Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2016, 12:57
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Jediná MMS dokáže nabúrať váš iPhone či Mac a prečítať citlivé dáta. Ako sa chrániť?

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Apple čelí ďalším problémom.

A tentokrát v oveľa väčšom a nebezpečnejšom merítku. Kto tvrdí, že Apple zariadenia nepoznajú vírusy a ich systém je neprelomiteľný, veľmi sa mýli. V posledných dňoch sa totiž rieši jeden veľký problém spojený nielen so zariadeniami s operačným systémom iOS, ale i OS X, respektíve macOS. Približne pred rokom bolo virtuálnym útočníkom umožnené špehovať takmer milardu telefónov, totiž medzi užívateľov s Androidom sa rozšírila špeciálna textová správa obsahujúca škodlivý kód. Samozrejme, nie všetci majitelia boli aj reálne napadnutí, no odhalenie kritickej chyby spôsobilo nemalý rozruch. História sa zopakovala s veľmi podobným priebehom. Treba sa báť?

Myslíme, že nie. Minimálne v prípade zariadení iOS. Je tu však jedno veľké ale. Oprava tohto problému prichádza až v najnovšej aktualizácii s označením 9.3.3. Podľa oficiálneho popisu updatu "opravuje chyby a vylepšuje bezpečnosť vášho iPhonu alebo iPadu", čo je koniec koncov pravda. Stačí totiž prijať a otvoriť iba jedinú MMS-ku, hoci i v offline režime a po následnom zapnutí Wi-Fi či mobilných dát sa sprevádzkuje škodlivý kód z TIFF obrázku. Ten dokáže odcudziť citlivé informácie z pamäte ako Wi-Fi heslá, prihlasovacie údaje na weby, mail a podobne. Najhorším možným scenárom je však totálna kontrola nad telefónom, avšak iba v prípade aplikovaného jailbreaku, keďže iOS obsahuje ochranný prvok zvaný Sandbox. Nanešťastie, OS X týmto prvkom nedisponuje a teda potenciálny útočník by získal plnú kontrolu nad vaším Macom.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Prijatie a prečítanie MMS nie je jediná bezpečnostná diera. Na verejnosť tiež vyplával problém s nedostatočným zabezpečením FaceTime hovorov. Pokiaľ je útočník pripojený na rovnakej Wi-Fi sieti ako vy, dokáže odpočúvať vaše prebiehajúce hovory, avšak čo je horšie, váš mikrofón mu bude "streamovať" dianie okolo vás aj po ukončení hovoru. Našťastie, FaceTime na verejných sieťach v prípade Slovákov a Čechov rozhodne nie je tak populárna služba ako v zahraničí. 

Jediná MMS dokáže nabúrať váš iPhone či Mac a prečítať citlivé dáta. Ako sa chrániť?
Zdroj: thehackernews.com
Domov
Zdieľať
Diskusia