Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. decembra 2016, 18:47
Čas čítania 0:00
Hopsuptralala

Miešanie drinkov, trávy či kokaínu nemôže dopadnúť dobre. Aké pocity vyvolávajú kombinácie rôznych drog?

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL DROGY KOKAÍN MARIHUANA
Uložiť Uložené

Kde sú hranice pri kombinovaní návykových látok?

Na ulici, v partii či v klube dnes nie je žiadny problém zohnať akékoľvek drogy. Či už ide o legálny a veľmi populárny alkohol alebo o nelegálne látky, miešanie akýchkoľvek látok, ale ani ich samostatné užívanie rozhodne nie je najlepší nápad pre tvoje zdravie. Všetky drogy by sa dali rozdeliť medzi stimulanty a sedatívne, legálne a nelegálne, chemické a prírodné. Každá jedna droga je návyková a poškodzuje telo ako psychicky, tak aj fyzicky. Najčastejším dôvodom na skúšanie drog je zvedavosť, nátlak partie alebo nuda. Väčšina ľudí, ktorí sa rozhodnú vyskúšať drogy, neužíva tieto látky jednotlivo, ale v kombináciách. My ti prinášame najčastejšie prípady a ich dopad na telo či mozog. 

Alkohol a marihuana

Marihuanu pravdepodobne predstavovať nemusíme. Ide o sušenú bylinu s obsahom aktívnej látky THC s relaxačnými, ukľudnňujúcimi a mierne euforizačnými účinkami. Kombinácia týchto dvoch v súčasnej dobe medzi mladými najpopulárnejších drog je zaručený spôsob, ako si vyrobiť nepríjemné pocity a vracanie. Stáva sa tak preto, že obe látky majú sedatívne účínky a požívanie ich dokopy predlžuje a znásobuje opojenie z marihuany, ktoré môže byť až tak intenzívne, že vyvolá vracanie či závrat. 

Alkohol a extáza

Extáza patrí medzi veľmi rozšírené párty drogy. Jej účinnou látkou je MDMA a pôsobí stimulačne a euforicky. Kedže sa väčšinou užíva na párty, nie je divom, že je často kombinovaná s alkoholom. Extáza, rovnako ako alkohol vysušuje a preto je veľká pravdepodobnosť dehydratácie. Extáza navyše spravidla prebije opilosť a ľudia vypijú omnoho viac alkoholu, ako sú schopní zvlánuť. Okrem toho, že je to veľká záťaž pre pečeň a obličky, hrozí náhle prehriatie organizmu a následná smrť.

Alkohol a LSD

Veľmi častá a nebezpečná kombinácia, ktorá môže ľahko privolať vážne psychické problémy, ako napríklad schizofréniu. Ľudia v opojení alkoholu sa často nechajú presvedčiť od kamarátov či známych na vyskúšanie LSD. Samotná látka LSD spôsobuje halucinácie a dezorientovanosť. Alkohol spravidla predlžuje a znásobuje tento stav, čo spôsobí, že halucinácie sú tak intenzívne, že sa človek zľakne a doslova zblázni, pretože nie je vôbec schopný rozoznať realitu od stavov z drogy. LSD má rovnako ako alkohol negatívny dopad najmä na pečeň.

Alkohol a kokaín

Kedže kokaín je stimulant a alkohol má sedatívne účinky, táto kombinácia je skvelý nápad, ak si chceš privodiť infarkt či iné poškodenie srdca. Alkohol síce predlžuje stav z kokaínu, ale pre tvoje srdce a pečeň má naozaj nepriaznivé účinky.

Alkohol a pervitín

Pervitín, rovnako ako kokaín a iné stimulanty, zdvíha srdcový tep, zvyšuje telesnú teplotu a vysušuje. Riziká sú teda tie isté ako pri kokaíne a alkohole. Pervitín je chemický stimulant, ktorého celý názov je metamfetamín. Ľudia ho často užívajú namiesto extázy, pretože je lacnejší a má dlhší účinok. Je však aj omnoho škodlivejší a návykovejší. Pri tejto kombinácii navyše hrozí otrava alkoholom, pretože pervitín potláča pocity opitosti. Veľmi intenzívne tiež poškodzuje pečeň.

Alkohol a poppers

Poppers je prchavá látka a zároveň veľmi silné afrodiziakum. Používa sa obvykle pre intenzívnejšie sexuálne vzrušenie, ale tiež aj na párty. Stav z tejto látky trvá spravidla iba pár sekúnd, avšak je veľmi intenzívny. Pri kombinovaní s alkoholom sa môže ľahko stať, že človek odpadne, pretože alkohol znásobí už aj tak silný účinok poppers. 

Marihuana a extáza

Extáza je chemický stimulant a marihuana má sedatívne účinky. Pri kombinácii týchto dvoch drog je vysoko nepravdepodobné, že pocítite účinky marihuany. Ľudia ju však užívajú na upokojenie dojazdov (stav po vytriezvení z drogy) po extázi. Môže však spôsobiť paranoju, dezorientáciu alebo úzkosť.

LSD a stimulanty

Tieto dve látky majú odlišný účinok. Zatiaľ, čo LSD vám vyvolá relaxačné účinky, stimulanty vás "nakopnú". Nie je preto najlepší nápad skúšať túto kombináciu. Je vysoko pravdepodobné, že spôsobí veľmi rýchly tep, nepríjemné a živé halucinácie a pocity dezorientácie.

Kokaín a iné stimulanty

Je všeobecne známe, že stimulanty výrazne dvíhajú srdcový tep, teplotu tela a vysušujú. Preto kombinácia stimulantov môže viesť k infarktu, prehriatiu (a poruchám mozgu v dôsledku prehriatia) či dehydratácii.

Lysohlávky a alkohol

Lysohlávky majú veľmi podobný, avšak nie až tak intenzívny účinok ako LSD. Rovnako aj poškodzujú pečeň a ich kombinácia má podobné účinky ako vyššie spomínaný alkohol a LSD.

LSD a marihuana

Kombinácia týchto drog je veľmi častá, najmä pri nepríjemných stavoch z LSD. Ľudia si často myslia, že marihuana ich ukľudní, či im pomôže, avšak opak je pravdou. Táto kombinácia prinesie ešte intenzívnejšie halucinácie.

Šalvia divinorum a marihuana

Šalvia divinorum je sušina, ktorá je populárna najmä svojimi extrémne silnými a halucinogénnymi účinkami. V súčasnej dobe je na Slovensku legálna, a preto si množstvo najmä mladých ľudí myslí, že je neškodná. Opak je však pravdou. Síce opojenie trvá krátko, je veľmi intenzívne. Veľa ľudí ju kombinuje s marihuanou, pretože to spôsobí ešte silnejšie a intenzívnejšie halucinácie a pocity. Táto kombinácia je nebezpečná najmä z pohľadu psychického zdravia.

Opiáty a stimulanty

Tieto dve látky majú presne opačný účinok. Zatiaľ, čo po opiátoch nasledujú kľudné stavy, pocity mieru a podobne, na stimulantoch sú ľudia schopní pretancovať celú noc. Najčastejšou kombináciou je heroín (opiát) a pervitín (stimulant). Kombinácia týchto drog sa obvykle užíva injekčne a teda je extrémne škodlivá. Spôsobuje vážne poškodenia pečene, srdca a centrálnej nervovej sústavy. 

Článok má čisto informatívny účel. Nikoho nenavádza na konzumáciu drog.

Domov
Zdieľať
Diskusia