Pre pivo s ironickým názvom Pisner je moč dôležitou súčasťou.
Dánsky pivovar oznámil viac než zaujímavú novinku. Milovníci piva, ktorí zároveň milujú aj dobrodružstvo, budú môcť čoskoro ochutnať pivo, pri ktorého výrobe zohrával veľmi dôležitú úlohu aj ľudský moč. Samotné pivo bude vystupovať pod úsmevným názvom Pisner, kombináciou slov Pilsner (plzenské pivo) a piss (slangový anglický výraz pre moč).
Samozrejme, moč do piva nebude pridávaný priamo, samotný mok sa bude pripravovať tradičnou pivovarníckou metódou. Miesto toho sa bude ľudský moč aplikovať už pri vzniku samotných ingrediencií, z ktorých sa Pisner skladá. Pivovar totiž doteraz hnojil ich sladovnícky jačmeň obyčajným hnojivo, minulý rok však prešiel na ľudskú moč a tento rok začne z „pomočeného“ jačmeňa vznikať lahodný zlatistý nápoj. Za samotným nápadom však pivovar nestojí. Nápad prichádza už z roku 2015 a navrhla ju dánska Rada pre poľnohospodárstvo a potraviny ako zaujímavo poňatú inováciu. Celý projekt nesie názov beercycling.
A odkiaľ pochádza moč? Dánska Rada pre poľnohospodárstvo a potraviny ho pred dvomi rokmi vyzbierala od účastníkov populárneho severského festivalu v Roskilde a celkovo ho je k dispozícií až 54-tisíc litrov. Z pohnojených polí bolo zozbieraných asi 11 ton jačmeňa, z ktorého by malo vzniknúť 60 000 fliaš tejto hipsterčiny.