Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2017, 10:34
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Telefón, s ktorým sa dovoláte na internet. Dielo dánskych študentov prekvapí nielen svojou funkčnosťou

TECH
Uložiť Uložené

Namiesto telefónneho čísla vám stačí IP adresa.

Vynález študentov Kodanského inštitútu interaktívneho dizajnu na prvý pohľad pripomína staré telefóny, ktoré sa používali ešte v čase, keď svet delila železná opona na dve polovice. Dnes je rok 2017 a internet, ktorého korene siahajú do obdobia začiatku sedemdesiatych rokov, zmenil naše životy tak výrazne, že si to poriadne ani neuvedomujeme. Technika súčasnosti je v porovnaní s minulosťou niekde úplne inde a nasledujúci kus modernej techniky skrz dizajn a funkčnosť veľmi šikovne prepája obe tieto obdobia.

Tento telefón má totiž schopnosť dovolať sa na internet. Aj keď to na prvý pohľad môže pôsobiť zvláštne, faktom je, že znalosť obyčajnej IP adresy vám umožní, aby ste v slúchadle mohli počuť obsah webovej stránky, ktorú vám prečíta robotický hlas. Stačí, ak si v telefónnom zozname nájdete IP vašej obľúbenej webovej stránky a môžete volať. 

Autori nápadu konštatujú, že proces tohto netradičného telefonovania vo svojej podstate pripomína rovnaké kroky, aké užívateľ internetu vykonáva pri navštevovaní ľubovoľného webu s tým, že v tomto prípade nie je potrebné používať počítač či smartfón. Reprodukciu internetového obsahu si môžete prispôsobiť použitím jedného zo štyroch dostupných módov - článok, vývojár, história a inkognito. Stačí, ak do slúchadla vložíte potrebný žetón s konkrétnou variantou. 

Zaujímavý nápad neostal bez povšimnutia laickej ani odbornej verejnosti. Druhá menovaná skupina už stihla autorov projektov oceniť v rámci súťaže Core77 Design Awards 2017, keď im odborná porota udelila prvé miesto v kategórii Interakcie. Za kuriozitu môžeme považovať fakt, že keď bol tento telefón v rámci experimentu verejne prístupný na jednej z ulíc v dánskej metropole, množstvo ľudí nevedelo pracovať s jeho okrúhlym ciferníkom. Nuž, smartfóny nás zmenili na nepoznanie. Otázkou zostáva, na čo sa môže do budúcna pripraviť nasledujúca generácia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia