Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2017, 15:35
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Krátkozrakosťou bude o niekoľko rokov trpieť polovica svetovej populácie. Čo o nej vieme?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Refrakčné chyby sú dôvodom častej návštevy ordinácii očných lekárov.

Zrak je našim najdôležitejším zmyslom. Mnohí z nás ani neuvedomujú, čo všetko vďaka očiam sme schopní vnímať a že naše aktivity vplývajú aj na ne. Moderná doba plná elektroniky a uponáhľaného života spôsobila, že sa každým rokom stále viac a viac ľudí ocitá u očných lekárov a v optikách, aby si zabezpečili buď dioptrické okuliare, alebo kontaktné šokovky. Krátkozrakosť patrí medzi tzv. refrakčné chyby oka - svetelné lúče vstupujúce do oka nie sú sústredené na sietnici, ale ich spoločné ohnisko leží mimo nej. Krátkozrakosťou v súčasnosti trpí pätina populácie. Predpokladá sa, že do roku 2020 ňou bude trpieť až tretina ľudstva, do roku 2050 dokonca polovica populácie. 

Krátkozrakosť (myopia) je chybou refrakčného systému oka, pri ktorej dochádza k zbiehaniu dopadajúcich svetelných lúčov pred sietnicu. Človek s takouto chybou vidí neostro do diaľky. Podľa viacerých zdrojov je krátkozrakosť dôsledkom prispôsobeniu sa zvýšeným nárokom na prácu doblízka, ktoré prináša moderná doba. Väčšiny prípadov krátkozrakostí je relatívne stabilných, až na pár výnimiek bez postupného zhoršovania sa. Myopiu korigujeme mínusovou okuliarovou alebo kontaktnou šošovkou. Kontaktnými šošovkami býva dosiahnuto z hľadiska videnia lepšich výsledkov ako s okuliarmi. 

Krátkozrakosť vzniká najčastejšie u detí v školskom veku. Vo všeobecnosti platí, že čím skôr vzniká, tým vyššie dioptrie dosahuje. Jedným z dôvodov jej vzniku je nepochybne fakt, že monitory elektronických zariadení sú všade okolo nás a trávime s nimi čoraz viac času. Svoje oči tak nenamáhame a nenútime ich zaostrovať na dlhšie vzdialenosti. Napríklad v Japonsku, kde prevažná časť obyvateľov pracuje v sedavom zamestnaní, dosahuje jej výskyt až okolo 80 percent. Naopak, v Afrike, kde práca do blízka nie je až taká častá, sa jej výskyt pohybuje na úrovni okolo 15 percent. 

Používanie korekčných pomôcok (okuliarov alebo kontaktných šošoviek) je ešte aj opradené množstvom mýtov. To, či ich budete používať pravidelne alebo nie, nemá vplyv na na vývoj krátkozrakosti. Je vhodné, aby ste nosili presne také dioptrie, aké vám určil očný lekár. Je mylnou domienkou, že oko dokáže rozdiel medzi určenými a nosenými dioptriami dotiahnuť. Pokiaľ niekomu prekáža používanie dioptrií v akejkoľvek podobe, riešením je laserová operácia očí. Tá spočíva v úprave rohovky tak, aby došlo k oprave očnej chyby.

Nemusíte sa báť, operácia očí v súčasnosti nebolí. Dnes existuje niekoľko rôznych typov operácií očí, z ktorých si s pomocou špecialistu po absolvovaní vstupných vyšetrení vyberiete ten správny. V prípade krátkozrakosti sa najčastejšou voľbou operácia femtosekundovým laserom, ktorý si dokáže presne vypočítať, v ktorom úseku má odstrániť prebytočné tkanivá, aby ste to vy ani nepocítili. Ešte v ten večer môžete bez obmedzení, napríklad, čítať knihu či sledovať televíziu - bez pomôcok a navyše ostro. Moderné laserové operácie navyše nevyžadujú žiadnu rekonvalescenciu. 

Pravidelné prehliadky u očného lekára a vhodný spôsob korekcie očnej vady je dôležitým krokom pre zdravé a silné oči. Rozhodne odporúčame zveriť sa do rúk odborníka, ktorý vám dokáže poradiť a nájsť pre vás ten najúčinnejší spôsob liečby. V Bratislave a Banskej Bystrici patrí medzi špičku kolektív z očnej kliniky iClinic, ktorá poskytuje kompletnú starostlivosť o oči od preventívnych prehliadok až po laserové operácie.  

Domov
Zdieľať
Diskusia