Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2016, 15:00
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Švédskym archeológom sa podarilo zmapovať podmorskú oblasť ľudskej aktivity spred 9-tisíc rokov. Naši predkovia vždy preferovali pobrežné oblasti

ZAUJÍMAVOSTI ARCHEOLÓGIA ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Ľudská história na severe Európy.

Stredná kamenná doba alebo inak mezolit priniesla v rámci vývoja ľudstva niekoľko zásadných zmien. Naši dávni predkovia sa mali pomaly začínať usadzovať a s nástrojmi ako luk či oštep chytať najmä menšie zvieratá ľahšie pripraviteľné ako pokrmy. Už v tejto dobe sa skupiny ľudí po celom svete usadzovali často pri brehoch riek, jazier aj morí, keďže rybárstvo patrilo medzi ich najdôležitejšie aktivity a keďže sa hladina morí a oceánov od tej spred asi 9-tisíc rokov výrazne líši, mnohé oblasti s ľudskými príbytkami zostali uväznené niekoľko metrov pod hladinou.

Našťastie, s čoraz modernejšími technológiami sú vedci schopní jednoduchšie a rýchlejšie prehľadávať aj oblasti v moriach, a to sa potvrdilo pred pár rokmi, keď v zátoke Hano Bay v Baltickom mori narazili na miesto plné ľudských stôp. Vtedy ho nevedeli poriadne prehľadať, pretože množstvo z artefaktov bolo ukrytých pod usadeninami na dne, a tak sa do tohto projektu len nedávno pustili archeológovia zo švédskej Lund University. Pomocou moderných technológií dokázali odkryť aj predmety skryté na morskom dne a objavili až osem rôzne fungujúcich pascí na ryby, čo by dokazovalo, že život v zátoke bol aktívny a ľudia tam prebývali výraznú časť roka, keď bolo počasie priaznivé. Pred 9-tisíc rokmi malo byť pobrežie lagúnou prispôsobenou na rybárčenie a archeológovia sa potešili, keďže návaly sedimentov zachránili pozostatky, ktoré vydržali tisícky rokov prakticky nedotknuté. Význam tejto oblasti ľudskej aktivity v severnej Európe je ešte o to väčší, že ide o najstaršie nájdené ľudské štruktúry v tejto časti európskeho svetadielu vôbec.

Domov
Zdieľať
Diskusia