Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2016, 17:23
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Ženy mimo manželstva nikdy neotehotnejú. Severokórejská študentka prezradila fotografovi to, čo v KĽDR považujú za nespochybniteľnú pravdu

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Študentka Kim by chcela navštíviť Spojené kráľovstvo, pretože Američanov neznáša.

Aj keď sa Severná Kórea v posledných rokoch čiastočne začala otvárať a navštevuje ju čoraz viac zvedavých turistov, je nespochybniteľné, že severokórejský režim sa usiluje o zachovanie súčasnej izolácie. Turisti prichádzajúci do krajiny sú počas celého pobytu monitorovaní, majú možnosť prechádzať sa iba po dopredu určených miestach a sprievodcovia na nich musia dávať pozor každú sekundu počas toho, ako sa spoločne kochajú severokórejskými ulicami. Už pred niekoľkými mesiacmi sme ti priniesli článok o tom, aké mýty existujú v KĽDR v spojení s vládnucou rodinou a za čo všetko mali byť údajne Kim Čong-il a Kim Čong-un zodpovední, čo zrejme zaujalo aj francúzskeho fotografa Erica Lafforgueho. Fotograf dostal pri návšteve Severnej Kórey pred dvomi rokmi jedinečnú príležitosť zistiť o tejto izolovanej krajine čosi viac vďaka stretnutiu so študentkou menom Kim.

Eric nevedel, čo mal od stretnutia očakávať, pretože si uvedomoval, že Kim pravdepodobne dostala presné inštrukcie o tom, čo fotografovi môže povedať a čo musí zostať v tajnosti. Napriek tomu bol Eric prekvapený z jej úprimnosti a ústretovosti. Na začiatku sa o Kim dozvedel, že je študentkou na univerzite v hlavnom meste Pchjongjangu a nesmela mu prezradiť svoje celé meno, takže ju oslovoval iba Kim. Eric sa s Kim mohol vybrať okrem hlavného mesta aj do okolitých oblastí, pri čom sa dozvedel, že Kim ešte nikdy Pchjongjang neopustila. Na stretnutie so zahraničným fotografom sa dostala zrejme vďaka tomu, že vo svojom ročníku na univerzite má najlepšie výsledky z angličtiny a teda by sa s ním vedela porozprávať.

Kim fotografovi prezradila niekoľko zaujímavostí zo života bežného obyvateľa KĽDR a pri niektorých zostal Eric poriadne zaskočený. Ako sa mu podarilo zistiť, v Severnej Kórei podľa Kim nikdy nepočuli o hviezdach ako Lady Gaga, ale vraj sa už stretli s menom Michael Jackson. Študentka to vysvetľovala tým, že ľudia v KĽDR si oveľa radšej vypočujú klasickú hudbu od Beethovena či Mozarta namiesto moderných skladieb. Približne rovnako ako hudba je na tom v Severnej Kórei aj móda, o ktorej miestne ženy nemajú žiadne informácie a určite by boli veľmi prekvapené, keby videli, čo sa nosí v uliciach európskych veľkomiest. Podľa Kim majú aj v móde obyvatelia KĽDR veľké možnosti sebarealizácie a pripomenula, že miestni ľudia nemajú veľký záujem o vytváranie osobitého štýlu, či už v obliekaní alebo v účesoch. Nechcela dokonca uveriť ani tomu, že v zahraničí sa bežne nosia roztrhané džínsy.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

S prihliadnutím na to, ako veľmi si severokórejský režim stráži svoje údajné morálne hodnoty a nedovoľuje prenikaniu externých vplyvov do krajiny, je pochopiteľné, že Kim nevedela o zahraničných trendoch, ale bizarnejšia časť jej odpovedí ešte len prišla. Pri pohľade na obrázok Mickey Mousea v ňom spoznala obyčajnú rozprávkovú postavičku z Číny a odmietala uveriť tomu, že iPad, ktorý mal Eric počas rozhovorov po celý čas v rukách, dokáže slúžiť na prehliadanie internetu či sledovanie videí a fotografií.

Na otázky týkajúce sa žien Kim odpovedala, že ideálom krásy sú v KĽDR ženy s veľkými očami, vyššie posadeným nosom a najmä bledou pokožkou. Pripomenula tiež, že ženy, ktoré sa ešte nestihli zosobášiť, vraj nikdy neotehotnejú, a tak sa väčšina mladých žien hrnie do manželstva vo veľmi nízkom veku, aby si zabezpečili možnosť založiť rodinu a vychovávať budúcich potomkov. Okrem toho podľa jej odpovedí v Severnej Kórei existuje nespochybniteľný názor, že hamburger vymyslel v roku 2009 sám Kim Čong-il a ľudia pri jeho jedení používajú jednorazové rukavice, aby sa veľmi nezašpinili. Kim stihla fotografovi prezradiť aj to, že po svojom prvom výlete mimo hlavné mesto Pchongjang by sa rada vybrala aj niekam do zahraničia, ale pred splnením tohto sna ju bude čakať ešte dlhá cesta. Najradšej by vraj navštívila Spojené kráľovstvo, pretože tam ľudia hovoria po anglicky a ešte aj kvôli tomu, že neznáša Američanov a do Spojených štátov amerických by sa teda vybrať nechcela. Vraj už v minulosti videla jeden americký film Gladiátor a celkom sa jej páčil, no jej názor na Američanov zmeniť nedokázal.

Odporúčané
11-ročná youtuberka z KĽDR: Miluje vraj Harryho Pottera, zrejme ho však nemohla ani čítať 11-ročná youtuberka z KĽDR: Miluje vraj Harryho Pottera, zrejme ho však nemohla ani čítať 7. marca 2023, 12:30



Domov
Zdieľať
Diskusia