Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2017, 0:05
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako dopadlo OTO 2016? Obhájili Adela, Merčiak i nádherná Kristína, prekvapili herci roka a padlo aj In memoriam

ZAUJÍMAVOSTI ŠOUBIZNIS
Uložiť Uložené

Na tohtoročnom odovzdávaní sošiek nechýbala ani Gizka Oňová či bozk medzi Šebovou a Pauhofovou.

17. ročník ankety OTO je za nami a prišiel čas pozrieť sa na celý priebeh, ale aj na to, ktoré osobnosti televíznej obrazovky si odniesli sošku tentokrát. OTO vysielaný z Činohry SND začal na Jednotke 11. marca o 20:25 a ponúka bitku medzi nominantmi v mnohých kategóriách. V nich sa mohlo hlasovať v dvoch kolách. Do prvého si mohol hlasom prispieť cez webovú stránku alebo pomocou kupónov v tlači, vďaka čomu sa vytvoril užší výber postpujúci do druhého kola - sedem nominantov v každej kategórii. Kandidát s najväčším počtom hlasov v druhom kole sa, pochopiteľne, stal víťazom. Ako celá honba za soškami dopadla sa ihneď dozvieš, no a ak budeš mať záujem pripomenúť si minulý ročník, rozhodne tak sprav tu.

S minútovým meškaním uviedla OTO dokrútka tria S hudbou vesmírnou, ktorá sa prelinula do živého prenosu. Do masívneho potlesku vstúpil moderátor Matej "Sajfa" Cifra. Začalo sa hneď zhurta a v prvých minútach už bolo oznámené, že prvú kategóriu, Moderátor/ka televízneho programu vyhráva spomedzi tria Adela Banášová, Andrej Bičan a Marcel Forgáč, kto iný, než Adela. Po potlesku sa však pridala k Sajfovi, čím vytvorili ikonické duo moderujúce OTO už piatykrát v rade.

Presun na Seriál roka. Tri dokrútky uviedli markizácku Hornú Dolnú, Doktora Martina z RTVS a jojkárske Naši. Rovnako ako aj minulý rok, aj tentokrát vyhrala cenu Markíza s Hornou Dolnou. Do druhého kola sa však dostali napríklad aj kvalitná Kolonáda či Za sklom, diváci sa však rozhodli ostať pri klasike.

Moderátora spravodajstva originálne uviedli riaditelia televízií. Famózny Václav Mika (RTVS) okamžite rozosmial divákov uvádzajúc prvého nominanta Ľubomíra Bajaníka. Marcel Grega (JOJ) uviedol Adrianu Kmotríkovú, Rakúšan Matthias Settele (Markíza) zas predstavil Máriu Chrenekovú-Pietrovú. Od Markízy preberá štafetu JOJ. Adriana Kmotríková získala OTA druhýkrát v rade.

Zábavný program. Vlado Voštinár s JOJ a ich Inkognito tento rok nasadili pomerne vysokú latku. Martin Nikodým, RTVS a množstvo celebrít sú však rovnako dobrou konkurenciou a rovnako to platí aj pri markizáckom Dobré vedieť. Cenu prišiel odovzdať humorista Jano Gordulič a putovala do rúk relácie Milujem Slovensko. Štvrtýkrát po sebe.

Moderátora športu odvládol spomedzi svojich kolegov Petra Varinského a Lenky Čvirikovej-Hriadelovej kto iný, než Marcel Merčiak, rovnako ako minulý rok. Medzi dvomi kategóriami prebehla hudobná dokrútka a na rad prišiel Komentáror športu. Oň sa pobilo trio Števo Eisele, Slávo Jurko, Marcel Merčiak. Ten si na účet pripísal už druhú sošku večera.

Na rad prišla Osobnosť televíznej publicistiky. K známemu (už bývalému) rannému rádiovému duu Adela a Sajfa sa pridal ďalší ranný moderátor Roman Bomboš z rádia Slovensko. Nominanti boli Patrik Herman, Pavol Fejer a Viktor Vincze. K Adele sa Viktor nepridal, vyhral Patrik Herman.

Skupina roka. Kategóriu uviedla vtipná dokrútka s Andrejom Bičanom v hlavnej úlohe. Ten sa vydal do ulíc so svojím tradičným  "Sto Slovákov sme sa opýtali...". Ľudia vybrali Desmod, Fragile a IMT Smile. Soška putovala posledným menovaným.

