Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2017, 10:35
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Upozornenia na steroidoch alebo obraz v obraze. 5 dôležitých inovácií, ktoré prinesie nový Android O

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Pár podstatných softvérových noviniek od Googlu.

Internetový gigant nám v uplynulých dňoch odhalil, čo prinesie ďalšia veľká aktualizácia pre jeho mobilný operačný systém. Podobne ako koncom marca, aj teraz sme sa dozvedeli, že nový Android (8) O(reo) vybavia značne vylepšenými notifikáciami, ktoré okrem iného obohatili o úplne novú vizuálnu podobu. Upozornenia sa nám po novom budú zobrazovať už aj priamo nad ikonkou konkrétnej aplikácie, odkiaľ pochádzajú, v podobe takzvaného pop-up okienka s kompaktnejšími rozmermi. A to ani zďaleka nie je všetko.

Zmienka padla aj o takom obraze v obraze, konci nefungujúcich smajlíkov, opäť vylepšenom energetickom manažmente, inteligentnom zdielaní či flexibilite tvaru ikoniek. Poďme však na detaily.

  • Notifikácie na steroidoch
    Android O je vybavený aj výrazne komplexnejšími upozorneniami. Ide zároveň o jednu z oblastí, kde nastalo najviac vylepšení či zmien. A jednou z nich je aj pridanie možnosti meniť farbu pozadia zobrazovaných notifikácií, možnosti odložiť notifikácie alebo panel nastavení, kde si viete zase obmedziť zobrazovanie určitého typu notifikácií. 

  • Upozornenia priamo nad ikonkou
    Ďalšou pomerne zaujímavou softvérovou inováciou je pridanie nového typu upozornenia - priamo nad ikonkou aplikácie. Ak sa v digitálnom prostredí udeje niečo nové, na ikonke uvidíme malú guľôčku a po podržaní ikonky aj ďalšie dôležité informácie, napríklad meno odosielateľa správy či dokonca časť jej obsahu. Miesto otvárania notifikačnej lišty, kde je všetko nakope, stačí už len chvíľku podržať prst na displeji.

Upozornenia na steroidoch alebo obraz v obraze. 5 dôležitých inovácií, ktoré prinesie nový Android O
Zdroj: Google
  • Obraz v obraze
    Hoci ide o funkcionalitu, ktorou sa môžu niektoré dodatočné nadstavby výrobcov smartfónov chváliť už pomerne dlho, v čistom Androide doteraz chýbala. Aktívny obraz v aktívnom obraze umožní používateľovi pozerať video v zmenšenom okienku z rohu displeja, zatiaľ čo on môže písať e-mail alebo chatovať cez Messenger, takže môže robiť dve činnosti v podstate v jednu a tú istú chvíľu.

  • Flexibilný tvar ikoniek
    Ikonky nainštalovaných aplikácií budú môcť meniť svoju podobu. Ak vývojár vytvorí okrúhle aj štvorcové, smartfón ich všetky prispôsobí do podoby, akú ponúka v samotnom základe. Nestane sa tak, že budeme mať na ploche oba typy naraz.
Upozornenia na steroidoch alebo obraz v obraze. 5 dôležitých inovácií, ktoré prinesie nový Android O
Zdroj: Google
  • Inteligentné zdieľanie
    Operačný systém Android O(reo) dokáže rozpoznať, čo je na fotke, ktorú sme práve vyhotovili. Nadobudnuté dáta potom použije na zmenu priority zdieľania, takže ak si spravíme selfie, prvé priečky obsadí Instagram alebo Messenger. Pri odfotenom recepte na varenie alebo pečenie tak zase spraví s aplikáciou na sledovanie výdavkov. Jednoduché a pritom tak užitočné.
Domov
Zdieľať
Diskusia