Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2017, 10:57
Čas čítania 0:00
Martin M.

Vedel si, že z YouTube mohla byť zoznamka? Pozri si 10 zaujímavostí, ktoré si zrejme nevedel

ZAUJÍMAVOSTI YOUTUBE
Uložiť Uložené

Video zoznamku by možno niektorí uvítali viac.

V poslednom čase máš možno aj ty pocit, že s takzvanými youtubermi sa roztrhlo vrece, respektíve sa objavujú v médiach oveľa častejšie ako kedykoľvek predtým. Či už niektorého z nich sleduješ alebo nie, je to tvoja vec, v tomto článku si však povieme niečo viac o YouTube samotnom, na ktorom si už nepochybne prezeral nejaké tie videá. Za niekoľko rokov sa na túto veľmi populárnu sieť nahralo množstvo videí od návodov, recenzií, trailerov, videoklipov a neúrekom zábavného obsahu. Na svoje si príde naozaj každý, chýbajú tu snáď len videá pre dospelých, čo je však dobre. Vedel si však, čo stojí za vznikom tejto populárnej siete a ďalšie veci, o ktorých si zrejme ani len netušil?

1. YouTube ako zoznamka?

Vedel si, že z YouTube mohla byť zoznamka? Pozri si 10 zaujímavostí, ktoré si zrejme nevedel
Zdroj: Providr

Účelom založenia YouTube bola kedysi video zoznamka. Našťastie sa tak nestalo, keďže zakladatelia sa rozhodli ísť inou cestou, pričom k tomuto rozhodnutiu ich viedli predovšetkým dve udalosti. Jawed Karim, jeden zo zakladateľov totiž nevedel nájsť video záznam Janet Jacksonovej, ktorej sa počas Super Bowl podarilo omylom poodhaliť prsník. No a druhá udalosť sa odohrala, keď zvyšní dvaja zakladatelia Chen a Hurley nemohli zdieľať video na jednom večierku, pretože prílohy cez mail mali určité obmedzenia. Nebyť týchto udalostí, možno by sme YouTube poznali skôr ako video zoznamku než obrovský svet videí rôzneho žánru.

2. YouTube vznikol v hlave zamestnancov PayPalu

Vedel si, že z YouTube mohla byť zoznamka? Pozri si 10 zaujímavostí, ktoré si zrejme nevedel
Zdroj: The Boston Globe

V krátkosti, PayPal je internetový platobný systém, pomocou ktorého môžeš presúvať svoje peniaze či platiť na rôznych (najmä zahraničných) e-shopoch. V dobe vzniku išlo naozaj o nadčasovú službu, ktorú nikto iný neponúkal a presuny peňazí medzi účtami trvali aj týždeň. Niet divu, že práve zamestnanci firmy s tak pokrokovými myšlienkami prišli na nápad založiť svoj vlastný start-up s názvom YouTube. Financovali ho pritom z peňazí, ktoré obdržali potom, ako eBay kúpil PayPal (zamestnanci vlastnili nejaké % v akciách firmy, a tak zinkasovali naozaj slušné sumy peňazí).

3. YouTube si to svojím názvom trochu skomplikoval

Zaujímavosťou je, že v dobe vzniku (2005) si sám YouTube urobil problémy, hoci v tom bol naozaj nevinne. V tom roku si zakladatelia zaregistrovali doménu YouTube.com, no kvôli viacerým “tube”, ktoré vtedy existovali (a stále existujú), stránke “utube.com" drasticky stúpla návštevnosť. Táto stránka sa venovala trúbkam a rúrkam (prelož tube do slovenčiny a máš to) a s videami nemala nič spoločné. Spoločnosť sa súdila s YouTubom pre poškodenie mena, no neskôr svoje obvinenia stiahla a presunula sa na inú doménu, pričom zanechali stránku “utube.com" s odkazom na svoju novú adresu (fungujúcu dodnes).

4. Prvé video na YouTube

Vieš, aké bolo prvé video na YouTube? Nejde o žiaden videoklip či trailer na film, dokonca ani vlog. Ide o obyčajný amatérsky záber, na ktorom sa objavil sám zakladateľ Jared Karim v Zoo v San Diegu. Po zhliadnutí videa budeš vedieť, prečo sú slony tak cool zvieratá. Video si nazbieralo za všetky tie roky slušný počet zhliadnutí, avšak 4 milióny si získalo už za rok od zverejnenia (apríl 2005). 

