Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2017, 15:04
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Ako veľmi sa knihy Georgea R. R. Martina líšia od Game of Thrones? Mnohé postavy nezomreli a niektoré udalosti sa pôvodne ani vôbec nestali

FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Seriál sa postupom času od kníh začal odkloňovať až neuveriteľným spôsobom.

Pieseň ľadu a ohňa od amerického autora Georgea R.R. Martina je mimoriadne populárnou fantasy ságou, podľa ktorej vznikol nemenej známy seriál Game of Thrones (Hra o tróny). Knižná sága, rovnako ako aj seriál, je typická mnohými politickými intrigami, otvorenou nahotou a naozaj neočakávanými a mnohokrát brutálne spracovanými zvratmi. Proste žiaden Pán Prsteňov, v ktorom zlo víťazí nad dobrom, a v ktorom je jasne určená línia medzi kladnými a zápornými postavami. Tí, ktorí máte prečítané všetky doposiaľ vydané knihy zo série Piesne ľadu a ohňa isto viete, že sezónu od sezóny sa tvorcovia Hry o tróny jej predlohe vzďaľujú. Tým sa samozrejme netají ani nikto z filmárov.

V prípade prvej série viac-menej ešte išlo o celkom presnú adaptáciu s malými zásahmi. Ďalšie sezóny ale boli (v určitom smere v dobrom, v určitom smere v zlom) poznačené odlišným scenárom, ktorý značne upúšťal od knižnej predlohy. Rozdielov je naozaj veľa, takže v článku ich všetky určite nenájdete, no poďme sa pozrieť na tie najhlavnejšie. Opäť upozorňujeme, že nasledujúci text obsahuje pre knižných neznalcov skutočne obrovské spoilery. Ďalej scrollujte len na vlastnú zodpovednosť!

Ako veľmi sa knihy Georgea R. R. Martina líšia od Game of Thrones? Mnohé postavy nezomreli a niektoré udalosti sa pôvodne ani vôbec nestali
Zdroj: HBO

Lady Stoneheart. Kto to je?

Meno, ktoré vám asi nič nehovorí. Ale ak vám poviem, že daná postava nemôže rozprávať, pretože jej na svadbe svojho najstaršieho syna podrezali hrdlo? Ó áno, rozprávať nemôže (keď tak veľmi chrapľavo), ale zato nezabudla. Pamätá na zradu. Na osudnú svadobnú noc, ktorej sa po celom severe hovorí Red Wedding. Lady Stoneheart je totiž, ako ste si už iste domysleli, matka Robba Starka - Catelyn Stark. Tentokrát už ale Catelyn so svojou láskou k deťom prekračuje všetky hranice slušnosti, pretože sa ako „zombie“ verzia rozhodla vydať na pomstychtivú cestu, v ktorej jej nesmie stáť naozaj nikto. V opačnom prípade čaká nešťastníka trpký koniec. Pýtate sa, ako je vôbec možné, že Lady Stark ožila? Skúste si spomenúť na člena Brotherhood Without Banners, Thorosa z Myru, ktorý oživil niekoľkokrát aj Bedricka Dondariona a zároveň tým dostanete odpoveď na svoju otázku.

Barristan Selmy v seriáli padol

A v knihe? Zdravý a živý. Pokiaľ nám je známe, nestalo sa mu zatiaľ okrem pár škrabancov absolútne nič. Naopak v seriáli pri záchrane Šedého Červa dostal v zápase proti presile celkom riadny výprask, ktorý bohužiaľ pre neho skončil porážkou a smrťou. V knihe ale bojoval len proti vyrovnanému (maximálne pár nepriateľov naraz) počtu zloduchov, a tak zakaždým vyšiel z boja ako vekom a skúsenosťami osvedčený veterán a víťaz. Nech mu zdravie a šťastie prajú naďalej, pretože v knižnej sérii ide z môjho pohľadu o skutočne zaujímavú postavu s poriadne dlhou a dobrodružnou históriou.

Ako veľmi sa knihy Georgea R. R. Martina líšia od Game of Thrones? Mnohé postavy nezomreli a niektoré udalosti sa pôvodne ani vôbec nestali
Zdroj: HBO

Ramsayho zločiny

Pamätáte si na naozaj krutú scénu znásilnenia zo šiestej série, v ktorej boli hlavnými aktérmi zákerný Ramsay Bolton a mladá Sansa Stark? Tak tá sa v knihách skrátka neudiala. Sansa sa nachádza stále v Údolí, v podstate jej nič nechýba a v rámci možností (keďže ju stále obháňa Malíček) je aj šťastná. Ramsay sa naopak oženil s takzvanou „fake“ Aryou, ktorej pravé meno je Jeyne Poole. Môžno si spomínate, že hovoríme o najlepšej kamarátke Sansy Stark zo Zimohradu. Chudák dievča. Navyše (zatiaľ) ani nedobodal svojho otca, Roosea Boltona a nedal jeho manželku s dieťaťom zožrať psom. Aký je to len dobrák.

Jaime a Bronn v Dorne? Tak to ťažko.

Miesto toho kniha rozoberá v Dorne úplne iné postavy. Nájdeme v nej samozrejme aj samotného panovníka púštnych krajín, princa Dorana, trojicu prefíkaných Sand Snakes (Obara, Tyene, Nymeria) a ich nevraživú mamičku a zosnulú vdovu po Oberynovi, Ellariu Sand (ktorá je v knihe mimochodom zatiaľ absolútne pokorná). Ale túto zostavu dopĺňa veľmi dôležitá postava princezny Arianne Martell, ktorá sa snaží korunovať malú Myrcellu Lannister za kráľovnú Seven Kingdoms. Okrem Arianne tu nájdeme aj postavu princa Quentyna Martella, ktorý cestuje do Meereenu za samotnou Daenerys Targaryen, z dôvodu ponuky sobáša a tým aj spečatenia spojenectva rodu Martellov a Targaryenov. Daenerys ho ale s ľútosťou odmietne, pretože sa už sľúbila inému (a okrem toho ju Quentyn vôbec nepriťahuje). Quentynovi ale následne tak trochu prepne v hlave a pokúsi sa dostať so skupinkou žoldákov do kobky, v ktorej sú zavretí draci, no nakoniec skončí zhorený na uhol. Čo dodať, smutný záver.

Mladý Griff s modrými vlasmi. Alebo striebornými?

Mladý Griff, inak povedané Aegon VI. Targaryen, žijúci syn Rhaegara Targaryena a Elie Martell. Podľa toho čo vieme, mala byť malému princovi v minulosti rozbitá hlava a keďže sa o daný úkon postaral sám Gregor Clegan, nikto ani v najmenšom nepochyboval, že malý Aegon jednoducho neprežil. Miesto toho však vďaka Varysovej prezieravosti zabil Gregor "Hora" Clegan úplne iné novorodeniatko a Aegon bol poslaný do Pentosu, a to k nikomu inému, ako k známemu opatrovateľovi Daenerys a Viserysa, k Ilyriovi Mopatisovi. V knihe sa v neskoršom veku Aegon, s krycím menom Mladý Griff, stretol na lodi aj s Tyrionom Lannisterom (ten sa snaží dopraviť k Daenerys, ale zatiaľ neúspešne). Holt, v seriáli ale túto časť akosi filmári opomenuli a nazdávame sa, že sa jej už ani nedočkáme. Možno aj z toho dôvodu, že existuje množstvo teórií ohľadom nepravosti Aegonovho pôvodu a tvorcovia seriálu už od spisovateľa Georgea R.R. Martina vedia, že v knihe nebude mať Aegon zas tak kľúčové postavenie alebo dlhú životnosť. Ale to sa ukáže až po vydaní The Winds of Winter (šiesty diel ságy), ktorej sa dočkáme hádam už čo najskôr.

Hostina pre vrany plná Greyjoyovcov

Veľká časť štvrtého dielu knižnej ságy Pieseň ladu a Ohňa, s názvom Hostina pre vrany, sa venovala rodu Greyjoyovcom. V seriáli vynechali rešpektovaného strýka Theona a Yari - Victariona Greyjoya - ktorý dostal za úlohu od svojho brata Eurona Greyjoya (áno, toho "bratovraha" zo seriálu), aby pre neho získal Daenerys. Victarion má však iné plány a chce si ju zabrať pre seba. Takže v konečnom dôsledku v knihe cestuje za Daenerys Victarion a v seriáli Theon s Yarou. Pomerne odlišné poňatie príbehu. Mimochodom, Yara sa v knihe volá Asha a to pravdepodobne z toho dôvodu, aby si ju diváci nemýlili s postavou Oshy - divokej, ktorá cestovala spoločne s Hodorom, Rickonom a Branom. Podivné ale je, že sa tvorcovia rozhodli pozmeniť meno potencionálnej dedičke Železných ostrovov miesto toho aby zmenili meno nie príliš významnej postave (minimálne z knižného hľadiska je Asha/Yara podstatnejšia, keďže má v príbehu aj svoje vlastné kapitoly).

Ako veľmi sa knihy Georgea R. R. Martina líšia od Game of Thrones? Mnohé postavy nezomreli a niektoré udalosti sa pôvodne ani vôbec nestali
Zdroj: HBO

Na severe nič nového alebo ako Pán Kostí zomrel a Mance Rayder prežil

A je tomu tak preto, lebo Mellisandra svojimi kúzlami a čarami (veď ste videli, akú moc má jej náhrdelník) zamenila identitu týchto dvoch divokých. Následne sa Mance, na príkaz Jona a Červenej kňažky, vyzerajúci ako Pán Kostí, vydáva na Zimohrad oslobodiť Aryu, čo sa mu ale nepodarí, a to z jednoduchého dôvodu - Arya na Zimohrade vôbec nie je (viď bod 3).

Manželka Robba Starka nie je mŕtva

A mimo iného sa nevolá Talisa Maegyr, ale Jeyne Westerling a rozhodne nepochádza z ďalekého Volantisu. A vzhľadom na to, že sa nezúčastní tzv. Red Wedding, vyhne sa svojmu serialovému dobodaniu. Najväčšou zaujímavosťou ale je, že ak v knižnej sérii prežila a čaká v sebe dieťa Robba Starka, mohli by sme sa tešiť na nového pána Zimohradu, ktorého titul v knihe stále náleží rodu Boltonocov. Avšak o tom či je alebo nie je tehotná sa ale stále vedú dohady. Z logického hľadiska by to bolo pre knihu aj zbytočné, pretože na čelo Zimohradu a severu sa pravdepodobne, tak ako v seriáli, postaví Jon Snow. Ale keďže Piesne ladu a ohňa píše George R.R. Martin, nie je nič isté a jednoznačné.

Stále nevieme či to Hound prežil 

Sandor „Hound“ Clegane sa nikdy s Brienne v boji nestretol. Jednoducho počas známej „chicken“ krčmovej bitky schytal pár zárezov, z ktorých dostal infekciu. Sadol si pri strom, nevládal a postupne umieral, Arya ho opustila a vydala sa do Braavosu. Tak to jednoducho bolo a to je všetko, čo o ňom vieme. Netušíme ale, či Hound do dnešných dní žije alebo infekcii ako normálny smrteľník bez pomoci ošetrujúceho podľahol. Možno sa zachránil, možno nie. V lesoch sa ale každopádne povráva, že niekto s helmou psa plieni a prepadáva obyvateľov. No ako isto viete, Game of Thrones je plné malých i veľkých klebiet, takže im samozrejme nemôžeme plnohodnotne veriť. Táto nepekná klebeta by skôr sedela na jeho staršieho brata, Gregora „Horu“ Clegana. Naopak si myslíme, aspoň teda dúfame, že Hound aj v knižnej sérii prežije a so zachovaním svojho „bad-ass“ cynického prístupu sa dá na stranu dobra. Na to sa ale zase naskytá otázka, kto v Game of Thrones vlastne predstavuje to dobro. Velenie Brotherhood Without Banners? Jon Snow a „jeho“ sever? Alebo niekto úplne iný?

Brienne a Pod majú značné problémy

V seriáli sa Brienne taktiež snaží nájsť Aryu so Sansou, ale bohužiaľ sa jej to nepodarí. Nakoniec skončí na akomsi lesnom súde na čele s Catelyn „Lady Stoneheart“ Stark (viď prvý bod) kvôli porušeniu prísahy. Vraj sa spolčila s Jaimem Lannisterom, lebo má jeho meč a nedokázala nájsť jej dcéry. Brienne dostane možnosť, buď zabiť Jaimeho Lannistera, alebo skončiť smrťou obesením. Odmietne, obviažu jej slučku okolo krku a...? Zomrie? Nevieme. V neskoršej časti knihy totiž príde Brienne za Jaimem, ktorý práve skončil s obliehaným hradu Tullyovcov a požiada ho, aby s ňou išiel do lesa a ako dôvod uvedie, že vie kde sa nachádza Sansa Stark. Vyžaduje však, aby s ňou išiel sám, pretože inak údajne Hound Sansu zabije (už na tomto niečo riadne smrdí). Netušíme, či za Jaimem prišla samotná Brienne a na poslednú chvíľu sa rozhodla Jaimeho odstrániť, alebo sa jedná len o akýsi trik, mágiu, prípadne „zombie“ Brienne ako v prípade Lady Stoneheart. Isté je len to, že sa Jaime nechá Brienne nalákať a odíde s ňou nevedno kam.

Ako veľmi sa knihy Georgea R. R. Martina líšia od Game of Thrones? Mnohé postavy nezomreli a niektoré udalosti sa pôvodne ani vôbec nestali
Zdroj: HBO

Stannis je jednoducho iný

Aspoň teda zatiaľ. Môžeme vám prezradiť, že v poslednom knižnom dieli doposiaľ žije a čo je hlavné, on sám sa vyjadril, že po svojej smrti by si želal, aby sa na trón dostala jeho dcéra, Shireen Baratheon. Snáď teda v najbližšej knihe nezmení názor a neupáli ju ako sadistické prasa. Zásadový vládca ako Stannis by si snáď takto extrémne neprotirečil. No šialenosť robí s ľudmi nemalé divy a v Game of Thrones ešte väčšie. A čo sa týka jeho ženy, tá si tiež zatiaľ nehodila slučku, čo by nám ale úprimne ani moc nevadilo. No a nesmieme zabudnúť na Melissandru. Červená kňažka od Stannisa neutiekla, ale skrátka zostala na Castle Black, čiže predpokladajme, že aj v knižnej verzii oživí Jona Snowa, aby sme si s radosťou mohli znova čítať aj kapitoly z jeho uhľa pohľadu.

Cersei nechcela odstrániť svojho strýka

V seriáli sa stal Kevan Lannister medzi mnohými obeťou Cersiinej pomsty a zostala po ňom len ohorelá kostra. Jeho osud v knihe bol ale značne odlišný. Síce ho taktiež čakala krutá smrť, ale na úplne inom mieste, rukou malých detí. Táto informácia by vám mohla naznačiť, že sa o to postaral nový pán našeptávačov, Qyburn, a neboli by ste s tipovaním ani príliš ďaleko, no zároveň ani moc blízko. Za Kevanovou smrťou totiž nestojí súčasný master of whisperers, ale ten bývalý. Lord Varys, prezývaný aj ako Pavúk.

Cibuľový rytier má náročné poslanie

Cibuľový rytier, ser Davos Morský, bol Stannisom poverený vyjednať spojenectvo s lordom Manderlym. Keďže už ale Manderly podpísal spojenectvo s rodom Lannisterovcov a Freyovcov, nechal Davosa popraviť. Teda aspoň na oko. Nebojte, miesto neho dal odstrániť nejakého bezvýznamného zlodeja. Počas jednej hostiny sa Manderly vybral do tajných tunelov jeho pevnosti, kde ho už čakal Davos Morský, ako bolo dohodnuté, a dal mu za úlohu nájsť Rickona Starka. Za odmenu Lord Manderly cibuľovému rytierovi prisľúbil spojenectvo so Stannisom. Mimochodom, musím povedať, že ide o jednu z mojich najobľúbenejších knižných pasáži, v ktorej má Manderly perfektný monológ. Vždy keď ho počujem v narozprávanej verzii a z úst čitateľa vyjde to nádherné slovné spojenie - “North remembers„ - po celom tele mi prejdú zimomriavky.

Domov
Zdieľať
Diskusia