Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2017, 15:17
Čas čítania 0:00
Martin M.

7 dôvodov, prečo sa oplatí ísť študovať do zahraničia alebo na Erasmus

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Príležitostí máš neúrekom.

Obdobie podávania prihlášok na vysoké školy je v plnom prúde a ak si práve v maturitnom ročníku, asi už vieš, kde by si chcel ísť študovať (a či vôbec). Ak už máš prihlášku podanú, no stále nevieš, či ťa to bude baviť a či si sa rozhodol správne, nemusíš si trhať vlasy. Mnoho mladých ľudí v dnešnej dobe ukončí svoje štúdium po prvom semestri a rozhodnú sa študovať v inej krajine. Či už je to z dôvodu horšej kvality našich škôl alebo prístupu niektorých profesorov, zahraničné školy sú z hľadiska celkového bodovania a reputácie úplne inde ako naše. Možností štúdia v zahraničí je momentálne neúrekom, tak prečo ich nevyužiť a neskúsiť aspoň jeden semester v zahraničí? Napríklad ako študent v rámci programu Erasmus. Pozrime sa na 7 hlavných dôvodov, prečo je takáto skúsenosť (alebo regulérne štúdium v zahraničí) na nezaplatenie.

1. Kvalita štúdia je oveľa lepšia

Nechcem tu hejtovať slovenské vysoké školy, no faktom je, že štúdium v zahraničí (západná Európa/USA) je kvalitou úplne inde. Toto nie je len výplod mojej fantázie, ale reálna skúsenosť zo študijného pobytu, ktorý som absolvoval v rámci Erasmu. Z jedného semestra  na Erasme v zahraničí si pamätám viac a najmä využiteľných a praktických vecí ako to, čo som sa naučil za 2 roky na vysokej škole na Slovensku. Tento rozdiel spočíva najmä v osnovách predmetov, pričom tie naše sú príliš preteoretizované, zastaralé a častokrát dokonca úplne mimo realitu dnešnej fejsbukovej doby. V zahraničí prebiehajú hodiny v štýle “case studies”, čo znamená prípadové štúdie na konkrétnu tému a problém, ktorý máš riešiť. Častokrát si rozdelený do rôznych skupín s ostatnými spolužiakmi, pripravuješ krátke prezentácie priamo na hodine a neustále vyjadruješ svoj názor (u nás sa cení viac, keď odrecituješ presné znenie skrípt).

2. Prístup vyučujúcich

7 dôvodov, prečo sa oplatí ísť študovať do zahraničia alebo na Erasmus
Zdroj: yourquizmaster

Docenti, inžinieri, magistri, profesori… kto si má všetky tie tituly pamätať? U nás si na týchto veciach stále zakladajú mnohí (najmä starší) vyučujúci a nedaj bože, aby si niektorého z nich oslovil nesprávnym titulom. V zahraničí častokrát stačí jednoduché oslovenie pán/pani a možno budeš milo prekvapený, no je úplne normálne, keď sa ti niektorí z nich predstaví svojím krstným menom. No zabudnime na tituly a oslovenia, dôležité je, že prístup vyučujúcich je v zahraničí úplne odlišný od toho, ktorý zažiješ na Slovensku. Namiesto zavrhovania tvojich problémov sa ich snažia riešiť, vedia, že oni sú tam pre teba a ty si ich "zákazník", ktorý im môže vylepšiť reputáciu a posunúť ich ďalej. Nebudú ti robiť naprieky alebo sa ťa snažiť odradiť od štúdia, práve naopak, budú ťa motivovať a podporovať. Z mojej vlastnej skúsenosti - jeden z profesorov bol ochotný obetovať svoj čas na individuálny skype hovor, aby mi vysvetlil učivo z hodiny, ktorú som vymeškal. Dotazníky po absolvovaní predmetu a hodnotenie vyučujúceho s možnosťou vyjadriť svoje subjektívne názory sú úplne bežnou záležitosťou.

3. Profesionalita vyučujúcich

Takmer každý vyučujúci má za sebou profesionálny background, teda skúsenosti, ktorými sa v prvom rade predstaví. Rýchlo zistíš, že nejde iba o skúsenosti zo suplovania predmetu inému profesorovi, práve naopak. Mnohí z nich pracovali v renomovaných firmách, robili reálne výskumy, pracovali na rôznych projektoch alebo dokonca boli spoluzakladatelia firiem. Nikto z nich sa však nebude hrať na vševediaceho a nebude sa nad teba povyšovať. Samozrejme čo sa skúseností profesorov týka, tento faktor sa môže dosť líšiť, záleží najmä na tom, na akej škole študuješ, no v priemere sú reálne skúsenosti zahraničných vyučujúcich oveľa hodnotnejšie ako tie, ktoré má v rukáve vyučujúci na Slovensku a teda máš možnosť dozvedieť sa relevantné informácie k danej téme a odboru. Ak na druhú stranu obľubuješ rozprávanie príbehov a plytvanie časom, budeš si to na Slovensku pochvaľovať, pretože niektorí vyučujúci vedia s radosťou rozprávať o svojom osobnom živote. Na niečo také mám však svojich starých rodičov.

