asi ani nezapli, no rozhodne to neodflákli a vy si razom budete cítiť ako pred televíznou obrazovkou. 

South Park: The Fractured But Whole je skvelým RPG titulom s obstojným dejom a síce nekorektným, za to úderným a brilantným humorom. Počas hrania sa hneď niekoľkokrát schuti zasmejete a rovnako tak sa budete baviť aj pri súbojoch, ktorých ale mohlo byť v strednej fáze hry o dosť menej.

Skvelý dabing spoločne s originálnymi schopnosťami superhrdinov a návykovými hádankami či celkovou hrateľnosťou robí z nového South Parku titul, ktorý ako fanúšik seriálu jednoducho nesmiete ignorovať. A rozhodne ho odporúčame aj všetkým ostatným. Ako recenzent hre ale nemôžem odpustiť chýbajúci obsah, nevyužitý potenciál niektorých spoločenských kritík či nedostatočné množstvo mini hier a hádaniek. Dlhé loadingy a veľmi divné tempo pri konci, ako i silná repetitívnosť súbojov s naozaj slabučkou výzvou pre hráčov tak strhávajú nejaké tie body dole. 7,5/10

 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia