Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2016, 12:20
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Čo znamená dvojitý foťák v smartfóne a aké benefity má vďaka nemu Huawei P9? Dostane ho aj iPhone 7 Plus?

TECH
Uložiť Uložené

Trend s duálnymi foťákmi je ešte len na vzostupe.

Čoraz viac výrobcov mobilných zariadení začína poslednú dobu sústreďovať pozornosť na kvalitu fotografií. A spôsobov, akým to chcú docieliť, je hneď niekoľko. Niekto sa zameriava na väčšie pixely a mešie clonové číslo, niekto na optickú stabilizáciu obrazu, niekto na laser či PDAF technológiu kvôli spoľahlivejšiemu automatickému zaostreniu a nájdu sa aj také prípady, kedy k jednému hlavnému fotoaparátu pribudol ďalší. V prípade smartfónu LG G5 ide o samostatnú jednotku, ktorá poskytuje širokouhlý záber v štýle GoPro. Pri konkurenčnom Huawei P9 zase o foťák s monochromatickým senzorom, ktorý asistuje tomu farebnému. Niečo podobné navyše už čoskoro dostane aj nadchádzajúci iPhone 7, konkrétne jeho 5.5-palcová verzia Plus. Aké výhody teda z takejto hardvérovej kombinácie vyplývajú?

Zadnú stranu vlajkovej lode Huawei P9 zdobia dva foto senzory umiestnené hneď vedľa seba. Obidva majú 12 MPx rozlíšenie, clonu f/2.2 a kvalitnú optiku od známeho výrobcu fotoaparátov Leica. Rovnako sa nedá prehliadnuť ani výrazný názov spoločnosti. Dôvod, prečo tam vôbec je, spočíva v spolupráci medzi inžiniermi čínskeho giganta a jej inžiniermi, z čoho potom vzišiel duálny fotoaparát pre high-end model P9. Netradičná časť výbavy ponúka oproti konvenčnému prevedeniu zopár užitočných výhod, kam určite patrí aj vyššia kvalita vyhotovených záberov. V porovnaní s inými vlajkovými loďami nejde síce o žiadny obrovský rozdiel, no menšie zlepšenie vždy poteší. Ako to ale funguje?

Čo znamená dvojitý foťák v smartfóne a aké benefity má vďaka nemu Huawei P9? Dostane ho aj iPhone 7 Plus?
Zdroj: megapowertech-malaysia.blogspot.sk

 

Jeden 12 MPx foto senzor z Huawei P9 fotí farebné zábery, druhý 12 MPx pre zmenu čiernobiele. Prečo? Smartfón má tak k dispozícii viac informácií, s ktorými pracuje po stlačení spúšte. Monochromatický senzor totiž zvládne zachytiť pestrejšie detaily fotenej scény ako RGB asistent, takže poskytuje naozaj bohatý zdroj dát. Zaujímaho ho iba svetlo a jeho množstvo, nie farba, čo je pochopiteľné, keďže je monochromatický. RGB senzor svetlo filtruje a svoju pozornosť sústredí na informácie, ktoré súvisia s jednotlivými farbami. Prácu si nielen rozdeľujú, ale sa aj pri tvorbe jedného spoločného diela vzájomne dopĺňajú. Spoločnosť Huawei navyše tvrdí, že model P9 dokáže oproti Samsung Galaxy S7 zachytiť zhruba o 70% viac svetla. A v porovnaní s iPhone 6s dokonca až o 270% viac. Taktiež je možný refocus (zmena zaostrenia) na zachytené objekty aj po cvaknutí a nezabudli ani na dedikovaný "depth" procesor, ktorý podľa výrobcu dokáže zabezpečiť o 200% rýchlejšie automatické zaostrenie než smartfón so softvérovým riešením.

Keď chce Samsung, Apple alebo HTC navrhnúť dobrý high-end model s poriadnym fotoaparátom, ktorému neprekážajú ani zhoršené svetelné podmienky, musí zamerať pozornosť na vyššie spomenuté foto technológie, ktoré v súčasnosti patria medzi dôležité faktory úspechu. Áno, najlepším spôsobom, ako docieliť kvalitnejšie fotky, by bolo použiť veľké foto senzory, avšak niečo také sa pri mobilných telefónoch ľahko hovorí a ťažko realizuje. Každý priestor v konštrukcii má veľkú hodnotu, čo v skratke znamená, že si podobnú hardvérovú výbavu výrobcovia nemôžu dovoliť integrovať. Jednoducho nemajú kam. Preto hľadajú vhodné náhrady.

Galaxy S7 disponuje veľkými pixelmi, malým clonovým číslom a optickou stabilizáciou obrazu, čiže asi všetkým podstatným. Hlavný fotoaparát smartfónu HTC 10 je vybavený patentovanou technológiou UltraPixel, čo predstavuje akúsi alternatívu za duálny fotoaparát v Huawei P9 alebo hardvérovú výbavu Samsung Galaxy S7, len s tým rozdielom, že si vymysleli a zaregistrovali vlastný názov. Jednotlivé značky chcú ponúkať vlastné, alebo lepšie povedané unikátne riešenia, hoci tie prinášajú viac-menej rovnaké výsledky, len preto, aby dokázali pomocou pútavej reklamnej kampane prilákať potenciálnych záujemcov. A výnimkou samozrejme nebude ani kalifornské jabĺčko.

 

Dvojitý foťák v iPhone 7 Plus

Už dlhšie kolujú celým internetom tvrdenia, že väčšia verzia ďalšej generácie iOS smartfónu ponúkne dvojitý fotoaparát. Nedávno ich dokonca potvrdil aj renomovaný Apple analytik a niekoľko ďalších tech webov. Aké sú ale očakávania? Foto hardvér v iPhone 7 Plus údajne prinesie podobné výhody ako hardvér z Huawei P9. Apple mu však nepochybne ešte čo-to pridá, prostredníctvom čoho plánuje nadobudnúť výraznú konkurenčnú výhodu. Bonus môže byť optický zoom, ktorý oproti tradičnému digitálnemu naozaj približuje, čo sa následne odrazí na badateľne menšej strate kvality.

Web 9to5mac len nedávno prišiel s dôveryhodne vyzerajúcou informáciou, podľa ktorej Apple zvolí kombináciu širokouhlého a takzvaného "telephoto" fotoaparátu, pričom oba dostanú 12 MPx rozlíšenie. Prvý okrem iného obohatí optickou stabilizáciou či kvalitnou 6P optikou. Pokiaľ by sa tak naozaj už túto stredu stalo, prítomná technológia bude v porovnaní s Android smartfónom z dielne Huawei predsa len mierne odlišná.

Čo znamená dvojitý foťák v smartfóne a aké benefity má vďaka nemu Huawei P9? Dostane ho aj iPhone 7 Plus?
Zdroj: www.martinhajek.com

Huawei P9 a lepší P9 Plus nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk

Čo znamená dvojitý foťák v smartfóne a aké benefity má vďaka nemu Huawei P9? Dostane ho aj iPhone 7 Plus?
Domov
Zdieľať
Diskusia