Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2017, 0:45
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Austrálski vedci našli v hlbinách oceána bizarnú rybu bez tváre. Nezvyčajný živočích sa ukrýval v hĺbke viac než 4000 metrov pod hladinou

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Dlho si mysleli, že objavili úplne nového živočícha.

Partia austrálskych odborníkov na podmorský život a oceány sa pred pár dňami vybrala na mesačnú plavbu naprieč oceánom pri pobreží Austrálie, aby preskúmali život hlboko pod hladinou a po niekoľkých dňoch objavili prvého bizarného živočícha. Počas plavby pri východnom pobreží v hĺbke viac než 4000 metrov narazili na rybu, ktorú vytiahli na loď a ešte niekoľko minút sa čudovali, na čo sa to vlastne pozerajú, pretože ryba na svojom tele nikde nemala žiadne oči. Čudovali sa aj skúsení odborníci, ktorí už majú za sebou niekoľko desiatok menších či väčších experimentov, a tak sa tím pustil do odoberania tkaniva a dôkladnej fotodokumentácie, aby mohli obrázky zaslať svojim kolegom v laboratóriách a identifikovať to, čo vlastne našli.

Dlho to vyzeralo nádejne a vo vzduchu vládla napätá atmosféra, že výskumníci objavili úplne nového a nepopísaného živočícha, lenže onedlho prišli smutné správy. Ryba bez očí nielenže nie je nová, ale objavená bola ešte v rokoch 1872 až 1876 počas expedície Challenger, čo bola prvá globálna oceánografická expedícia v histórii ľudstva. Latinský názov živočícha teda znie Typhlonus nasus, ale pre výskumníkov už živočích aj tak navždy zostane rybov bez tváre, ktorá sa okrem austrálskych vôd vyskytuje aj v Arabskom mori či Japonsku a pri Havaji.



Odporúčané
Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo 2. augusta 2023, 9:30


Domov
Zdieľať
Diskusia