Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2017, 13:38
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Chcú, aby ich obyvatelia mali sex častejšie. Týchto 5 krajín podporuje či otvorene vyzýva svojich ľudí k rozmnožovaniu

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA PLODNOSŤ
Uložiť Uložené

Pôrodnosť i počet domácich obyvateľov klesá. Nechránený sex teda treba podporovať.

Aj keď číslo celkovej svetovej populácie rastie extrémne rýchlo, neplatí to pre celú planétu rovnomerne. Mnoho vyspelých krajín má len stagnujúcu alebo dokonca poväčšine klesajúcu krivku pôrodnosti, čo v praxi jednoducho znamená - čím viac času uplynie, tým menej ľudí v tých krajinách bude. A uvedomujú si to aj svetoví lídri, ktorí sa rozhodli, že rozmnožovanie ľudí budú verejne podporovať.

Dánsko

Dánsko je na tom s pôrodnosťou naozaj zle. Priemerná žena porodí len 1,73 dieťaťa, čo v praxi znamená, že Dáni štatisticky vymierajú. Vláda už bola zúfala, tak prišla so sloganmi v štýle "keď to nechceš pre vás dvoch, sprav to pred Dánsko". Pochopiteľne, veľký úspech nezožali, a tak prišli s finančnými podporami. Po narodení dieťaťa ti budú tri roky preplácať všetky spojené výdavky. Plienky, detstká posteľ, špeciálna strava, jednoducho všetko ide na účet malého severského štátu. Zohnali si dokonca aj agentúru, ktorá prišla s týmto videom.

Rusko

Situácia v Rusku je výrazne horšia ako tá dánska. Problém sa totiž netýka len toho, že ľudia nechcú deti. Mnohí totiž ani nemôžu. A treba konať. Putin už pred niekoľkými rokmi uvidel príležitosť v štrnástom februári, a tak dokonca nechal najať romantickú skupinu Boyz II Men, ktorá mala účastnikov koncertu poriadne rozpáliť. Netreba sa mu však diviť, ruskú pôrodnosť ničia totiž pohlavné choroby a alkoholizmus. Mladí muži umierajú skoro a mnoho žien nie je fyzicky schopných porodiť dieťa. Založený bol dokonca aj Deň bez antikoncepcie, prebieha 12. septembra.

Japonsko

Japonská krivka pôrodnosti neustále klesá už od roku 1975. Japonci poväčšine jednoducho na deti nemajú čas, prípadne na seba nechcú vziať tak veľkú zodpovednosť, akú prináša potomok. Japonská vláda sa teda v roku 2009 dohodla s univerzitou v meste Tsukuba, ktorá vyvinula robota s menom Yotaro. Ide o akúsi robotickú bábiku, o ktorú sa naozaj treba starať. Vyvinuli ju priamo študenti a potenciálni rodičia ju dostanú zadarmo. Pointa je jednoduchá - vyvolať v rodičoch emóciu, že do svojho života potrebujú dieťa. Robotovi síce nebudeš musieť vymienať plienky, no inak je pomerne pokročilý - pozná emócie, je vybavený dotykovými senzormi a zvláda aj hovoriť.

Južná Kórea

Južná Kórea je na tom doslova príšerne. Jedna žena porodí len 1,25 dieťaťa a vláda už začala robiť patričné opatrenia. Jedno z tých najmedializovanejších je takzvaný "Rodinný deň", ktorý sa koná každú tretiu stredu v mesiaci. Ten deň zhasnú všetky pouličné svetlá o siedmej večer a každému je odporúčané, aby trávil čas so svojou (potenciálnou) rodinou a prípadne zvažoval kroky do budúcnosti. Navyše, rodinný život podporuje Južná Kórea aj finančným spôsobom. Rodinám, ktoré majú viac než jedno dieťa dáva značnú finančnú podporu. Priamo v hotovosti.

India

Jasné, tu si môžeš pomyslieť, ako sakra môže mať India problém s pôrodnosťou. A myslíš si dobre, India je jedným z najväčších ťahúňov svetovej populácie, no v tomto prípade je problém zakotvený inde. Existuje však etnicka skupina, ktorá si hovorí Parsovia. Ide o jednu z najbohatších skupín v Indii a sú známi práve svojou nízkou pôrodnosťou. Za 10 rokov sa ich počet zníži o asi desať percent. Osoby nad 60 rokov tvoria až 31 percent populácie, zatiaľ čo deti pod 6 rokov ledva štyri percentá. India teda rozbehla kampaň so sloganom "Buď zodpovedný. Dnes kondóm nepouži.", ktorá instantne zdvihla obrovskú vlnu nenávisti a kontroverzie, až musela byť stiahnutá.

Chcú, aby ich obyvatelia mali sex častejšie. Týchto 5 krajín podporuje či otvorene vyzýva svojich ľudí k rozmnožovaniu

Ponúknuť niečo takto bohatej skupine ľudí je mimoriadne náročné a vyzerá to tak, že cez kontroverzné biliboardy to nepôjde. Ak sa budeme držať štatistík, Parsovia po nejakom čase vyhynú, no rozhodne nejde o ojedinelý prípad. Moderné štáty bojujú s nízkou pôrodnosťou ako len vedia a je len otázkou času, kedy sa naša krivka dostane tiež na kriticky nízku hranicu.

Domov
Zdieľať
Diskusia