Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. októbra 2017, 15:44
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Supa: Lepiacou páskou neudržíš potápajúcu sa loď nad hladinou večne (Rozhovor)

HUDBA
Uložiť Uložené

So Supom sme sa porozprávali nielen o rozpade Mojej Reči, ale aj o jeho chystanom druhom sólovom počine s názvom Biele noci.

Moja Reč bola od čias svojho vzniku stabilným a veľmi zásadným pilierom československej rapovej scény, bez ktorého by pravdepodobne nikdy nedostal tento žáner v našich končinách aktuálnu podobu. Veľmi signifikatný zvuk dvoch drzých handlovských MCs s vycibrenou lyrikou sprevádzal všetky projety aj desiatky singlov viac než desať rokov, počas ktorých stihli Delik so Supom navštíviť so živými shows kompletne celé Česko aj Slovensko. Obrovská fanúšikovská základňa však už na poslednom spoločnom albume Offline cítila, že tá vždy nenapodobiteľná chémia už nie je tým, čím bývala a zrazu sa vynorilo aj množstvo podozrivých signálov. 

Všetko vyvrcholilo oficiálnymi vyjadreniami, v ktorých obe strany oznámili definitívny koniec. Keďže ho však sprevádzalo aj množstvo nejasností a nezodpovedaných otázok, rozhodli sme sa dať najprv Delikovi a teraz aj Supovi priestor, aby nám vysvetlili, čo sa vlastne stalo a ako sa na všetko pozerajú oni dvaja. V dnešnom rozhovore s Vladanom sa teda dozvieš, kde videl najväčší problém on sám, no zároveň sme sa venovali aj jeho chystanému albumu Biele noci, na ktorý sa mimochodom môžete tešiť ešte tento rok. Tak teda poďme na to. 

 

Supa: Lepiacou páskou neudržíš  potápajúcu sa loď nad hladinou večne (Rozhovor)

Čau, Supa. Ešte predtým, ako sa vôbec dostaneme k tým najdôležitejším veciam, prezraď nám, ako sa máš a čo ťa aktuálne zamestnáva najviac.

Cao. Tak samozrejme Biele noci. Bude to moje druhé sólo a snažím sa, aby bolo lepšie ako prvé.  Popravde to trvá dlhšie, ako som čakal, ale nechcem sa opakovať ani vykrádať.

Absolvoval si už tento rok nejakú letnú dovolenku. Prípadne, chystáš sa?

Vôbec. Snáď to ale tento rok ešte dáme.

Prejdime teda k tomu už oficiálnemu rozpadu Mojej Reči. Ako prvé mi napadá, či si v začiatkoch (ešte keď si fellil s pankáčmi) registroval, že možno bude spolupráca s Delikom problémová a môže to dojsť do kritického bodu?

Tak my sa poznáme dlhšie, ako sa venujeme hudbe a kto si s kým sedí perfektne? Keď sa ale s niekým spriatelíš, tak ho berieš aj s jeho chybami, resp. s vecami, čo tebe nevyhovujú.

Niektoré otázky budú s tými pre Delika korešpondovať, keďže bude asi zaujímavé sledovať, v čom sa odpovede zhodujú a v čom nie. Tak teda, vieš, alebo aspoň tušíš, kedy sa vytratila tá chémia, ktorú sme z vás cítili prakticky od Dema až po Dobrých chlapcov 3? 

Minimálne v dobe, keď sme spolu prestali spolu chodiť do štúdia. Vtedy sme sa prestali o spoločných trackoch intenzívne baviť a v tom som videl problém. X-krát som sa to snažil riešiť, lebo Delik s tým mal problém už dlhšie. Nikdy mi to ale nevysvetlil. Viackrát som ho na to priamo opýtal.

 

Supa: Lepiacou páskou neudržíš  potápajúcu sa loď nad hladinou večne (Rozhovor)

Delik následne pôsobil pod krídlami ILPP, kde vydal aj dva projekty. Do akej miery toho jeho rozhodnutie zohrávalo pri naštrbovaní vzťahov rolu?

No, Yaksha nám v tej dobe robil manažéra a to, že vydával Delik pod ním a nie pod vlastným labelom, bolo jeho rozhodnutie. Ale myslím, že to nikomu nevadilo. Mne určite nie. Po ľudskej stránke nám ale trochu vadilo jeho rozhodnutie, že chcel pod ním vydávať aj po tom, čo sme mu tak povediac vyslovili s Jožišom nedôveru a ako manažér pre MR skončil.

