Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2016, 15:09
Čas čítania 0:00
johnnybravo

V Grécku sa výskumníkom podarilo objaviť 2500-ročné staroveké mesto. Malo prekvitať okolo 4. storočia pred naším letopočtom

ZAUJÍMAVOSTI GRÉCKO
Uložiť Uložené

Nachádza sa v regióne skúpom na podobné nálezy.

Švédski a britskí archeológovia spojili sily pri výskume v Grécku a podarilo sa im objaviť staroveké mesto, ktoré malo kedysi prekvitať ľudskou aktivitou. Nálezisko sa nachádza neďaleko malej gréckej obce Vlochós, pri ktorej leží vrch a práve na ňom sa nachádzali ruiny toho, čo kedysi predstavovalo mesto. Zaujímavé na celom náleze je pritom to, že o ruinách sa v minulosti už vedelo, lenže pri prvotnom skúmaní dospeli vtedajší archeológovia k záveru, že išlo len o izolovanú osadu bez väčšej dôležitosti, a preto ju po čase prestali skúmať a neprišli kvôli tomu k záveru, aký sa podaril Švédom a Britom.

Skupina výskumníkov sa o pôvodnom náleze dočítala v spojení s úplne odlišným projektom, no nedalo im to a vybrali sa až do Grécka, aby nálezisko preskúmali bližšie. Vďaka tomu sa im podarilo odhaliť, že išlo o mesto rozprestierajúce sa na rozlohe približne 40 hektárov. Podľa všetkého malo vzniknúť niekedy okolo roku 500 pred naším letopočtom a ľudia ho obývali iba sto či dvesto rokov, pretože po tomto období zostalo opustené. Archeológovia už premýšľajú nad teóriami, že ľudia mesto opustili kvôli rímskym výpadom, ale zatiaľ ešte nie je nič konkrétne potvrdené, a tak sú to len dohady. Skvelá správa z Grécka pritom naberá na dôležitosti aj s ohľadom na to, že v oblasti, kde sa mesto podarilo objaviť, má ľudstvo len veľmi málo údajov a nálezov z tejto konkrétnej doby pred približne 2500 rokmi, a tak by ďalší výskum mohol pomôcť odhaliť aj ďalšie tajomstvá starovekej gréckej civilizácie.  

Odporúčané
Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom 11. januára 2023, 14:30






Domov
Zdieľať
Diskusia