4. Praktickejšie osnovy

7 dôvodov, prečo sa oplatí ísť študovať do zahraničia alebo na Erasmus
Zdroj: images.101

Ako som už spomínal, hodiny v zahraničí prebiehajú najmä v rámci prípadových štúdií, no častokrát si nútený riešiť reálny problém a odprezentovať riešenia a svoje vlastné či tímové nápady. Okrem toho, že drvivá väčšina hodín je interaktívnych, čo znamená, že si neustále aktívne zapájaný do diania, stretneš sa aj so zadaniami, pri ktorých máš nájsť relevantné informácie priamo z firiem. Nie vygoogliť si štatistiky a nejaké čísla na nete, ale urobiť si vlastný prieskum. Vďaka tomu, že vyučujúci chcú, aby tieto práce boli naozaj hodnotné a aby si sa pri nich naučil niečo reálne aplikovateľné, nebudú ti dávať staré zadania, pri ktorých by ti stačilo zájsť si na net a stiahnuť si hotovú seminárku za pár eur. Navyše vždy pracuješ v tíme, individuálne zadaniaojedinelé, hoci u nás na Slovensku preferované. V reálnom živote však v 90 % prípadov budeš musieť pracovať v nejakom kolektíve, či už si programátor, dizajnér, marketér… takmer všetci pracujú v tíme. A po takýchto skúsenostiach si dobre rozmyslíš, s kým chceš nabudúce pracovať a koho by si naopak najradšej nakopal do zadku.

5. Zdokonalenie cudzieho jazyka

7 dôvodov, prečo sa oplatí ísť študovať do zahraničia alebo na Erasmus
Zdroj: help.beefree.io

Moderná doba so sebou priniesla globalizáciu a obrovský nárast turistov po celom svete. Dovolím si tvrdiť, že vedieť aspoň jeden cudzí jazyk je dnes nevyhnutnosťou, teda pokiaľ si sám dobrovoľne nechceš zatvoriť mnohé dvere. A nejde iba o možnosť spoznať nových ľudí z iných krajín, ale aj o pracovné príležitosti. Čo sa znalosti jazyka týka, nemusíš vedieť sypať cudzie slovíčka tak ako tvoj kamarát sype nadávky pri požití nadmerného množstva alkoholu, to pre štúdium v zahraničí nie je vôbec žiaden problém. Samozrejme, mal by si mať aspoň základy, predsa len nejdeš brigádovať niekde do skladu alebo oberať ovocie, kde ti postačí vedieť zopár slovíčok, no ver mi, že niektorí spolužiaci, ktorých som na Erasme mal, nevedeli dať v cudzom jazyku dokopy ani len niekoľko súvislých viet. Tak sa prestaň podceňovať a zabudni na to, že by to mal byť nejaký problém. Najlepšie sa naučíš praxou a tá v podobe štúdia v zahraničí alebo v rámci Erasmu je naozaj na nezaplatenie. Ovšem tedy pokud nestuduješ v České republice. Tam se naučíš jedině hezky česky. 

6. Lepšie renomé zahraničných vysokých škôl

7 dôvodov, prečo sa oplatí ísť študovať do zahraničia alebo na Erasmus
Zdroj: university-ua

Tvoj bakalársky, inžiniersky alebo akýkoľvek iný diplom je síce fajn, no na akej škole si ho nadobudol? Pokiaľ si pevne rozhodnutý o tom, že na Slovensku v budúcnosti nechceš zostať, ísť študovať do zahraničia je to najlepšie, čo môžeš urobiť. Až na pár výnimiek, tituly zo slovenských vysokých škôl v zahraničí nehrajú príliš dôležitú rolu a častokrát budeš aj tak nútený dorobiť si rôzne kurzy, ktoré ti môže aj nemusí tvoj zamestnávateľ preplatiť. Okrem toho, perfektnú komunikáciu v cudzom jazyku si vycibríš jedine komunikáciou s cudzincami. Ak však ešte nevieš, kam ťa budúcnosť zavedie a chceš študovať či žiť na Slovensku, ten jeden semester v rámci Erasmu je skúsenosť, ktorú rozhodne oceníš. A v prípade zamestnávateľov budeš určite vhodnejší kandidát ako niekto, kto si napíše znalosť jazyka na úrovni experta, no žiadnu reálnu skúsenosť v zahraničí nemá, nehovoriac o skúsenostiach v danom odbore. Vedz, že vtipy o vysokoškolákoch s diplomami v McDonalde a za pultom v Lidli sú rozšírené najmä “vďaka” našim vysokým školám a teda hlavne u nás, v zahraničí sa s takýmto úkazom stretneš naozaj ojedinele, keďže titul zo zahraničnej školy má ďaleko väčšiu váhu.

7. Rozšíriš si svoje obzory

7 dôvodov, prečo sa oplatí ísť študovať do zahraničia alebo na Erasmus
Zdroj: pixabay

Možno vieš vymenovať desiatky krajín, ktoré si precestoval a videl mnoho úžasných miest, no na to, aby si spoznal kultúru a ľudí v danej krajine, musíš v nej istú dobu žiť. Tvoj pobyt v zahraničí rozšíri tvoje obzory a nielenže stretneš množstvo nových ľudí, vypočuješ si diametrálne odlišné názory než tie, ktoré poznáš z úst svojich kamarátov, no rovnako tak spoznáš ich zvyky a tradície. To, čo je normálne u nás, je možno v inej krajine normálne nie je a naopak. Vďaka tomu sa naučíš rešpektovať a tolerovať aj ľudí s odlišnými názormi, pretože vieš, že za tým stojí odlišná výchova, spoločnosť a rôzne ďalšie aspekty.

Či už sa rozhodneš ísť študovať do zahraničia alebo dať si aspoň výmenný pobyt v rámci niektorého z ponúkaných programov, najlepšie urobíš, ak pôjdeš sám. Áno viem, že máš teraz neodlučiteľného parťáka alebo najlepšiu kamarátku, s ktorou si robíš selfies na dennom poriadku, no ak chceš naplno využiť všetko, čo štúdium a pobyt v zahraničí ponúka (hlavne sa naučiť poriadne jazyk), ísť na vlastnú päsť je jednoducho skvelá životná lekcia, vďaka ktorej sa už nikdy v živote nestratíš.

Domov
Zdieľať
Diskusia