Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
25. mája 2017 o 17:06
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Obľúbené torty tejto Slovenky pripomínajú umelecké diela. Napriek tomu netúži piecť vo veľkom alebo si otvoriť vlastnú cukráreň (Rozhovor)

Uložiť Uložené

Katka Kaššová začala piecť najprv sama pre seba, neskôr pre známych a dnes predáva desiatky chutných tortičiek týždenne.

Od desiatich rokov aktívne tancuje, v detstve sa túžila stať lekárkou, no vybrala si štúdium na ekonomickej univerzite. Jej neodpustiteľnou vášňou boli vždy sladkosti a rozhodla sa brigádovať v pekárni, čo nemalo s jej zameraním nič spoločné. Robila to, lebo ju to bavilo a robí to dodnes. Katka Kaššová začala piecť najprv sama pre seba, neskôr pre známych, rodinu a priateľov. Dnes jej nádherné "naked cakes" sleduje na Instagrame pod menom Bakingmoments viac ako 9 000 obdivovateľov. Jej snom nie je vlastniť cukráreň ani piecť pre známe kaviarne. Chce byť exkluzívna, preferuje rodinný prístup k zákazníkom a každá jedna torta, ktorú predá, musí byť znamenitá. Táto nevinne vyzerajúca záľuba ju dnes živí a dúfa, že to tak aj ostane. Viac o jej pekárskych začiatkoch, knihe, ktorú už stihla aj vydať, receptoch a snoch do budúcnosti si prečítaj v rozhovore, ktorý nám poskytla. 

Študovala si na ekonomickej univerzite, počas ktorej si si privyrábala v cukrárni. Tam niekde začala tvoja vášeň pre pečenie? 

Celé to prišlo úplne náhodne, samo od seba. Popri škole som si začala doma variť a piecť. Nenávidím ranné vstávanie, a tak som si večer pripravovala sladké  raňajky. Postupne ma to začalo baviť a fotky koláčikov som si pridávala na Instagram. Na moje milé prekvapenie sa mi na fotky ozývali známi, aby som im také upiekla tiež a týmto spôsobom sa to o mne rozšírilo. Študovala som ekonómiu a podnikanie, takže momentálne sa môžem realizovať (smiech). Počas štúdia som len tak zo srandy napísala na facebook stránku jednej pekárne, či u nich môžem brigádovať. Vzali ma, a tak to celé začalo. 

Takto vzniklo Bakingmoments?

V podstate áno. Robím to, čo ma baví a rozbehlo sa to tak, že ma to aj živí. K tomu ešte tancujem, čo je dosť paradoxné, nakoľko milujem sladké a častokrát mám problém si niečo dobré odoprieť.

Kde tancuješ?

Tancujem pre Čarovné ostrohy, je to kombinácia folklóru a moderných tancov. Tancujem asi od desiatich rokov. Chodíme vystupovať na rôzne spoločenské akcie a podujatia. Uvedomujem si, že je to trochu zvláštna kombinácia, cukrárka, ktorá tancuje a miluje jesť sladké (smiech). Aj keď mám veľa pohybu, musím si dávať pozor na postavu. Som nočný jedák a niekedy mi len tak napadne si o polnoci upiecť bábovku. Tak chytím múku, mlieko a mixujem. Susedia musia mať radosť (smiech).

Čo bolo v tvojich začiatkoch najnáročnejšie?

Zo začiatku som piekla len doma, ale bol to masaker. Bolo to neúnosné, musela som si nakúpiť nové vybavenie, špeciálne chladničky a nemala som na to dostatočný priestor. Tým, že nie som vyučená cukrárka, spravila som si cukrárenský kurz. Bolo to vcelku náročné, učila som sa množstvo receptov, plniek, ako pripraviť rôzne druhy cesta a nakonci boli skúšky. Vytiahla som si otázku v podobe receptu a podľa naučeného postupu som ho musela upiecť. Našťastie som ho zvládla a už som certifikovaná cukrárka!

A teraz pečieš kde? Máš vlastný priestor?

Áno, ale musí prejsť ďalšou fázou, a to uvedenie do prevádzky. Mám tam už ale kompletné vybavenie, ktoré mi uľahčí prácu a ušetrí čas. 

Ako často pečieš a koľko objednávok zvládneš prijať?

Pečiem od stredy a v nedeľu končím. Pondelok a utorok mám víkend. Sú to väčšinou nárazové víkendové akcie, keď mávajú ľudia oslavy, svadby a podobne. Už je toho celkom dosť a v podstate si všetko manažujem sama. Keď sa mi  práca nakopí, niektoré objednávky už nie som schopná prijať. Ale páči sa mi, že je to taký komorný koncept. Nie je mojím snom mať veľkú prevádzku alebo pekáreň, zamestnávať niekoľko ľudí a podnikať vo veľkom. 