5. Neuveriteľne populárny

Každý z nás vie, že YouTube je celosvetovo známy, no vedel si, že YouTube využíva viac ako jedna miliarda ľudí po celom svete? Teda zhruba jedna tretina všetkých ľudí, ktorí majú prístup k internetu. Pozrime sa aj na ďalšie ohromné čísla, ktoré dokazujú popularitu YouTubu:

  • ľudia na YouTube strávia 6 miliárd hodín pozeraním videí každý mesiac
  • ľudia si na YouTube si za deň pozrú 4 miliardy videí
  • ľudia nahrajú a YouTube 300 hodín videa každú jednu minútu

6. Akvizícia Googlu a návštevnosť

Od roku 2006, kedy Google kúpil YouTube za 1,5 miliardy eur, sa stal YouTube dostupný v 76 jazykoch a vydal mnoho lokálnych verzií v zhruba 70 krajinách. Návštevnosť, respektíve ľudia zo Spojených štátov tvorí len 20% ľudí prichádzajúcich na YouTube, zvyšných 80 % prichádza z okolitého sveta.

7. Najväčšiu dennú sledovanosť (okrem USA) tvoria Saudská Arábia

Vedel si, že z YouTube mohla byť zoznamka? Pozri si 10 zaujímavostí, ktoré si zrejme nevedel
Zdroj: CDN

Prekvapený? Možno si čakal úplne inú krajinu, no pravdou je, že až 90 milión zhliadnutí videa denne tvorí práve Saudská Arábia. Keďže telka, Facebook či Twitter sú v tejto krajine zakázané, hlavný zdroj zábavy pre ľudí žijúcich v Saudskej Arábii sa stal YouTube, ktorý ku podivu zakázaný nie je.

8. Najviac vyhľadávaný tutoriál sa stal “Ako sa bozkávať”

Vedel si, že z YouTube mohla byť zoznamka? Pozri si 10 zaujímavostí, ktoré si zrejme nevedel
Zdroj: YouTube

Ako som už spomínal, na YouTube máš možnosť nájsť obrovské množstvo návodov, od tých skutočných až po naozaj bizarné, ktoré slúžia najmä k pobaveniu. Možno aj ty patríš k ľuďom, ktorí keď si nevedia dať rady, siahnu po mobile a naťukajú si do YouTube niečo v štýle “how to …”, no naozaj zvyšuješ štatistiku tým, že si vyhľadávaš návod na bozkávanie? Snáď nie. Druhým najčastejšie vyhľadávaným tutoriálom sa stal návod na uviazanie kravaty, čo už také prirodzené ako bozkávanie nie je a občas môže potrápiť, preto vyhľadávanie tohto tutoriálu úplne chápem.

9. Hudba si na YouTube drží prvenstvo

Vedel si, že z YouTube mohla byť zoznamka? Pozri si 10 zaujímavostí, ktoré si zrejme nevedel
Zdroj: Polonius

Áno, po prečítaní tohto faktu ti možno nespadne sánka. Speváci, hudobníci, umelci, tí všetci používajú YouTube k tomu, aby sa ich diela dostali k fanúšikom. Určite poznáš hľadanie tvojho obľúbeného songu práve na YouTube, či už podľa textu piesne alebo názvu. Nájsť sa tam dá naozaj všetko.

10. Najviac prezreté a zároveň obľúbené video

Video (keď nerátame videoklipy a hudobné), ktoré si získalo najväčšiu popularitu a zároveň sa stalo veľmi obľúbené, nepochádza zo štúdia nejakého YouTubera, ale od obyčajných ľudí, respektíve rodičov dvoch malých chlapcov. S názvom “Charlie bit my finger” je ti zrejme jasné, o čom v tomto zábavnom videu išlo, pokiaľ nie, môžeš ho zhliadnuť na priloženom odkaze. Video si za 9 rokov získalo ohromných 847 miliónov prezretí.

Ak zahrnieme do rebríčka aj videoklipy a iné hudobné videá, absolútnym víťazom sa aktuálne stáva Gangnam Style od kórejského rappera PSY s viac ako 2,7 miliardami prezretí.

Domov
Zdieľať
Diskusia