Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2017, 17:56
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Najvyšší komín Európy láka desiatky hazardérov so životom. Na jeho vrchol sa dostane málokto

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA YOUTUBE
Uložiť Uložené

Keď raz nebudete vedieť čo od nudy a nemáte dostatok adrenalínu, prinášame jeden menší tip na zábavku.

Sú súčasťou mnohých slovenských miest a je takmer pravidlom, že ak sa u nás niekde nachádza továrenský komín, je automaticky najvyššou stavbou príslušnej obce. Kedysi boli hojne využívané a takmer nonstop sa z nich dymilo, no dnes sú ich počty akosi na ústupe a väčšinou len pripomínajú staré podniky z ešte minulého storočia. Keď komín doslúži svojmu primárnemu cieľu, využiť sa dá ešte niekoľkými spôsobmi. Či už na reklamu, zaujatie obyvateľov počas jeho odstrelu alebo tiež láka aj rôznych nadšencov extrémov. Poznáte tie videá, keď sa jednotlivec či malá skupinka odvážlivcov vyšplhá na vysoké miesta, kde začne predvádzať dychberúce kúsky vo vysokých výškach nad zemou? Nejednému z nás sa už len pri pohľade na samotné videá potia ruky, nie tam ešte stáť s nimi. 

Vo svete "hazardérov so životmi" sa najnovšie šíri video dvojice, ktorá sa vyšplhala na najvyšší komín Európy. Nie sú jediní. Najskôr však niekoľko základných faktov. Termoelektrarna Trbovlje je elektrárňa v Slovinsku popri rieke Sáva a na jej pozemku stojí tzv. Trboveljski dimnik vysoký až 360 metrov. Vďaka svojej obrovskej výške je najvyšším komínom v Európe. Keď ale bola v roku 2014 vyradená z prevádzky spomenutá elektráreň, okamžite sa stal cieľom pre adrenalínových nadšencov. Nakoľko je objekt chabo strážený a do areálu sa dostane hockto, naskytajú sa možnosti na jeho zdolanie. 

Akonáhle si názov komína zadáte do vyhľadávača YouTube, naskytne sa vám ponuka hneď niekoľkých videí zhotovených z jeho vrcholu. Po ich pozretí sa ľudia neunúvajú pýtať, či všetok tento hazard stojí za to. Veľmi ľahko sa pri podobných kúskoch môže totiž stať, že sa "aktéri" pošmyknú, zľaknú, odtrhne sa im rebrík a podobne, čoho dôsledkom môže byť smrteľný pád. Avšak, ak niekomu raz jednoducho chýba adrenalín alebo ho podobné kúsky bavia, ťažko ho odhovoriť. 

 

A čo si o podobných excesoch myslíte vy? Nezabudnite sa vyjadriť nižšie v našej ankete. 

Domov
Zdieľať
Diskusia