Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2017, 17:32
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Rolls-Royce ukázal svoju pýchu. Sweptail je najdrahším novým autom na svete

TECH ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

Špeciálny jedno-kusový model bol postavený na prianie zákazníka.

Medzi najluxusnejšími a najšportovejšími automobilkami sme neraz svedkami všakovakých exkluzivitiek, ktoré vznikajú v striktne obmedzenej sérii a ich cenovky rastú do astronomických výšin. Jeden z takýchto modelov vám predstavíme aj tentokrát, napísať však treba, že na pomery značky Rolls-Royce ide o vskutku netypický krok. Ono, v portfóliu britskej aristokratickej značky nájdeme len pár "štandardných" modelov, ktoré je možne individualizovať v neskutočne širokom spektre, čím je každý z exemplárov doslova jedinečný, avšak jedno-kusových vozidiel v tom pravom slova zmysle veľa doteraz nebolo. Pri príležitosti tradičnej prehliadky Concorso d‘Eleganza Villa d'Este pri talianskom jazere Como totiž spoznávame mimoriadne exkluzívny počin, aký nemá obdoby. Jeho názov je Sweptail a vy sa pozeráte na najdrahší nový cestný automobil nielen súčasnosti, ale pravdepodobne aj všetkých čias. Oficiálnu cenovku síce kompetentní neuviedli, zdroje blízke automobilke však hovoria o čiastke až 10 miliónov libier! To je už i na pomery Rollsu skutočne veľka pálka, no a teraz vám povieme, čo tento balík peňazí obnáša. 

Odporúčané
Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur 13. marca 2024, 8:30

Nie je žiadnym tajomstvom, že najdrahšou položkou ceny vozidiel je ich vývoj a práve ten zohral významnú úlohu aj v tomto prípade. Sweptail výchádza z modelu Phantom Coupé, pričom jeho vývoj trval celé štyri roky. Ide o jedinečnú záležitosť, ktorá bola postavená na zákazku, pričom ako naznačuje samotný názov, podstatou je nanovo nadizajnovaná zadná časť. Sweptail, teda vozidlo so splývajúcimi koncovými partiami, bol inšpirovaný luxusnými jachtami, čo naznačujú koniec koncov aj tvary a použité materiály. Čelná časť dostala doposiaľ vôbec najväčšiu masku, pozmenené svetlomety a inak tvarované nárazníky, ktoré vďaka jednotlivým detailom nadväzujú na kapotu. Trojuholníková presklená strecha plynulo klesá smerom vzad, kde nájdeme podstatne oblejšie krivky. Azda ešte väčšou senzáciou je pohľad do interiéru, odkiaľ sa vytratili zadné sedadlá - miesto nich nájdeme akúsi drevenú konzolu s bledomodrým podsvietením. Dvojčlennú posádku napokon hýčka kvalitná a ručne spracovaná koža v odtieni Moccassin a Dark Spice, ale aj drevené dekóry Macassar Ebony a Paldao. Asi nikoho neprekvapí, že pod kapotou si pradie kráľovský dvanásťvalec. Ako uvádza sám šéf značky, Sweptail je dôkazom toho, že Rolls-Royce je na vrchole individuálneho karosárstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia