Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2016, 11:14
Čas čítania 0:00
Alis

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?

MÓDA
Uložiť Uložené

Modelingová agentka prezradila informácie o nerovnoprávnosti v odmeňovaní medzi modelkami a modelmi.

Podľa top modelingovej agentky, Elizabeth Rose, muži v modelingu zarábajú až o 75% menej ako ženy. Elizabeth sa stará o modelov v agentúre Premier, ktorá je jednou z najlepších agentúr v Anglicku a pomáhala budovať kariéru Naomi Campbell či Cindy Crawford. "Myslím, že je to asi jediná oblasť, v ktorej muži zarábajú menej ako ženy. Je to voči mužom nespravodlivé a nepovedala by som, že tu ide o ženskú emancipáciu", povedala Elizabeth. Ženy môžu na móle zarobiť až okolo 46 000 €, pokiaľ ide o významné prehliadky. Muži zarobia v priemere len okolo 11 000 €. Modeli Elizabeth sa po londýnskom fashion week pripravujú na Miláno a Paríž. Agentka vraví, že situácia sa pomaly mení, keďže muži začínajú byť v modelingu vyhľadávaní rovnako často ako ženy. "Jeden z dôvodov, prečo modelky zarábajú viac je, že ženy investujú viac peňazí do oblečenia a kozmetiky. Myslím si ale, že tu prebieha zmena. Modeli stále viac a viac pracujú pre kozmetické firmy. Dnes sa muži vo všeobecnosti o seba viac starajú. Je normálne dlhšie si upravovať vlasy. Je normálne používať hydratačné krémy. Pomaly sa začína odporúčať aj make-up".

Elizabeth Rose 

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?
Zdroj: premiermodelmanagement.com

Najlepšie platená modelka, Gisele Bündchen, zarobila za tento rok 30,5 milióna dolárov (cca 27 miliónov eur). Keď naposledy v roku 2013 Forbes zozbieral údaje o zárobkoch modelov, ukázalo sa, že najlepšie plateným bol Sean O'Pry so sumou 1,5 milióna dolárov (cca 1,3 milióna eur). "Všetkých top 10 modeliek zarába niekoľko miliónov, ale len top 3 modeli zarábajú nad 1 milión dolárov", povedala Elizabeth.

Sean O'Pry - 1,5 milióna dolárov

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?
Zdroj: theplace2.ru

David Gandy - 1,4 milióna dolárov

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?
Zdroj: asiaone.com

Simon Nessman - 1,1 milióna dolárov

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?
Zdroj: thefashionisto.com

Elizabeth tiež spomenula, že ak sa znovu stretne s diskrimináciou svojich modelov, bude o ich odmenách rokovať. "Prvá vec, o ktorú sa zaujímam je: Je u mužov možné zvýšiť rozpočet tak, aby sa vyrovnal ženskému? A klient väčšinou odpovie: Áno, môžeme vašim modelom poskytnúť určitú čiastku, ale nikdy sa to nevyrovná tomu, čo by dostali ženy. Dnes prišiel výpis, v ktorom bola odmena za tú istú prácu pre modela 1700 € a pre modelku 5700 €".

Elizabeth ale uznáva, že ženy sú zase diskriminované kvôli veku. "Muži majú jednoznačne dlhšiu kariéru. Väčšina modelov má okolo 30 rokov".  Hovorí tiež, že jej modeli sa nikdy nesťažovali, ale požiadala svojich klientov, aby prerozdelili financie a ubrali z budgetov pre ženy a zotreli tak rozdiely.

Modeli z agentúry Premier:

Andrea Marcaccini

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?

 Cesar Casier

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?

 Chuck Achike

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?

 Jason Morgan

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?

 Ben Desombre

Prečo muži v modelingu zarábajú menej ako ženy?

"Čím viac budú modeli informovaní o možnostiach finančnej rovnosti v modelingu, tým skôr sa veci pohnú k lepšiemu a modelingové agentúry budú môcť odmietnuť ponuky s nedostatočným finančným ohodnotením. K úplnému prevratu v tejto oblasti je však nutné, aby sa za seba postavili aj samotní modeli a odmietali zákazky, pokiaľ nebudú ohodnotení rovnako ako ženy," povedala Elizabeth.

My samozrejme držíme modelom palce, aby sa im podarila vybojovať vyššia odmena a rovnoprávnosť, ale zároveň sa pýtame: A čo bude s ostatnými odvetviami, v ktorých je to naopak? Tiež sa nájdu muži, ktorí budú stáť za ženami a bojovať za ich rovnoprávnosť v odmeňovaní rovnako ako bojuje Elizabeth za svojich modelov?

Domov
Zdieľať
Diskusia