Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2016, 10:34
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Microsoft predstavil desktop Surface Studio, nový VR headset a nezabudol ani na vylepšený Surface Book

TECH MICROSOFT
Uložiť Uložené

Bývalý softvérový gigant chrlí inovácie na všetky strany.

Tento týždeň je naozaj bohatý na novinky z technologickej sféry. Po prekvapivom a veľkolepom odhalení futuristického smartfónu Xiaomi Mi MIX získala trošku pozornosti aj spoločnosť Microsoft. Mediálne podujatie prinieslo na svet hneď niekoľko zaujímavých produktov, kde nechýba ani poriadne drahý desktop z modelového radu Surface či špeciálny hardvérový ovládač, ktorý môže byť využitý ako šikovná ponuka pri používaní aplikácií. Gigant týmto krokom iba opäť potvrdil, že to s vývojom a výrobou vlastného hardvéru začína myslieť smrteľne vážne. A dokazuje to aj ohlásenie VR headsetu pre operačný systém Windows 10 alebo generačne vylepšeného hybridu Surface Book. Poďme sa teda pozrieť na detaily.

Surface Studio PC

Ultimátny osobný počítač pre tých najnáročnejších zákazníkov. All-in-one novinka Surface Studio PC už vďaka názvu odhaľuje, o čo asi tak môže ísť. Desktop za približne 3-tisíc dolárov disponuje dotykovým zobrazovacím panelom, ktorý zobrazuje viac ako slušných 13,5 milióna pixelov, čo je o 63 percent viac ako pri 4K televízoroch. Zgustnú si na ňom teda hlavne grafici alebo štúdiá. LCD monitor má hrúbku iba 12,5 milimetra a podľa slov predstaviteľov spoločnosti ide o najtenšie vyrobený monitor vo svojej kategórii. Samotný dizajn a prevedenie konštrukcie spĺňa nároky tej najvyššej triedy. Za pochvalu stojí predovšetkým flexibilita prítomných kĺbov a pohyblivých častí.

Podľa webu The Verge je v ponuke aj podanie rozšíreného spektra farieb, čo Microsoft nazýva iba "TrueColor". Taktiež treba spomenúť pomer strán 3:2, grafickú kartu NVIDIA GTX 980M či podporu pre široké množstvo príslušenstva vrátane Surface Penu a nového ovládacieho prvku pod označením Surface Dial. Vďaka tejto šikovnej pomôcke nadobudneme fyzický ovládač virtuálnej ponuky, napríklad s nástrojmi na kreslenie, čo spríjemní používanie počítača a jeho dotykového displeja. Porty obsahujú 4 kúsky USB 3.0, Mini DisplayPort aj microSD. 

Microsoft predstavil desktop Surface Studio, nový VR headset a nezabudol ani na vylepšený Surface Book
Zdroj: www.theverge.com

V oblasti softvéru je k dispozícii aktualizovaná aplikácia Skicár, ktorej do názvu pribudlo "3D". Microsoft ju prinesie prostredníctvom ohlásenej aktualizácie Creators Update pre operačný systém Windows 10. Tá bude k dispozícii niekedy začiatkom budúceho roka úplne zdarma. Vo veľkom aktualizačnom balíčku sa kladie dôraz na základný softvér giganta, takže po inštalácii získajú niektoré jeho aplikácie zásadné novinky a viacerým pribudnú už spomínané 3D kapacity.

Začiatok predaja: Vianoce s cenovkou 2 999 dolárov, predbežné objednávky sú dostupné oddnes, obmedzené množstvo kusov

Technické špecifikácie:

  • 28-palcový PixelSense LCD panel s rozlíšením 4 500 x 3 000 pixelov (192 pixelov na palec), Adobe sRGB aj DCI-P
  • 6. generácia procesora Intel Core i5 alebo Core i7
  • 1 TB alebo 2 TB hybrid
  • 8 GB, 16 GB alebo 32 GB operačná pamäť RAM
  • NVIDIA GeForce GTX 965M 2 GB (Core i5 Studio) alebo GTX 980M 4 GB (Core i7 Studio)
  • 4x USB 3.0 z čoho sa cez jeden dá rýchlo nabíjať iné zariadenie, slot pre microSD kartu, Mini DisplayPort
  • 802.11ac Wi-Fi a Bluetooth 4.0
  • 5 MPx selfie kamera s podporou pre Windows Hello, natáča Full HD videá
  • Stereo, 2.1 Dolby audio

VR headset a vynovený Surface Book

Microsoft rovnako oznámil, že v spolupráci s vybranými hardvérovými partnermi prinesie do obchodov 300 dolárový headset, ktorý nás zoberie do virtuálnej reality. Ten bude vo svojej konštrukcii ukrývať integrované senzory na sledovanie pohybu, čo eliminuje potrebu používať menej praktické alternatívy. VR headsety od rôznych výrobcov ponesú mierne odlišný dizajn a možno aj mierne odlišné ovládanie, nepôjde však o nič extrémne rozdielne. Cena by sa navyše mala mať pri všetkých modeloch pohybovať okolo spomínaných troch stoviek.

Microsoft predstavil desktop Surface Studio, nový VR headset a nezabudol ani na vylepšený Surface Book
Zdroj: Microsoft

Vynovený hybrid Surface Book sa pre zmenu môže pochváliť približne o 30 percent lepšou výdržou batérie a dvojnásobne vyšším grafickým výkonom, o čo sa stará grafická karta NVIDIA GeForce GTX 965M. Energie na jedno nabitie vydrží zhruba tých 16 hodín, pričom všetko už záleží iba od náročnosti používania. Web The Verge ešte pomína aj pozmenený chladiaci systém, procesor Intel i7 alebo 256 GB, 512 GB či 1 TB úložisko.

Začiatok predaja: 10. novembra 2016, cena začína od 2 399 dolárov

Domov
Zdieľať
Diskusia