Skončil s ním, až keď videl dôkazy. Asi nám vadilo, že nám nedôveroval ako dlhoročným priateľom. Keďže ale chybu potom priznal a vysvetlili sme si to, nebolo čo ďalej riešiť a išlo sa ďalej bez zlej krvi.

Moja reč ako taká fungovala viac ako desať rokov. Ako ste riešili nezrovnalosti a rôzne pohľady na vec vtedy a prečo sa to podľa teba nedá vyriešiť aj teraz?

Vieš, ja ťažko môžem zachádzať do úplných detailov, lebo to sú naše súkromné veci, ale keď niektoré veci po x kolíziách dopadnú vždy rovnako, tak ťa to prestane baviť a riešiš, kde je hranica medzi "beriem ťa aj s chybami, lebo sme kamoši"  a "nechávam si srať na hlavu". Bežné veci sme riešili jednoducho. Každý vyslovil svoj názor a pri troch ľuďoch nie je možné, aby to bolo nerozhodne.

Určite si uvedomuješ veľkú zodpovednosť voči fanúšikom, ktorých predsa len nie je vôbec málo. Určili ste si aj nejaké konkrétne podmienky, ako to od rozpadu bude? Napríklad v rámci koncertov, proma, interpretácie toho, čo sa medzi vami stalo a podobne.

Ono, na toto je treba komunikovať a to už dlho zúfalo viazlo. Ale po tom, ako sa Jožiš pri poslednej nutnej výmene názorov vyjadril, že Delikovi nedôveruje a nenahrá s ním ďalšie skladby na jeho sóla a na veci, ktoré som potreboval od Delika vysvetliť nereagoval, ja sa nepokladal za nutné ani vyjadriť (znova po x-tý raz). Bola rada na ňom, aby spravil nejaký krok.

A keď videl, že sa situácia nemení ani po týždni - dvoch, tak napísal mail mne a Jozefovi, že keď je to tak, nerobí si žiadny nárok na MR záležitosti. Chápeš... mail. Takže toľko.

Supa: Lepiacou páskou neudržíš  potápajúcu sa loď nad hladinou večne (Rozhovor)

Keď už sme pri tých koncertoch, cítiš sa momentálne na pódiu lepšie?

Oveľa lepšie. Celková atmosféra už po ceste tam je uvoľnenejšia a úplne sa prestali riešiť prúsery. Pretože sa žiadne nevyskytujú a koncerty majú silnú energiu. Tak isto s Komplotom máme výbornú chémiu. Myslím po ľudskej stránke. Vidno to aj na tom, že sme všetci ostali spolu. Samozrejme, to musia posúdiť fans a haters a sám to iba vychytávam. Nikdy som nehrával sám, ale pomáha mi to. Ja mám koncerty radšej ako štúdio. Tá energia je jedinečná.

Túto otázku dostal aj Delik. Dokázal by si pomenovať aspoň zopár konkrétnych dôvodov, prečo sa vlastne Moja reč rozpadla? 

Problémy sme mali už dlho. Ale snažíš sa to napraviť. Každopádne, s lepiacou páskou potápajúcu sa loď neudržíš nad hladinou večne. Univerzálna pravda neexistuje, lebo má každý svoju. Za mňa to ale bola minimálna komunikácia s Delikom. Problém sa riešili tak, že sa nechali vyšumieť. Michal sa proste v týždni neukázal na skúškach a cez víkend sme to odkladali po show - "aby sa nekazila nálada" a po tom sa už pije. A čo sa povie, má malú váhu.

Potom je tu x osobných veľmi konkrétnych prúserov, (ktoré nebudem vyťahovať)  ktoré  ostali väčšinou z jeho strany nevysvetlené aj napriek môjmu domáhaniu sa. Časom ťa prestane baviť sa snažiť spraviť čistý stôl, keď o to nie je z druhej strany záujem, a tým vzájomný vzťah trpí. Tak to vlastne dopadlo aj naposledy. Nevysvetlené, zahrané do outu. Radšej koniec, ako sa pozrieť do očí a baviť sa na rovinu. A to je po toľkých rokoch smutné. Ale ako vravím, toto je moja pravda.

Zaujímalo by ma, ako berie všetky tieto skutočnosti zvyšok vašich kolegov na scéne. Rozdelili sa na dva tábory a jedni stoja za tebou a druhí za Delikom, alebo si zmeny nezaregistroval?

Nevšimol som si nič také. Kto sa ma pýta, tomu väčšinou na rovinu poviem, ako to vidím.

 

A čo spomínaní fanúšikovia. Pocítil si, že sa rozdelili na dve skupiny?

