Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2017, 17:11
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

NASA ti zaplatí 160-tisíc eur, aby si Zem chránil pred mimozemskými hrozbami

ZAUJÍMAVOSTI NASA PRÁCA
Uložiť Uložené

Americká vesmírna agentúra ochraňuje našu Zem.

Státisíce študentov snívajú o tom, že budú jedného dňa pracovať na veľkých projektoch v NASA a americká vesmírna agentúra práve zverejnila inzerát, v ktorom hľadá človeka na zaujímavú pozíciu. Oficiálny názov pozície znie „Planetary protection officer“, čo je človek, ktorý sa stará o znižovanie rizika prípadnej kontaminácie našej planéty, ale najmä cudzích vesmírnych telies. Pracovná pozícia vznikla po ratifikovaní zmluvy Outer Space Treaty z roku 1967 a nie je vôbec rozšírená, pretože momentálne na svete existujú iba dvaja ľudia, ktorí ju vykonávajú na plný úväzok. V americkej vesmírnej agentúre NASA ochraňuje našu planétu od roku 2014 Catharine Conley, avšak jedno funkčné obdobie trvá len 3 roky s prípadným predĺžením na 5, takže NASA sa bude musieť poobzerať po novej tvári.

Pozíciu „Planetary protection officer“ môže zastávať len kvalifikovaný a zodpovedný človek, pretože jediná chybička by mohla spôsobiť kontamináciu cudzej planéty neželanými mikróbmi zo zemského povrchu, ale platiť by to mohlo aj opačne. Žiadny štát nechce, aby sa po návrate vesmírnej misie začali po Zemi šíriť nepoznané mimozemské mikróby, a tak budeš na pozíciu ochrancu planéty potrebovať aj titul z matematiky, fyziky alebo inžinierstva. Zároveň musíš mať aspoň rok skúseností s prácou v najvyšších vládnych kruhoch a samozrejmosťou sú aj znalosti ochrany vesmírnych telies pred kontamináciou. Najkrajšou časťou inzerátu je napokon časť zaoberajúca sa výškou platu, pretože NASA ponúka odmenu vo výške od 124-tisíc až do 187-tisíc dolárov, čo je slušné ohodnotenie, ktoré by ťa malo motivovať, aby si sa o našu planétu staral vzorne. Viac informácií zistíš priamo na stránke USAJobs a čas na posielanie žiadostí máš do 14. augusta.

Odporúčané
Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru 27. marca 2024, 13:00


Domov
Zdieľať
Diskusia