Dobré správy pre milovníkov kávy.
Najnovší výskum vedcov z Indiana University publikovaný v smerodatnom vedeckom magazíne Nature skúmal mimoriadne zaujímavý enzým NMNAT2 a prišiel s prekvapujúcim zistením. Spomenutý enzým bol objavený len v roku 2016 a ide o látku schopnú chrániť ľudské telo pred demenciou, pokiaľ jej máme dosť a zároveň je aktívna. Tím vedcov z Indiana University sa tak venoval tomu, ako tento enzým čo najlepšie nabudiť a ako výsledok svojej práce uviedli dlhý zoznam dvadsiatich štyroch látok, ktoré enzýmu podľa experimentálneho výskumu napomáhajú. Väčšina z nich sa však nevyskytuje v bežných potravínách, až na jednu výnimku. A tou je kofeín. Jeho dávky dostávali pacienti pravidelne a ich stav sa v päťdesiatich percentách prípadov značne zlepšil, čo je pre všetkých milovníkov kávy určite vynikajúca správa. Kedže je kofeín pomerne ľahko dostupný, ide o významný objav (čas ešte určí, ako veľmi), ktorý má rozhodne veľkú šancu určiť smer liekom, ktoré dokážu voči demencii rázne zakročiť. Ak teda piješ kávu, zároveň aj robíš niečo pre svoje zdravie, o čom si ešte netušil.