Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2016, 9:11
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Výroba iPhone 7 je lacnejšia ako výroba Samsung Galaxy S7. Jeden iOS smartfón stojí niečo cez 200 eur

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Porovnanie výrobných nákladov.

Výrobcovia inteligentných mobilných telefónov neprezrádzajú presné sumy jednotlivých komponentov a ani náklady za ich skompletizovanie do jedného celku, no to hneď neznamená, že neexistuje spôsob, prostredníctvom ktorého by sme sa dostali aspoň k približným číslam. Výrobné náklady sú položka, ktorú chce každá spoločnosť dostať na čo najnižšiu sumu, pretože potom porastie jej profit. A výnimkou nie je, samozrejme, ani Apple alebo Samsung. Poďme sa teda pozrieť, kto vyrába svoju tohtoročnú vlajkovú loď lacnejšie.

Ešte v marci obletela celý internet správa, kde bolo uvedené, že juhokórejský gigant zaplatí za výrobu Galaxy S7 niečo cez 228 eur. A naopak - Apple vyjde podľa informácií od analytickej spoločnosti IHS Markit vyhotovenie jedného iPhone 7 iba zhruba 200 eur, čo pri porovnaní s nákladmi Samsungu (tie môžu byť dnes výrazne nižšie) predstavuje asi o takmer 30 eur menej. Aby však nezostal niekto v šoku, k sume treba pripočítať i náklady na vývoj, reklamu, balenie alebo na prepravu z bodu A do bodu B, čiže logistiku. Po predstavení a uvedení do obchodov sa cena pre zákazníkov v oboch prípadoch pohybovala od tých 600 do 700 eur, niekde možno aj viac.

Domov
Zdieľať
Diskusia