Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2017, 13:01
Čas čítania 0:00
Martin M.

Ako čítať reč tela iných ľudí alebo tiež 7 najčastejších podnetov, s ktorými sa môžeš stretnúť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Hlavne pri tom nezízaj.

S rečou tela sa stretávaš denne, teda pokiaľ sa aspoň raz za deň stretneš s nejakou osobou. Mnoho ľudí síce vie, že nejaká reč tela existuje, no drvivá väčšina si ju buď nevšíma, alebo si ju jednoducho nevie preložiť. Pokiaľ teda nepatríš k ľuďom, ktorí vedia reč tela čítať s ľahkosťou, akou si čítaš slovenské titulky v kine, sleduj týchto 7 najčastejších podnetov.

1. Klamlivé oči

Nie nadarmo sa hovorí, že oči sú zrkadlom duše. Okrem toho určite poznáš tú otrepanú frázu “Pozri sa mi do očí, keď sa so mnou rozprávaš!”. Predpokladá sa, že väčšina ľudí neznesie držať očný kontakt v situácii, keď klame. No nie je to celkom tak, keďže sa môžeš stretnúť aj s osobami, ktoré zámerne udržujú očný kontakt v snahe zakryť lož, zvlášť, ak je očný kontakt naozaj intenzívny a človek ani len nežmurkne. Čiže keď budeš nabudúce vypočúvať svojho partnera/partnerku, vedz, že v oboch prípadoch (nedostatok očného kontaktu / priveľa očného kontaktu) možno nebude niečo v poriadku. 

2. Prekrížené ruky a nohy naznačujú nezáujem

Ako čítať reč tela iných ľudí alebo tiež 7 najčastejších podnetov, s ktorými sa môžeš stretnúť
Zdroj: stillmasculin

Netreba to brať doslovne a v každej situácii, no obzlášť pokiaľ sa snažíš niečo navrhnúť, vyjednávať alebo sa len rozprávaš tvárou v tvár s nejakou osobou, prekrížené ruky a nohy sú fyzické prekážky a prekážky naznačujú, že v niečom je problém. Inými slovami aj to, že druhá osoba s tebou veľmi nesúhlasí. Nenechaj sa zmiasť úsmevom a slovami, reč tela ti v takýchto situáciach pomôže odhadnúť človeka oveľa lepšie než čokoľvek iné. Gerard I. Nierenberg a Henry H. Calero zaznamenali na kameru vyše 2000 rokovaní ako materiál pre knihu Ako čítať osobu ako knihu, pričom ani jedno rokovanie neskončilo dohodou pokiaľ mala niektorá z prítomných strán prekrížené nohy. Nie je to úmyselné (nohy nedokážeme ovládať tak ako mimiku našej tváre), preto je to tak odhaľujúce.

3. Zdvihnuté obočie signalizuje nepohodlie

Ako čítať reč tela iných ľudí alebo tiež 7 najčastejších podnetov, s ktorými sa môžeš stretnúť
Zdroj: LinkedIn

Čo sa týka obočia, poznáme tri hlavné emócie, ktoré signalizuje zdvihnuté obočie - prekvapenie, obavy a strach. Pokiaľ však uvidíš zdvihnuté obočie počas bežnej konverzácie a témou rozhovoru nie je nič, čo by mohlo spôsobiť prekvapenie, obavy či strach, môže to znamenať nesúhlas alebo jednoducho fakt, že rozhovor na danú tému nie je pre druhú osobu príliš príjemný.

4. Prehnané prikyvovanie môže signalizovať úzkosť a obavy

Tento podnet si treba všímať najmä vtedy, keď sa snažíš niekomu niečo povedať. Ak nadmerne prikyvuje, znamená to, že sa obáva toho, čo si o ňom myslíš alebo že pochybuješ o jeho schopnostiach dodržiavať tvoje pokyny. 

5. Skutočný úsmev prezradia oči

Ako čítať reč tela iných ľudí alebo tiež 7 najčastejších podnetov, s ktorými sa môžeš stretnúť
Zdroj: pexels

Pokiaľ sa bavíme o nefalšovanom úsmeve, nenechaj sa oklamať ústami a bielymi zubami ako z reklamy na zubnú pastu. Skutočný úsmev prezradia práve oči, respektíve pokrčená pokožka okolo nich. Mnoho ľudí sa často usmieva práve preto, aby zakryli svoje strasti alebo len to, čo si myslia. Takže ak budeš chcieť nabudúce zistiť, či je úsmev pravý, stačí sa pozerať do kútiku očí. 

6. Postoj hovorí za všetko

Ako čítať reč tela iných ľudí alebo tiež 7 najčastejších podnetov, s ktorými sa môžeš stretnúť
Zdroj: Toronto Star

Určite si to už zažil. Nachádzaš v miestnosti s ďalšími ľuďmi, no v tej chvíli vojde niekto ďalší a ty si okamžite uvedomíš, že tá osoba to tu má celé na starosti. Či už išlo o učiteľa, manažéra alebo mafiánskeho bossa, vzpriamené držanie tela a otvorené gestá vo všeobecnosti vytvárajú dojem moci. Zdá sa, že osoba tak zaberá viac priestoru, má väčšiu moc a dodáva dojem vodcu, či už ním si alebo nie.

7. Zovretá čeľusť signalizuje stres

Zovretá čeľusť či utiahnutý krk sú príznakmi stresu. Bez ohľadu na to, čo hovorí osoba, sú to jasne badateľné príznaky nepohodlia. Téma rozhovoru zrejme vyvoláva úzkosť a nepohodlie, a preto treba pozorne sledovať rozpor medzi tým, čo táto osoba hovorí a aká je reč jej tela.

Domov
Zdieľať
Diskusia