Presun do hereckej oblasti započalo s Hercom roka a ďalšou vtipnou dokrútkou medzi trojicou nominovaných hercov. Tá sa skladá z Daniela Heribana, Michala Hudáka a Jána Koleníka, veľmi silnej zostavy dvoch jojkárov a jedného herca z Markízy. Sajfa s Adelou si neodpustili vtip na Koleníkovu orientáciu (či?). Všetci traja herci mali výrazný rok 2016, najlepšie svoju prácu však podľa divákov odviedol Michal Hudák, ktorý mimochodom aj nadaboval uvádzajúce hlášky večera. 

Herečka roka. Zuzana Šebová, Táňa Pauhofová a Zuzana Mauréry sa v dokrútke rozhodli prečítať hejty od ľudí a zareagovať na ne. Tie však boli pomerne low-costové a zvyčajne len hlúpo narážali na výzory herečiek. "Zuzka (Šebová) má asi toľko sexepílu ako koložvárska kapusta..."  Vyhrala Táňa, ktorá to rovno oslávila bozkom na ústa Zuzke Šebovej. Ženskému tandemu robí pokračovanie Speváčka roka, trojicu nominantiek tvorili Kristína, Mária Čírová a Emma Drobná. Vyhrala Kristína, rovnako ako minulý rok.

Ďalšou kategóriou je Redaktor/ka spravodajstva. Televíziu JOJ zastupoval Jozef Kubáni, Markízu Sajfova krásna manželka Veronika Cifrová-Ostrihoňová. Za RTVS sa do finále ako znak úcty prepracovala Leona Kočkovičová-Fučíková, ktorá minulý rok vážne ochorela na leukémiu, ktorej aj podľahla. A aj jej práve putovala prvá In memoriam cena slovenského OTO.

Spevák roka. Počas celého programu najprv spieval Adam Ďurica, nasledoval Meky Žbirka a hudobné trio zakončil Samuel Tomeček. Každý z nich potešil divákov jedným zo svojich najväčších hitov, až prišlo na rad vyhodnotenie aj tejto kategórie. A cenu prišla odovzdať nestarnúca slovenská legenda Gizka Oňová! Tá si k sebe na pódium víťaza zavolala Adama Ďuricu.

Prišiel čas na Program roka. V siedmom nebi nemohlo chýbať, tentokrát však už pod televíziou JOJ. Za Markízu sa do finálneho tria dostala Tvoja tvár znie povedome. RTVS zas tentokrát reprezentovali Letné Olympijské hry, ktoré vysielala 24 hodín denne, aby nám priniesli fantastické výsledky Mateja Beňuša, Mateja Tótha či bratrancov Škantárovcov. Cenu si tentokrát odniesla televíziaMarkíza.

Na rad došla Cena týždenníka Plus 7 dní. O osude tejto sošky rozhoduje celý tím stojaci za týždenníkom a vychádza z ich osobných názorov a úvah. Cenu prišla odovzdať ich šéfredaktorka, tá ju venovala do rúk režisérovi Petrovi Núñezovi. Sieň slávy! V tej sa nachádzajú najväčšie osobnosti slovenskej televíznej tvorby a dnešok sa nemohol obísť bez ďalšieho prírastku medzi túto televíznu elitu. Tú prišiel vyhlásiť sám generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. "Václav je boss," skonštatoval Sajfa. Po kratšom napínaní vyhlásil vynikajúcu herečku a osobnosť, Božidaru Turzonovovú.

A na záver, posledná kategória, Absolútny OTO! A teda vyhlásenie nominanta, ktorý získal najväčší počet hlasov s pomedzi ostatných. Krátka chvíľka napätia a ocenenie získala opäť zas a raz Adela Banášová, ktorej samozrejme gratulujeme, rovnako ako aj všetkým ostatným výhercom. Adela je tak spolu s Marcelom Merčiakom výhercom, ktorí si z celého večera odniesla až dve sošky.

Zhrnutie? Na tohtoročné OTO sa pozeralo fajn najmä vďaka moderátorom a podareným dokrútkam. Celkový dojem však kazilo množstvo zasekávaní a podobných problémov, niektoré sekundy sme videli aj dvakrát, načo sa obraz kusol a preskočil o niekoľko momentov dopredu. Škoda je tiež, že sa ten tohtoročný program nesnažil upútať pozornosť mladých ľudí tak, ako ten minulý, no miesto toho len pokračoval len už vo vopred vychodených šľapajach. I tak však išlo o prijateľný, zábavný a uvoľnený program na sobotný večer.

Anketa:
Zaslúži si podľa teba Adela ďalšieho Absolútneho OTA?
Áno!
Nie.
Áno!
75 %
4420 Hlasov
Nie.
25 %
1473 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia