Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2017, 14:36
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Batéria, ktorú nabijeme takmer okamžite, môže pochovať fosílne palivá. Je lacná a ohľaduplná k prírode

TECH
Uložiť Uložené

Ďalšia porcia inovácií pre automobilový priemysel.

O prevratných batériách pre mobilné telefóny sme za posledné mesiace počuli až až, čo však tie pre elektromobily? Možno to vyzerá, že všetci vedci a inžinieri sústredia pozornosť iba na smartfóny, no opak je pravdou. A prsty v tom nemá nič iné, ako rastúca popularita elektrického pohonu, pretože sme sa nedávno dopočuli o naozaj jedinečnom technologickom riešení, vďaka ktorému už nebudeme musieť čakať na nabitie tradičnej batérie celú večnosť.

Odborníci z americkej Purdue University vytvorili taký typ systému, kde už nie je potrebná špeciálna nabíjacia stanica, ale len náhradná tekutina v podobe elektrolytu. Tú vybitú z nádrže vylejeme a miesto nej nalejeme novú, čo by mohlo celkom reálne prebiehať na bežných čerpacích staniciach.

Rozdiel nastane ten, že tá náhradná so sebou priniesla aj čerstvú šťavu, čiže elektrickú energiu. Vybitý a k environmentu priateľský elektrolyt sa potom dá opätovne dobiť, a to viacerými zelenými spôsobmi - napríklad cez solárne panely, preto ho možno dlhšiu dobu stále dokola recyklovať. V čom je ale tento systém iný?

"Tento systém flow batérie je výnimočný preto, lebo narozdiel od iných flow batérií nepozostáva z membrán, ktoré sú nákladné a náchylné na znečistenie."

"Znečistenie membrán môže obmedziť počet nabíjacích cyklov a je známou príčinou viacerých zhorených batérií. Ak sú komponenty batérie dostatočne bezpečné na uloženie v rodinnom dome, sú potom dostatočne stabilné na spustenie hromadnej výroby a distribúcie, a zároveň sú nákladovo efektívne."

Batéria, ktorú nabijeme takmer okamžite, môže pochovať fosílne palivá. Je lacná a ohľaduplná k prírode
Zdroj: Blomst / Pixabay.com

Takzvaná flow batéria bude vraj cenovo dostupnou alternatívou za tie dnešné, ktoré musíme pravidelne pripájať k nabíjačke, pričom jej zároveň záleží aj na našom krehkom životnom prostredí, píše web Futurism. Preto má pred sebou celkom sľubnú budúcnosť. Všetko teraz stojí už len na tom, či sa z nej niekedy v blízkej budúcnosti stane reálny spotrebiteľský produkt.

Ak však zaujme dostatočnú pozornosť, o čom niet pochýb, mnoho ambicióznych výrobcov elektromobilov určite prejaví záujem. Vedcom totiž momentálne chýbajú finančné prostriedky, bez ktorých nemôžu ešte stále prebiehajúci vývoj systému dotiahnuť až do vytúženého konca. A to je hlavný dôvod, prečo ukázali svoj revolučný vynález tak trošku v predstihu.

Domov
Zdieľať
Diskusia