Trošku asi áno, ale vnímam, že sú smutní. Tak trochu, ako keď sa rozídu fotrovci a deti požadujú obnovenie statusu quo. Ale to sú ľudia, čo komentujú. A podľa mojej skúsenosti, väčšina mojich blízkych nekomentuje. Čiže tažko to vidím objektívne.

Prejdime ešte k tomu, čo zaznelo v skladbách. Ako prvé sa pochopiteľne musím opytať na tvoju slohu v skladbe Loyalty s Pauliem. Chápeme správne, že je venovaná Delikovi?

Nielen jemu. Nájde sa tam isto viac ľudí.

Počul si aj jeho vec Rešpektujem s Aless? Sám sa vyjadril, že ide o úplnú náhodu a celé to vzniklo ešte oveľa skôr. Našiel si sa v tom?

No neviem. Je tam lajna, ktorá môže patriť iba mne. Bude to nejak podobne. Ale nezáleží mi moc na tom. Sme raperi a emócie filtrujeme hlavne takto. Je jasné, že sa to aj keď nepriamo musí premietnuť do našej práce.

Ešte by som sa rád na chvíľku pozastavil pri tom leaknutom disstracku, ktorý prednedávnom uzrel svetlo sveta. Nebol si to teda ty, kto ho zverejnil?

Nebol. Nahral som to len pre nás, keď ma sralo, ako dopadol Offline. Ten album si to nezaslúžil. Keby chcem tak zásadnú skladbu vydať, tak má refrén, trvala by aspoň 5 minút a vypustíme ju cez náš kanál s masterom, mixom atď. Ale hlavne! Nikdy by som nepral naše špinavé prádlo natoľko verejne. Musel som to viackrát nahlásiť a poprosiť aj pár fellaz, ale už je to dole.

 

Supa: Lepiacou páskou neudržíš  potápajúcu sa loď nad hladinou večne (Rozhovor)

V tom prípade ho však niekto mať musel. Aspoň tušíš, kto to bol?

Nechce sa mi v tom rýpať, nemám na to čas.

Túto tému by som rád zakončil s vaším asi už definitívne posledným spoločným projektom Offline z minulého roku. Ako si s týmto albumom spokojný dnes?

Som smutný z toho, ako sme sa mu málo venovali. Vyšiel v máji 2016 a po trištvrte roku skončilo promo, lebo sme sa rozpadli. Jožiš na ňom mega zamakal. Fakt sme tam trávili celé dni a noci, a to nevravím o milión veciach mimo nahrávania.

Myslíš, že sa na jeho výsledku podpísali nabúrané vzťahy?

Bez debaty. Ale cez to všetko je to výborný album s nosnou myšlienkou a silnými skladbami.

S tým sa nedá nesúhlasiť. Mal som možnosť vidieť výborný klip od Adama Rohala na vec Bublinky. Dostane sa ešte niekedy medzi ľudí?

Ťažko povedať. Bola by škoda, keby nie.

Prejdime k príjemnejším témam. Chystáš sa vydať ďalšie sólo. Ako si na tom s prípravami a dokedy by si to mohol stihnúť?

Čoskoro sa začnú točiť videá a začneme odhaľovať, ako bude vyzerať. Tento rok bude vonku.

 

Supa: Lepiacou páskou neudržíš  potápajúcu sa loď nad hladinou večne (Rozhovor)

Môžeš už prezradiť aj niečo viac? Napríklad hostí alebo samotný koncept.

To ešte nechcem. Máme plán, ako ho uviesť, tak sa ho chcem držať. Ale dávame si veľmi záležať. Čím ďalej, tým je každé ďalšie LP pre mňa viac a viac dôležitejšie.

Ako momentálne relaxuješ?

Medzi blízkymi, aj keď hlavné je teraz štúdio.

Máš kladný vzťah ku knihám aj seriálom, tak nám skús odporučiť niečo, čo ťa v poslednej dobe najviac zaujalo.

Asi komixy ako Sága a Lucifer. Čítal som aj životopis Rembranta a momentálne Puciiniho. Výborné knihy. Inak American horror story a Archer.. je toho tak moc.

Ďakujem za vyčerpávajúci rozhovor. Na záver priestor pre teba na pár slov čitateľom alebo pokojne aj Delikovi.

Chovajte sa, ako uznáte za vhodné a neverte všetkému, čo je vám predhadzované. Budem rád, ak si nájdete čas na Biele noci - koniec roka 2017.

 

Supa: Lepiacou páskou neudržíš  potápajúcu sa loď nad hladinou večne (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák
Domov
Zdieľať
Diskusia