Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2017, 14:02
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Avatar 2 spôsobí revolúciu v sledovaní filmov. James Cameron totiž pracuje na technológii, vďaka ktorej si 3D v kine užijeme aj bez okuliarov

FILMY A SERIÁLY AVATAR: THE WAY OF WATER
Uložiť Uložené

Zahrabať sa na niekoľko rokov prácou na pokračovaniach Avatara konečne prináša ovocie. Vďaka legendárnemu režisérovi nám opäť raz padnú sánky.

Slávny režisér James Cameron, ktorý sa vo svojej doterajšej kariére stihol postarať o niekoľko najväčších hitov svetovej kinematografie, je mnohými právom považovaný za jedného z najinovatívnejších tvorcov vôbec. Koniec koncov, počiny, ako The Terminator, Terminator 2: Judgment Day, Aliens či Titanic hovoria veľmi jasnou rečou. Potom však prišiel Avatar, nádherná vizuálna atrakcia, vďaka ktorej Cameron výrazne dopomohol k revolúcii 3D v oblasti filmu. A ako už veľmi dobre vieme, dodnes s týmto projektom kraľuje rebríčku najzárobkovejších snímok všetkých čias.

No po prvom Avatarovi sa James akosi odmlčal a my sme o jeho plánoch do budúcnosti vedeli iba skutočne málo. Po dlhom období ticha sa ale začali postupne vynárať informácie ohľadom toho, že ďalšie štyri časti Avatara určite budú a natočí ich všetky naraz. Ak ste si však mysleli, že prácou na pokračovaniach zo sveta Pandory len stráca čas a zahadzuje svoj talent, boli ste na obrovskom omyle, pretože James Cameron zase raz prišiel na spôsob, ako byť opäť revolučným.

Avatar 2 spôsobí revolúciu v sledovaní filmov. James Cameron totiž pracuje na technológii, vďaka ktorej si 3D v kine užijeme aj bez okuliarov
Zdroj: 20th Century Fox

Portál Inquisitr totiž uvádza, že po tom, čo Jamesova produkčná spoločnosť Lightstorm Entertainment predĺžila partnerstvo so spoločnosťou Christie Digital, sa obe strany spoločne pustili do tvorby Avatarov 2, 3, 4 a 5 v 3D, ale bez nutnosti použiť 3D okuliare. To sa docieli tým, že Cameron a jeho spoločnosť dostali prístup k novému RGB systému laserovej projekcie, ktorým disponujú práve v Christie Digital. Tento systém bol v technicky zdatnej komunite popísaný ako “čistý laser,” a to kvôli jeho svietivosti až 60 000 lúmenov, poskytujúcich jasný obraz pri neuveriteľne vysokých frekvenciách.

Odporúčané
Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy 4. januára 2023, 16:30

Bližšie informácie o technológii a jej fungovaní v tejto chvíli, žiaľ, nemáme. Je ale jasné, že kiná po celom svete začnú pomaličky vymieňať svoje projektory za také, ktoré budú novému systému vyhovovať. Natáčanie by malo byť odštartované už v septembri (září) a premiéra snímky Avatar 2 je momentálne naplánovaná na 17. decembra (prosinca) 2020. Pokiaľ sa teda medzi vami nájdu diváci, ktorým nosenie 3D okuliarov vadí alebo len jednoducho nevyhovuje, vedzte, že sa to už o niekoľko málo rokov zmení. Snáď si takýto zážitok budeme môcť vychutnať aj u nás. Dali by ste prednosť sledovaniu 3D filmu bez 3D okuliarov aj v prípade drahšieho vstupného? Pokojne sa s nami podeľte o vaše názory v komentároch.

Avatar 2 spôsobí revolúciu v sledovaní filmov. James Cameron totiž pracuje na technológii, vďaka ktorej si 3D v kine užijeme aj bez okuliarov
Zdroj: 20th Century Fox
Domov
Zdieľať
Diskusia