Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2017, 10:08
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Dáme benzínu a nafte zbohom? Ekologický motocykel z Brazílie prejde na liter vody aj 500 kilometrov

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

Na liter vody vydrží jazdiť aj niekoľko hodín.

S dostatočným množstvom znalostí a najmä obrovskou fantáziou sa podarilo Brazílčanovi Ricardovi Azevedovi skonštruovať niečo fantastické. Takzvané Moto Power H2O aktuálne stojí v garáži v  São Paule. Ide o prerobený motocykel Honda NX 200 z roku 1993 na verziu, ktorá ide v podstate na vodu. Elektrolýzou rozkladá vodu, ktorú nalial do nádrže, na vodík a kyslík. Horľavým vodíkom poháňa motor a navyše nie je problém ani s emisiami - miesto oxidov uhličitého a uhoľnatého vychádza z tohto výfuku len vodná para. Ekologický motocykel dokáže na liter vody prejsť aj 500 kilometrov. Áno, to je naozaj veľa a ak sa ti to nezdá, nie si sám. Množstvo expertov tvrdí, že obyčajná elektrolýza, aká prebieha v motocykli, nemá šancu stíhať uvoľňovať dostatočné množstvo vodíka, no vyzerá to tak, že sa to predsa len dá. Dlhodobým problémom však bolo, odkiaľ Ricardo do motorky dostane elektrinu. Manuálne nabíjať batériu každých pár kilometrov neznie ako dobrý plán, no Ricardo Azevedo tvrdí, že aj na toto už má riešenie.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Motocykel je v zdokonalovacom procese už niekoľko mesiacov a Ricardo ho bežne využíva na krátke vzdialenosti. Čo je zaujímavé, Moto Power H2O nepotrebuje destilovanú vodu - Ricardo dosiahol podobný úspech aj s vodou, ktorú nabral z neďaleko tečúcej rieky. Problém je však nebezpečenstvo - celý systém môže veľmi jednoducho zlyhať a zatiaľ celý motocykel funguje viac "silou vôle", než spoľahlivo. Ricardo však verí, že ak sa nápad dostane do rúk šikovných inžinierov, pôjde o veľký krok v oblasti ekológie či znečistenia ovzdušia.

Domov
Zdieľať
Diskusia