Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2016, 11:06
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Sú architektonicky zaujímavé, prístup k nim vôbec nie je náročný a na vrchole sa ti odmenia nezabudnuteľným výhľadom. Tak na čo čakáš?

Väčšina územia Slovenska je tvorená horami, respektíve Západnými Karpatami, ak máme byť presní. Nie sú síce najvyššie v Európe, no oproti Sněžke u našich západných susedov určite neurazia. Kopcovitý terén našej krajiny tak dáva dokonalú možnosť na výstavbu turistických rozhľadní, z ktorých máte celé okolie ako na dlani. A že ich máme na Slovensku dosť a nezahanbia ani svojím umeleckým vzhľadom sa presvedčíš v našom článku. Ver nám, hneď budeš chcieť aspoň jednu navštíviť.

Terchovské srdce

Ani nie ročná stavba sa nachádza na ikonickom vrchu Oblaz nad Terchovou. Nepredpokladáme, že sa niekto z vás zaraďuje medzi znalcov, či dokonca fanúšikov slovenskej kinematografie prvej polovice minulého storočia, no práve na tomto vrchu stála rekvizita šibenice, na ktorej bol popravený hlavný hrdina filmu Paľa Bielika, Jánošík (1935). Dnes tu nájdete 30 metrov vysoký architektonický skvost pripomínajúci práve ramená pomyselnej šibenice. Autorom návrhu rozhľadne je Alojz Mucha (nepliesť s Alfonsom, secesným maliarom), muzikant legendárneho terchovského zoskupenia bratov Muchovcov. Radíme ti zapamätať si Terchovskú muziku, patrí totiž do nehmotného svetového dedičstva UNESCO. K rozhľadni vedie bezbariérový turistický chodník s viacerými zastávkami, pričom všetky tabule sú vybavené QR kódmi, pokiaľ by si sa chcel o danej zaujímavosti dozvedieť niečo navyše. Na konci tejto nenáročnej túry na vás čaká krásny výhľad na okolitú krajinu. 

Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní
Zdroj: cestovanie.aktuality.sk

 Vyhliadková veža Hradová pri Košiciach

Praha sa môže pýšiť svojím Petřínom, Košičania zase Hradovou vežou. Nachádza sa neďaleko od centra mesta v Košickom lesoparku a postavená je v nadmorskej výške 466 m. Z jej najvyššieho pozorovacieho bodu 16,3 metra máte celú kotlinu ako na dlani. V prevádzke je cez leto každý deň okrem pondelka od 10-tej do 18-tej, cez víkendy dokonca ešte o hodinu dlhšie. Takmer priamo k nej vás dovezie autobus mestskej hromadnej dopravy a potom je to už len chvíľka chôdze. Mimochodom, Hradová sa nevolá len tak. Týči sa totiž na miestach, kde do 15. storočia stál hrad. Kúsok od vyhliadkovej veže tak nájdete aj časti múrov tejto historickej stavby. 

Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní
Zdroj: www.hotelbankov.sk
Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní
Zdroj: www.skyscrapercity.com

Rozhľadňa na Krahulskom vrchu

Krahule budeš pravdepodobne poznať hlavne ako lyžiarske stredisko, alebo si tu bol ako dieťa na letnom tábore, no už tri roky nájdeš pár kilometrov od tejto malej dedinky rozhľadňu, z ktorej sa ti naskytne výhľad, aký neuvidíš len tak hocikde. Krahulský vrch má totiž sám o sebe výšku takmer kilometer nad morom a k tomu ešte pripočítaj približne 13,5 vysokú trojpodlažnú rozhľadňu. Tá má zaujímavý šesťboký pôdorys a na jej samom vrchu nájdeš okrem pamätnej knihy aj zopár informačných tabuliek, ktoré ti napovedia, na aký vrch sa to práve pozeráš. Pokiaľ nevieš, kde presne sa nachádzajú Krahule, je to len pár kilometrov od historickej Kremnice, ktorú máš z rozhľadne ako na dlani. Pokiaľ sa teda rozhodneš navštíviť toto miesto a mesto, rozhodne si užiješ skvelý jednodňový výlet. 

Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní
Zdroj: www.gendzo.sk
Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní
Zdroj: Eliška Čičmancová

 Rozhľadňa na Veľkom Lopeníku

Veľký Lopeník patrí k najvyšším vrchom Bielych Karpát a prechádza ním rovno česko-slovenská štátna hranica. A ako lepšie na vrchole zobraziť symbol bratstva Čechov a Slovákov, keď nie 22 metrov vysokou turistickou rozhľadňou? Po stranách jej ochodze sú inštalované informačné tabule, ktoré návštevníka poučia, čo všetko môže na českej alebo slovenskej strane panorámy vidieť. Areál rozhľadne je miestom konania pravidelných spoločných výstupov oboch národov a taktiež sa tu nachádza pamätník s masovým hrobom sovietskych vojakov, ktorí v tejto oblasti zahynuli koncom 2. svetovej vojny. Už z fotografií môžete vidieť, že rozhľadňa sa uzatvára, takže v prípade že sa rozhodnete ju navštíviť, odporúčame vám skontrolovať si, či bude v čase vašej návštevy otvorená. Pokiaľ áno, dočkáte sa aj občerstvenia či kávy.

Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní
Zdroj: hiking.sk

Čerešenka

Viac ako 11-metrov vysoká turistická rozhľadňa Čerešenka stojí uprostred polí na rozhraní chotárov Čižatíc, Chrastného a Rozhanoviec. Toto miesto známe aj ako „rozhanovské pole“ má krvavú históriu. V roku 1312 tu došlo k významnému vojenskému stretu považovanému za najväčšiu rytiersku bitku od čias tatárskeho vpádu. Po vymretí kráľovského rodu Arpádovcov sa v Uhorsku rozhoreli boje o trón. Pred legitímnym kráľom Karolom Róbertom stála ťažká úloha poraziť mocných domácich oligarchov. K hlavným protivníkom kráľa patril rod Omodejovcov, ktorý ovládal východné Slovensko. S týmto rodom sa Karol Róbert vojensky stretol práve na poli pri Rozhanovciach. Omodejovcov tu vojensky podporil i ďalší mocný hráč - „pán Váhu a Tatier“, Matúš Čák Trenčiansky. S kráľom to už vyzeralo poriadne zle, situáciu však zvrátili rytieri z rádu johanitov, ktorí predstavovali elitu jeho vojska. Omodejovcov napokon opustil oddiel Matúša Čáka a ich porážka sa stala neodvratnou. Rozhľadňa Čerešenka má práve tieto historické udalosti pripomínať. Jej tvar evokuje stredovekú strážnu vežu, jej bočné otvory v tvare kríža zase naznačujú, že stojí na pietnom mieste, kde vyhasli tisíce životov. Z jej vrcholu si užijete panorámu Slanských vrchov, údolie Torysy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou a za dobrého počasia dokonca aj Lomnický štít.

Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní
Zdroj: img9.rajce.idnes.cz

Tokaj

Po Čerešenke zostaneme v nížinách ešte raz. Pokiaľ by ste sa rozhodli vybudovať 12-metrov vysokú rozhľadňu v srdci vinohradníckej oblasti, aký by ste jej dali tvar? V roku 2015 otvorili v obci Malá Tŕňa turistickú rozhľadňu, ktorá už na prvý pohľad zaujme netradičným vzhľadom. Pripomína totiž vínny sud. Pokiaľ sa rozhodneš toto miesto navštíviť, z jeho vrcholu sa ti naskytne pohľad na jednu z najmenších, no o to viac významnejších vinárskych oblastí. Aby toho nebolo málo, nájdeš tu aj informačné tabule, ktoré ti napovedia, čo presne vo svojom okolí vidíš a dokonca nechýbajú ani ďalekohľady, pokiaľ by si náhodou zbadal opaľovať sa nejaké pekné žieňa. Čerešničkou na torte je vkusné nočné osvetlenie.

Vychutnaj si iný pohľad na krajinu z tých najkrajších slovenských rozhľadní
Zdroj: www.kosicednes.sk

Veríme, že ste si dokázali vybrať aspoň jednu z rozhľadní, ktorú sa rozhodnete navštíviť. Určite ide o nenáročnú turistiku, ktorá nepotrápi azda nikoho fyzičku. Upozorniť vás ale musíme, že nie všetky vyššie spomínané rozhľadne sú zadarmo (reč je o Hradovej a Veľkom Lopeníku). Vstupné na takéto vyhliadky však zvyčajne stoja do jedného eura, preto predpokladáme, že vás to nijakým spôsobom od návštevy neodradí. Zájdete na niektorú? 

Domov
Zdieľať
Diskusia