Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2017, 3:06
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Arnold Schwarzenegger sa vracia ku koreňom. V rodnom Rakúsku si dal postaviť elektrický Hummer H1

TECH
Uložiť Uložené

Byť "zeleným" v dnešnej dobe znamená byť in.

Arnold Schwarzenegger je známy tým, že jeho vozový park zďaleka nepatrí k tým najkonvenčnejším, nakoľko jeho vkus, štýl a preferencie sú vskutku špecifické. Tamojstvom však nie je, že v obľube má najmä majestátne modely typu SUV a off-road, ba čo viac, v jeho vlastníctve bol istý čas i taký Unimog. Naposledy sa rakúsky herec pochválil triedou G od Mercedesu, zďaleka však nešlo o obyčajnú verziu. Navonok tak síce vyzerala, v skutočnosti sa ale o pohon G-čka staral elektromotor. Pod celú prestavbu sa podpísala rakúska firma Kreisel Electric, no a my sa s ňou stretávame opäť. Neprešlo veľa, a do rodného Rakuska sa terminátor znova vráti, nakoľko spoločnosť Kreisel Electric mu odovzdala jeho najnovší prírastok do vozového parku, a to majestátny Hummer H1, teda  americkú terénnu ikonu.

Možno ani neviete, ale práve Arnold Schwarzenegger bol prvým civilným majiteľom H1-ky, keďže dobre vieme, že Hummer sprvoti vznikal ako čisto vojenská záležitosť. Známy herec a neskôr kalifornský guvernér teda výraznou mierou spropagoval a spopularizoval nekompromisný off-road, ktorý sa napokon tešil čoraz väčšej obľube aj medzi "bežnou" verejnosťou. Za ostatné roky filmový hrdina vystriedal hneď niekoľko exemplárov, v momente, keď sa však zaangažoval do politiky, Hummer H1 s vysokou spotrebou a emisiami negatívne vplývali na jeho meno, preto sa ich časom "dobrovoľne-nasilu" zbavil. Ako už tušíte, jeho najnovší "hamerácky" comeback sa nesie v trochu inom štýle. Čuduj sa svetu, v rakúskej firme si zobrali do parády originálny Hummer H1 a jeho obrovský dieselový agregát vymenili za dva elektromotory a nejaké tie akumulátory, takže opäť sa do popredia predrala ekológia. Každú nápravu tak poháňa osobitný elektromotor, celková sústa disponuje výkonom 490 koní, pričom akumulátory majú kapacitu 100 kWh. Nakoľko však H1-ka váži 3,3 tony, maximálna rýchlosť je len 120 km/h, dojazd na jedno nabitie uvádza úpravca na úrovni 300 kilometrov. V každom prípade, stretnúť za jazdy Hummer bez zvuku či vybrácií motora môže byť pekný zážitok.

Domov
Zdieľať
Diskusia