Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2016, 15:10
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Veľké zemetrasenie na veľmi nevhodnom mieste už čoskoro. Vedci hovoria o dvoch scenároch

ZAUJÍMAVOSTI ZEMETRASENIE
Uložiť Uložené

Ázia je naozaj aktívnym svetadielom.

Zemetrasenia stále patria k pomerne záhadným veciam. Nevieme ich presne predpovedať a nikdy riadne ani len nevieme, kde udrú. Ale v určitých prípadoch máme aspoň aké-také tušenie, že sa niečo veľké blíži. Všeobecne známy je aj fakt, že do niekoľkých desiatok rokov postihne gigantické zemetrasenie západné pobrežie Spojených štátov amerických, kde sa nachádza zlom San Andreas tiahnuci sa niekoľko stoviek kilometrov po okraji Tichého oceána. Avšak znova - netušíme, kedy presne udrie, no následky môžu byť podobné ako v prípade Japonska z roku 2011, ba horšie.

V Bangladéši žije naozaj dosť ľudí:

Veľké zemetrasenie na veľmi nevhodnom mieste už čoskoro. Vedci hovoria o dvoch scenároch
Zdroj: rt.com

Podľa tvrdení webu techinsider.io sa vedci už dlhšiu dobu zaoberajú potenciálnym zemetrasením v oblasti Bangladéša s veľmi zlými následkami. V republike, kde žije vyše 140 000 000 obyvateľov a hustota zaľudnenia je až 984 obyv./km² by išlo naozaj v súčasnosti o nežiadaný problém. Podľa seizmológov by mohlo dosiahnuť sily o veľkosti 8 až 9 stupňov Richterovej stupnice, čo by mohlo spôsobiť škody v okolí do 1000 kilometrov. Všetky svoje tvrdenia zakladajú na dlhoročnom pozorovaní lokálnej časti sveta, kde sa počas výskumu prizerajú malým náznakom jeho príchodu, pretože sa tu nachádza hranica tektonických dosiek, kde jedna sa podsúva pod druhú.

Náznaky sa zatiaľ prejavujú v menšom:

Veľké zemetrasenie na veľmi nevhodnom mieste už čoskoro. Vedci hovoria o dvoch scenároch
Zdroj: youtube.com

Dokonca ani samotná krajina nie je na neho pripravená či už v oblasti infraštruktúry alebo polohy (močaristá delta Gangy a Brahmaputry, plyn, elektrárne,...). Vedci budú aj naďalej pokračovať vo svojich výskumoch, no zatiaľ predpokladajú dva možné scenáre - buď bude zemetrasenie prebiehať po častiach, čím by spôsobilo menšie škody, alebo sa všetka energia uvoľní naraz a dôsledky budú katastrofálne.

Domov
Zdieľať
Diskusia