Tak ako teda vidíš svoju budúcnosť v pečení?

Mne osobne sa páči, že mám menšiu klientelu. Pečiem na rodinné oslavy, krstiny, párty. Je to osobnejšie, exkluzívnejšie a nestráca to čaro, ako keby som podnikala vo veľkom. Takto mám kontrolu nad každou zákazkou. Mojimi rukami prejde každá jedna torta a sama pripravím každý korpus. Vymyslím plnku, nakúpim ovocie a vytvorím si tortu podľa vlastnej predstavy.  Možno preto sú tie torty aj také dobré. Vždy ich ochutnávam. Nikdy by som nepredala niečo, čo by som sama nezjedla. Milujem sladké, takže keď ostanú odrezky z tortičiek, napchávam sa s nimi (smiech).

Kde berieš inšpiráciu na vymýšľanie receptov?

Pravdou je, že vlastne nepečiem veľa receptov. Mám pár základných, ktoré podľa chuti a prianí klienta obmieňam a dochucujem. Inšpirujem sa na internete, obrázkami, televíziou. Samozrejme musím sledovať trendy, lebo zákazníci mávajú občas zaujímavé priania. 

Trend sám o sebe sú aj "Nahé torty". 

Áno. Nikdy som nebola zástankyňou marcipánových, presladených tôrt. Pečiem výhradne, to čo mi chutí. Nahé torty som pravdepodobne videla niekde na internete, zapáčili sa mi, zopár som ich napiekla, pridala na internet a páčili sa aj ostatným ľuďom. V budúcnosti by som sa chcela špecializovať len na ne. Niekedy pečiem aj cupcaky alebo muffiny. Úplne by som vypustila takéto menšie koláčiky a zamerala sa len na torty.

Aká bola tvoja najväčšia torta, ktorú si piekla na objednávku?

Štvorposchodová torta pre asi sto ľudí. Piekla som ju na svadbu a bola to obrovská výzva. Príprava trvala asi dva dni a tým, že to bola nahá torta, konečná úprava bola náročnejšia ako pri klasických tortách, lebo je na nej všetko vidno. Neviem, či mám šťastie, ale nikdy sa mi nestalo, že by sa mi niečo nepodarilo. Či už plnka, korpus alebo že by mi torta spadla. Vôbec s tým nerátam a keby sa to aj stalo, tak si poviem, že no čo už. Spravím ju ešte raz. Keďže som sama sebe pánom, nemá ma našťastie kto vyhodiť (smiech).

A aká bola najbizarnejšia. Máš aj také?

Raz mi jedna pani volala s tým, že chce odomňa tortu, ale majú doma andulku a ona by chcela aby napodobenina tohto vtáčika bola na vrchu torty. To mi došlo naozaj bizarné. Nakoniec sme sa dohodli tak, že tortu spravím, ale vtáčika si pani zoženie sama. Aj zohnala a potom mi poslala fotku. Naozaj komické (smiech).

Vieme, že ťa môžeme vidieť piecť aj v Teleráne. Ako si sa tam dostala?

Tam začal celý boom. Našli si ma cez sociálne siete, oslovili ma, či by som nešla skúsiť napiecť tortu do priameho prenosu. Najprv som z toho mala stres, ale dala som sa na to. Nakoniec to malo úspech a začala som piecť v Teleráne pravidelne. Je to hlavne super promo pre mňa. Následne na to prišla ponuka na písanie knihy. 

Napadlo ti niekedy, že napíšeš knihu o pečení?

Je to sranda, ale áno! Po skončení školy som mala taký sen. Vedela som už, že budem piecť a pomyslela som si, že aké by to bolo super napísať knihu s vlastnými receptami. A za mesiac na to prišla táto ponuka! 

Aké máš ešte nesplnené sny do budúcnosti?

Neriešim veľmi, čo mi prinesie budúcnosť. Samozrejme nechcem stagnovať a mám aj nejaké predstavy, ale nechávam to na život, čo mi sám prinesie. Snažím sa myslieť pozitívne, obklopovať sa dobrými ľuďmi, robiť čo ma baví a byť spokojná. A zatiaľ sa mi to aj darí.

Ak ťa zaujali chutné torty Katky Kaššovej, sleduj ju na jej Instagrame alebo Facebooku. Možno neodoláš a na najblližšiu oslavu si jednu z nich hneď objednáš.

Domov
Zdieľať
Diskusia